MİKOLOJİ VE MANTAR NEDİR ? GİRİŞ
MİKOLOJİ NEDİR ?

- Blog Yazısı
Mikolojiye Giriş: Mantarlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Mantarlar (Fungi), bitkilerden ve hayvanlardan tamamen farklı bir canlı grubudur. Kendi başlarına ayrı bir biyolojik krallık oluştururlar. Doğada önemli bir rol oynarlar ve yaşam döngüsünün ayrılmaz bir parçasıdırlar.
Mantarların Temel Özellikleri
Klorofilleri yoktur, yani fotosentez yapamazlar. Besinlerini dış ortamdan hazır olarak alırlar.
Heterotrof canlılardır, yani dışarıdan organik madde tüketerek beslenirler.
Hücre duvarlarında kitin bulunur. Bu maddeye eklembacaklıların (örneğin böceklerin) kabuğunda da rastlanır.
Mantarların çoğu çok hücrelidir; ama maya gibi tek hücreli türleri de vardır.
Doğadaki ölü organik maddeleri parçalayarak çürükçül (saprotrof) olarak yaşarlar ve geri dönüşümde önemli rol oynarlar.
Misel ve Spor Yapısı
Mantarların vücutları genellikle yer altında veya yüzeyde bulunan misel adı verilen ince lifli yapıdan oluşur. Misel, mantarın asıl yaşam alanıdır.
Gözle gördüğümüz "şapkalı mantar" dediğimiz kısım ise mantarın üreme organıdır. Bu kısım spor üretir. Sporlar, mantarların çoğalmasını sağlayan mikroskobik yapılardır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Mikoloji Nedir?
Mikoloji, mantarları konu alan bilim dalıdır.
Mikologlar mantarların sınıflandırılması, yapısı, ekolojisi, genetiği ve insan sağlığı üzerindeki etkileri gibi konuları araştırır. Aynı zamanda tarım, ilaç, gıda ve biyoteknoloji gibi alanlarda da önemli çalışmalara katkı sağlar.
Mantarların Kullanım Alanları Kısaca
Gıda: Şampiyon mantarı (Agaricus bisporus), istiridye mantarı (Pleurotus ostreatus) gibi türler sıkça tüketilir.
İlaç: Penisilin gibi antibiyotikler mantarlardan elde edilmiştir. Çook hayat kurtarmışlığı var :D
Tıp: Bazı türler bağışıklık sistemini destekler (örnek: Reishi - Ganoderma lucidum -HATTA BU TÜRLERDEN BAZILARI TOZ HALDE KANSER TEDAVİSİNDE KULLANILIR).
Zehirli Türler: Sinek mantarını çoğu kişi bilir ama yenilebilir gibi görünen Amanita phalloides (ölüm şapkası) . gibi mantarlar ölümcül olabilir.
Psikoaktif Türler: Psilocybe türleri gibi bazı mantarlar halüsinojen etki gösterir ve kontrollü alanlarda çalışılır. (Hollanda ziyaretimde deneyimledim ve lab ortamında çalışmalarına katıldım.)
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğada mantar toplarken görünüşe aldanmak tehlikelidir. Zehirli mantarlar yenilebilir türlerle çok benzer olabilir. Bu nedenle doğadan mantar toplayacaksanız mutlaka uzman bilgisi gerekir.
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Mikoloji Topluluk, et al. Türkiye Mikoloji Derneği. (29 Haziran 2025). Alındığı Tarih: 29 Haziran 2025. Alındığı Yer: turkiyemantar | Arşiv Bağlantısı
- T. C. Tarım ve Orman Bakanlığı. (2023). Yenilebilir Ve Zehirli Mantarlar El Kitab. sf: 688.
- Deacon, J. W.. (2005). Fungal Biology. sf: 384.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/07/2025 10:10:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20928
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.