LAMPYRİS NOCTİLUCA
Ateş Böcekleri Genel Özellikleri

- Blog Yazısı
Ateş böcekleri ışık üretme yetenekleriyle bilinen bir böcek ailesidir. Yanıp sönen ve parlayan bir ışık üretmek için karınlarının içinde bulunan organla kimyasal reaksiyon başlatırlar. Ateş böceği parıltıları, zengin oksijen kaynağına sahip hücrelerde üretilen lüsiferinin oksidasyonu ile yaratılır. Yanıp sönme zamanlamasını ise oksijen miktarını kontrol ederek yapar. Hava eklendiğinde, lüsiferaz adı verilen bir enzimin varlığında lüsiferin neredeyse anında oksitlenir ve enerji ışık olarak serbest bırakılır. Enerjinin neredeyse %100'ü soğuk ışık olarak yayılır.
• Tüm ateş böcekleri kınkanatlılar böcek takımı ve Lampyridae böcek ailesinin üyeleridir.
• Bugüne kadar 2.200 ateş böceği keşfedilmiştir.
• Ateş böceklerinin diğer adları; "Orman yıldızları, Altın maytaplar, Ateş maymunları, Mum sinekleri, Ay böcekleri, Büyük su ayıları, Uçan közler" şeklindedir.
• Ateş böceklerinin varlığı dinazorlarla aynı dönemden beri (yaklaşık 150 milyon yıl) sürmektedir.
• Ateş böcekleri genellikle sarı, siyah ve kırmızı renktedir.
• İlkbaharın sonlarında, yazın başlangıcında nemli yosunlarda yumurta halinde dünyaya gelirler. Larva haline geldiklerinde 6 bacakları olan bir kurtçuk şeklini alırlar. 1 ay ve 2 yıl arasında yaprakta beslenen ateş böceklerinin bazı türleri ise suda yaşar.
• Larval ateş böcekleri solucan, salyangoz ve sümüklü böcek yiyebilir. Larva dönemlerinde etoburlardır.
• Ateş böceklerinin keskin çeneleri vardır ve avına enjekte ettiği nörotoksinleri felç kalmalarına neden olur. Böylece kolay bir yemek haline gelir.
• Bazı ateş böcekleri ise çiçek nektarı ve polenle beslenir.
• Tehlike halinde kötü bir koku yayarlar ve yapışkan bir kan sıvısı salgılarlar.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
• Suikastçi böcekler, hasatçılar ve kurt örümcekleri bu saldırıları atlatıp ateş böcekleriyle beslenebilirler.
• Çoğu ateş böceği türü çiftleşmek için yanıp sönen ışıklarını kullansa da bazı türler feromonlar (kimyasal sinyaller) salgılar.
• Femme Fatale lakaplı ateş böcekleri diğer türleri göz kırpma desenleriyle erkek böcekleri kendine çekip onlarla beslenir.
• Eski zamanlarda ateş böceklerinin salgıladığı kimyasali elde etmek için milyonlarcası katledildi.
• Yok olma nedenleri;
- Toplama
- Pestisitler (böcekler için zararlı kimyasallar)
- İklim değişikliği
- Işık kirliliği
- Ormanların yok edilmesi
• 4 Temmuzda Dünya Ateş Böceği günü kutlanmaktadır.
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2025 07:43:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18995
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.