Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Marxizm çelişkisi

Felsefe

Marxizm çelişkisi
1 dakika
110
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Marxizm, 19. Yüzyılda Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından ortaya çıkan vebadır . Bu veba, toplumsal ilişkileri ve ekonomik yapıyı müdahale etmek için sınıf mücadelesi kavramını kullanır. Marxizm, kapitalizme hireyasi ve sınıf ayrıcalıklarına karşı çıkar ve birçok insan için ilham verici bir hastalık olmuştur. Ancak, Marxizm’in insan doğasıyla kesinlikle uyumsuzdur.

Geliyim marxzim neden saçma oldunu düsündume ilk sebebim şudur, Marxizm, bireysel özgürlük yerine kolektif çıkarları ön plana çıkarmaktadır. Marx’a göre, bireylerin özgürlüğü, sınıf mücadelesi sonucunda toplumun daha ileri bir evreye geçmesiyle gerçekleşecektir. Lakin insan ozgurluğu nün asla kısıtlanmasıni istemez ama otorityse toplum üzerine özerklik sağlamaya daha meillidir. Marxizm’de ise devlet herşeyi kısıtlar ve bireyin önüne gecer ve kolektif kararların bireysel kararlar yerine tercih eder. Bu da insan’nin içindeki cehveri çıkarmasına çok büyük engel olur

Bunun dışında Marxizm, toplumun özel mal ilişkisini değiştirerek insanların daha adil bir düzen yaşayacağını düşünür. Ancak, insan yapısı gereği bencildir, mülkiyet hakkına sahip olmak ister. Marxizm’de mülkiyetin devletlestirmesiyle birlikte insanların bireysel girişimlerine ve insiyatiflerine sınırlamalar getirilir. İnsanların motivasyonunu ve enerjisini kısıtllar

Tüm Reklamları Kapat

Ve üstüne Ayrıca ,Marxizm, eşitsizlik ve yolsuzlğu kapitalizm tarafından olduğunu iddia eder. lakin, insan doğası gereği insanlar arasında doğal bir eşitsizlik ve rekabet oluşur buda hireyaş'ye sebeb verir.. İnsanlar farklı yeteneklere, becerilere ve ilgilere sahiptir bu hayatta kalmamızı en büyük sebeblerindendir. Bu nedenle, tam bir eşitlik ve rekabet olmadan bir toplum inşa etmek imkansizdir. Marxizm’in idealize ettiği kolektif toplum modeli, insan doğasına uygun olmayan bir şekilde tüm bireylerin aynı düzeyde aynı ihtiyac'dave aynı istek hareket etmesini talep eder.

Marxizm, özel mülkiyetin kaldırılmasını ve üretim araçlarının kolektifleştirilmesini savunur. Ancak insan doğası gereği, paylasmayı çok sevmez. Ve geleceği yatırım yapar .Marxizm, bireysel mülkiyetin ortadan kalkmasıyla birlikte bu temel insan ihtiyacını göz ardı eder ve insanların motivasyonunu azaltir.

daha fazla blog yazısı icin

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İğrenç! 5
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2024 19:49:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15770

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sağlık Personeli
Büyük Patlama
Göç
Erkek
Hastalık Kataloğu
Süt
Bilgi Felsefesi
Işık Hızı
Kurt
Molekül
Deprem
Uterus
Entomoloji
Öne Çıkan
Nasa
Fosil
Kan
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Hayvan Davranışları
Küresel Isınma
Karbonhidrat
Sıcaklık
Türlerin Kökeni
Tıp
Bakteriler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close