Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kuşların Evrimi

Kuşlar

1 dakika
76
Kuşların Evrimi
  • Blog Yazısı
Archaeopteryx yeniden canlandırması
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kuşlar ; bizim minik dostlarımız , peki kaçımız onların öyküsünü biliyor ? Gelin birlikte inceleyelim

Kuşlar bilimsel olarak "Aves" diye isimlendirilir.

Kuşlar, T. rex'in de dahil olduğu theropod dinozor grubuna aittir.

Tüm Reklamları Kapat

Theropodların tümü iki ayaklıdır ve bazıları diğerlerinden daha fazla kuş benzeri özelliklere sahiptir..[1]

1861'de keşfedilen Archaeopteryx, uzun bir süre gerçekten kuşa benzeyen tek dinozordu; Geç Jura dönemine (150 milyon yıl önce) aitti.

Bu sevimli canlıların bir zamanlar yeryüzüne hükmeden dinazorlar olması kulağa oldukça tuhaf ve şaşırtıcı geliyor , öyle değil mi ?

Kuşların dinozorlardan evrimleşmesi kulağa garip gelebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Zira bir karga ya da papağan, Tiranozorlara pek benzemiyor.

Ancak aralarındaki bağlantı kemiklerine kadar işlemiş durumda.

Tetrapodlar arasında mevcut kuşlar, 7 kıtada sayısız inişi işgal eden 10.000'den fazla mevcut türü kapsayan inanılmaz taksonomik ve ekomorfolojik çeşitlilik sergilerler .

Omurgalı göğüs kuşağı ve uçuş vuruşu dahil olmak üzere radyasyonlarını kolaylaştıran önemli yenilikler olarak önerilen bir dizi özel özelliğe sahiptirler ; tüneyebilen bir arka bacak ; kısa, kaynaşmış kaudal eksenel iskelet ; hava kesesi bazlı bir solunum sistemi ; dişsiz bir gaga ; ve diğer özelliklerin yanı sıra yüksek derecede ensefalileşmiş beyinler.[2]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Kuşlar, filogenetik olarak theropod dinozorlarından evrimleşmiştir ve onların üyeleri olarak kabul edilmektedir.

Kuş uçuşunun genellikle ağaçların aşağısından evrimleştiği düşünülür.

Kuşların ataları iki ayaklı, karasal, çevik, üstünkörü ve etçil veya omnivordu.[3]

Pek çok Confuciusornis iskeleti de dahil olmak üzere kuzeydoğu Çin'deki Geç Jura ve Erken Kretase kuşları, Aves sınıfında Geç Jura Archaeopteryx'in zamansal oluşumundan önceye tarihlenebilecek temel bir ikilemin kanıtını sağlıyor..

Fosil kayıtları ve güncel moleküler filogeniler, Kretase-Paleojen (K-Pg) kitlesel yok oluşundan sonra taç kuşlarının (Neornithes) olağanüstü erken Senozoik radyasyon yayılımını desteklemektedir.

Bununla birlikte, özellikle bu küresel felaketin Neornithes'in en yakın kök grubu akrabalarını bile ortadan kaldırması nedeniyle, taç kuşları içindeki en derin soyların K-Pg sınırı boyunca hayatta kalmasının altında yatan mekanizmalarla ilgili sorular devam etmektedir .

Tüm Reklamları Kapat

Burada, neornitin ekolojisinin atalarının devlet rekonstrüksiyonları, daha sonra Paleosen ve Eosen'de ağırlıklı olarak arboreal ekolojilere doğru çok sayıda yakınsak geçişle birlikte, K-Pg genelinde ağırlıklı olarak ağaçsal olmayan yaşam tarzları sergileyen taksonlara karşı güçlü bir önyargıyı ortaya koymaktadır.

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 11:32:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16379

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close