Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Avrupa'da yamyamlık var mıydı yalan mı?

Tarih

2 dakika
136
Avrupa'da yamyamlık var mıydı yalan mı?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yamyamlık bir canlı’nın kendinden olan başka bir canlı’dan beslenmesi eylemine verilen isimdir. Yamyamlık günümüz de etik bişey deildir ve hukuki olarak yasaktır ama ve lakin geçmişte yamayam’liğin rolü çok büyüktür bu blog yazımda sizlere Avrupa’da yamyamlık hakkında bilgiler vereceğim.

Tarihi Kökenleri: Yamyamlığın İzleri Tarih Öncesi ve Eski Çağlar

Tarih öncesi dönemlerde, avcı-toplayıcı toplumlar insan etini tüketmiştir. Bu dönemde hayatta kalma mücadelesi veren insanlar , o donemlerde yiyeceği elde etmek zor oldundan insan etini bir yiyecek kaynağı olarak kullanmıştir.

Tüm Reklamları Kapat

Eski çağlarda, yamyamlık bazı kültürlerde dini veya ritüel amaçlarla hizmet ediyordu .

Bunun yanında kıtlık döneminde de yamaymlik yapılmıştır örnek olarak bazı Güney Pasifik adalarında yamyamlıklik yaygindi. Bu adalarda yaşanan kaynak sıkıntısı durumunda, savaş’ta elde edilen esirleri veya ölen düşmanlar yamyamlık amacıyla tüketildi kaynaklarda geçmektedir.

Yamyamlık aynı zamanda bazı toplumlarda sosyal veya psikolojik dini faktörlerle de yapılmıştır: Örneğin, bazı kabilelerde düşmanın bedenini tüketmek, onun gücünü veya ruhunu ele geçirme inancıyla yaklaşmis. Ayrıca, bazı kültürlerde düşmanın bedenini yemek, intikam alma veya üstünlük gösterme amacıyla da fakiyetler de kullanılmıştır.

Avrupa’da Yamyamlık: Mitler ve Gerçekler ve Soylu Aileler

Tüm Reklamları Kapat

Avrupa’da yamyamlık, tarih boyunca birçok mit zengin aileler ve gerçekle ilişkilendirilmiştir. Avrupa’da yamyamlıkla ilgili bazı mitler ve gerçekleri şunlardir

Avrupa’nın bazı bölgelerinde yaygındı.

Örneğin, 16. Yüzyılda Almanya’nın Rotenburg şehrinde yaşanan Armin Meiwes davası gibi olaylar nadir görülen istisnai durumlardır. Ve ayrica Avrupa mitolojisinde yamyamlıkla ilişkili bazı olaylar gecmektedir. Buna örnek olarak, Alman mitolojisinde Grimm Kardeşler’in derlediği “Hansel ve Gretel” masalı, yamyamlığa rol verilir .

Yamyamlık bazen dinsel ritüellerin bir parçasıydı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bazı eski dönemlerde yamyamlık, dinsel veya kültürel ritüellerin bir parçası olarak yer alirdi. Özellikle pagan dönemlerde, bazı Avrupa toplulukları arasında insan eti tüketimi ritüellerinin olduğuna dair bazı kanıtlar vardır.

Soylu aileler

Bu anlattıklarım dışında bazı iddialar vardır bu iddalar genel anlamda soylu aileler’in zevk ve tadından dolayı insan eti yediğine iddalar’in bazıları sunlardir

1. Gilles de Rais:

Gilles de Rais, 15. Yüzyılda Fransa’da yaşamış bir soylu ve askerdir. Orta Çağ’da meydana gelen hikayelerde, Gilles de Rais’in çocukları kaçırıp katletti ve onların yediği iddia söylenir.

2. Bathory Ailesi:

Tüm Reklamları Kapat

Macar soylusu Erzsébet Báthory’nin yamyamlık hikayeleri baya bilindiktir Erzsébet Báthory, 16. Yüzyılda yaşamıştır ve genç kızları öldürdüğü, kanlarını içtiği ve etlerini yediği soylenir

Sonuç

Avrupa’da yamyamlık, tarih boyunca hem gerçek hem de efsane olarak tarih sayfalarında yerini almıştır bu dönemlerde, hayatta kalmak için insan etini yiyen avcı-toplayıcı toplumlar ,ritiürel yapanlar ve zevk için yiyen zengin ailer'inoldu söylenir

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/05/2025 09:50:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15797

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close