Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Maillard Reaksiyonu

Neden bu kadar çok kızarmış yiyecekleri ve kahveyi seviyoruz ?

3 dakika
92
Maillard Reaksiyonu Gıda Kimyası – Maillard Reaksiyonu
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Fırından yeni çıkmış bir ekmeğin ya da taze kavrulmuş bir kahvenin neden bu kadar güzel koktuğunu merak ettiniz mi? Cevap Maillard reaksiyonları olarak bilinen ve birçok yiyeceğe tanıdık tat ve renklerini veren bir dizi karmaşık kimyasal reaksiyonda yatmaktadır.

İşte Asıl Nedeni :

Maillard reaksiyonu pişirme işlemi sırasında tat ve aroma üretir; unlu mamul endüstrisinden günlük hayatımıza kadar hemen hemen her yerde yiyecekleri lezzetli hale getirmek için kullanılmaktadır. Enzim yokluğunda gerçekleştiği için genellikle enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonu olarak adlandırılır. Gıdalar yüksek sıcaklıkta işlendiğinde veya pişirildiğinde, amino asitler ve indirgen şekerler arasındaki kimyasal reaksiyon, Maillard reaksiyon ürünlerinin (MRP'ler) oluşumuna yol açar. Gıdanın işlenme şekline bağlı olarak hem faydalı hem de toksik MRP'ler üretilebilir. Bu nedenle, farklı MRP türlerini ve bunların sağlık üzerindeki olumlu veya olumsuz etkilerini anlamaya ihtiyaç vardır.

Maillard reaksiyonu adını, onu ilk kez tanımlayan Fransız fizikçi ve kimyager Louis Camille Maillard'dan (1878–1936) almıştır. Genellikle enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonu olarak tanımlanır. Gıdalar yüksek sıcaklıkta işlenirken veya pişirilirken, amino asitler ve indirgen şekerler arasında farklı tatlar ve kahverengi renkler oluşturan kimyasal bir reaksiyon meydana gelir. Bu nedenle gıda endüstrisinde gıdalara farklı tat, renk ve aroma vermek amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Bknz. Şekil 1 (Gıdalarda “Maillard reaksiyonu” ve lezzet oluşumunun şematik gösterimi. )Resim, çizim vb. içeren harici bir dosya. Nesne adı IJFS2015-526762.001.jpg

Literatüre dayanarak, Hodge (1953) ilk olarak ileri glikasyon son ürünleri (AGE'ler) olarak da bilinen Maillard reaksiyon ürünlerinin (MRP'ler) oluşumunda yer alan adımları tanımladı. MRP oluşumunun tüm süreci, renk oluşumuna bağlı olarak üç ana aşamaya ayrılabilir. İlk aşamada şekerler ve amino asitler yoğunlaşır ve yoğunlaşmayı takiben Amadori yeniden düzenlenmesi ve 1-amino-1deoksi-2 ketoz oluşur. İkinci aşamada şeker moleküllerinde dehidrasyon ve parçalanma meydana gelir. Amino asitler de bu aşamada parçalanır. Bu ara aşamada piruvaldehit ve diasetil gibi hidroksimetilfurfural (HMF) fisyon ürünleri oluşur. Bu aşama hafif sarı veya renksiz olabilir. Son aşamada, aldol yoğunlaşması meydana gelir ve son olarak heterosiklik azotlu bileşikler, oldukça renkli olan melanoidinleri oluşturur.

Tüm Reklamları Kapat

Maillard reaksiyonu canlı organizmalarda da gerçekleşebilir. Bazı MRP'lerin, özellikle melanoidinlerin, antioksidatif ve antibiyotik etkileri gibi sağlık üzerinde faydalı etkileri olduğu rapor edilmiştir . Ancak bazı raporlar, yüksek karboksimetil lizin (CML) gibi MRP'lerin diyabet ve kardiyovasküler hastalıkları teşvik ederken, akrilamidin kanserojen gibi davrandığını da ileri sürmektedir.

Özellikle yeni nesil insanlar arasında geleneksel yemek pişirme yerine hazır yemek tercihi giderek artıyor. Yüksek miktarda işlenmiş et, pizza veya atıştırmalık tüketen kişilerin, yüksek miktarda sebze ve düşük miktarda işlenmiş gıda tüketen kişilere kıyasla insülin direnci ve metabolik sendrom geliştirdiği rapor edilmiştir. Gıda işleme sırasında değişen MRP'ler hem hastalığın ilerlemesinde hem de hastalıklarla mücadelede önemli faktörlerden biri olabilir.

Bir içecek olarak kahve, milyarlarca insanın hayatında önemli bir öğedir ve aynı zamanda dünyada en çok ticareti yapılan gıda ürünlerinden biridir. Demlenmiş kahve sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecek olarak ortaya çıkmıştır. Kavurma işlemleri sırasında kahve içeceklerinin arzu edilen kokusu gelişir. Tipik kavurma sıcaklıkları 180 ila 250°C arasında değişir ve kavurma süresi, kullanılan işleme bağlı olarak 2 ila 25 dakika arasında değişir. Kavurma prosedürleri sırasında iç sıcaklık 180°C'yi aşar ve bu da Maillard reaksiyonunun, karbonhidrat karamelizasyonunun ve organik bileşiklerin pirolizi ile sonuçlanır . Maillard reaksiyonu, kavurma sırasında melanoidinler üretir; bu, demlenmiş kahve çekirdeğinin kuru ağırlığının %29'unu oluşturur. Kahve melanoidinleri, Maillard reaksiyonunun ileri aşamaları sırasında furanların ve/veya pirollerin polimerizasyon reaksiyonları yoluyla oluşturulur ve iyi tanımlanmamış polikondensasyon reaksiyonları ile bağlanır. Kavurma, kahve çekirdeğindeki karbonhidratları, proteini ve lipit seviyesini azaltsa da, kafein seviyesi kavurma sırasında nispeten sabit kalır. MRP'ler, kafein, nikotinik asit ve kahve çekirdeğinin diğer bazı bileşenleri, dişleri, insanlarda diş çürüklerinin ana nedeni olarak kabul edilen Streptococcus mutans'tan korur.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 08:02:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16176

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close