Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

MİKOLOJİ VE MANTAR NEDİR ? GİRİŞ

MİKOLOJİ NEDİR ?

1 dakika
44
MİKOLOJİ VE MANTAR NEDİR ? GİRİŞ SİNEK MANTARI
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Mikolojiye Giriş: Mantarlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mantarlar (Fungi), bitkilerden ve hayvanlardan tamamen farklı bir canlı grubudur. Kendi başlarına ayrı bir biyolojik krallık oluştururlar. Doğada önemli bir rol oynarlar ve yaşam döngüsünün ayrılmaz bir parçasıdırlar.

Mantarların Temel Özellikleri

Tüm Reklamları Kapat

Klorofilleri yoktur, yani fotosentez yapamazlar. Besinlerini dış ortamdan hazır olarak alırlar.

Heterotrof canlılardır, yani dışarıdan organik madde tüketerek beslenirler.

Hücre duvarlarında kitin bulunur. Bu maddeye eklembacaklıların (örneğin böceklerin) kabuğunda da rastlanır.

Mantarların çoğu çok hücrelidir; ama maya gibi tek hücreli türleri de vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Doğadaki ölü organik maddeleri parçalayarak çürükçül (saprotrof) olarak yaşarlar ve geri dönüşümde önemli rol oynarlar.

Misel ve Spor Yapısı

Mantarların vücutları genellikle yer altında veya yüzeyde bulunan misel adı verilen ince lifli yapıdan oluşur. Misel, mantarın asıl yaşam alanıdır.

Gözle gördüğümüz "şapkalı mantar" dediğimiz kısım ise mantarın üreme organıdır. Bu kısım spor üretir. Sporlar, mantarların çoğalmasını sağlayan mikroskobik yapılardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Mikoloji Nedir?

Mikoloji, mantarları konu alan bilim dalıdır.

Mikologlar mantarların sınıflandırılması, yapısı, ekolojisi, genetiği ve insan sağlığı üzerindeki etkileri gibi konuları araştırır. Aynı zamanda tarım, ilaç, gıda ve biyoteknoloji gibi alanlarda da önemli çalışmalara katkı sağlar.

Mantarların Kullanım Alanları Kısaca

Gıda: Şampiyon mantarı (Agaricus bisporus), istiridye mantarı (Pleurotus ostreatus) gibi türler sıkça tüketilir.

İlaç: Penisilin gibi antibiyotikler mantarlardan elde edilmiştir. Çook hayat kurtarmışlığı var :D

Tüm Reklamları Kapat

Tıp: Bazı türler bağışıklık sistemini destekler (örnek: Reishi - Ganoderma lucidum -HATTA BU TÜRLERDEN BAZILARI TOZ HALDE KANSER TEDAVİSİNDE KULLANILIR).

Zehirli Türler: Sinek mantarını çoğu kişi bilir ama yenilebilir gibi görünen Amanita phalloides (ölüm şapkası) . gibi mantarlar ölümcül olabilir.

Psikoaktif Türler: Psilocybe türleri gibi bazı mantarlar halüsinojen etki gösterir ve kontrollü alanlarda çalışılır. (Hollanda ziyaretimde deneyimledim ve lab ortamında çalışmalarına katıldım.)

Tüm Reklamları Kapat

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğada mantar toplarken görünüşe aldanmak tehlikelidir. Zehirli mantarlar yenilebilir türlerle çok benzer olabilir. Bu nedenle doğadan mantar toplayacaksanız mutlaka uzman bilgisi gerekir.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Mikoloji Topluluk, et al. Türkiye Mikoloji Derneği. (29 Haziran 2025). Alındığı Tarih: 29 Haziran 2025. Alındığı Yer: turkiyemantar | Arşiv Bağlantısı
  • T. C. Tarım ve Orman Bakanlığı. (2023). Yenilebilir Ve Zehirli Mantarlar El Kitab. sf: 688.
  • Deacon, J. W.. (2005). Fungal Biology. sf: 384.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/07/2025 20:04:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20928

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close