Kırkikindi Yağışı Nedir, Nasıl Oluşur ?

- Blog Yazısı

Hazır kırkikindi dönemine yaklaşmışken bu yağış türünü öğrenip en az zararla atlatmak için bu yazıyı yazmak istedim. Bu dönemde yağışlar etrafa ciddi zararlar verebiliyor.
Kırkikindi Yağışı Nedir ?
Anadolu'da (karasal bölgelerde) ilkbahar ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı (farklı bir vakitte görülmesi mümkün) ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında kırkikindi yağışları denmiştir. Genelde nisan sonu başlar, haziran ortasında biter. Fakat bazen mart sonunda başladığı veya temmuz ortasına kadar devam ettiği olabiliyor.
Nasıl Oluşur ?
Kırkikindi kıştan yaza geçerken havada oluşan değişim süreci sayesinde oluşur. Güneş yeryüzünü hızlıca ısıtır fakat atmosfer hala ısınamamıştır (Atmosfer ısındığı zaman kırkikindi biter). Yeryüzünde ısınan hava yükselip hala ısınmamış olan atmosferdeki aşırı soğuk hava ile karşılaşınca yoğunlaşarak kümülanimbus bulutları (kümülüs bulutlarının dikey olarak gelişerek büyümesiyle oluşan konvektif fırtına bulutu) oluşturur. Bu bulutlar kuvvetli yağışlar bırakır ve dolu,süper hücre,hortum,downburst ve gök gürültülü fırtına (oraj) gibi ekstrem hava olaylarına yol açabilir.

Önceden Tahmin Edilebilir Mi ?
Bölgesel şekilde önceden tahmin yapmak mümkün ama tam olarak nereye ne kuvvette vuracağını bilemiyoruz.
Nasıl Hazırlıklı Olabiliriz ?
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün meteo uyarı sistemine bakarak bölgesel olarak risk var mı öğrenebiliriz. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Meteorolojik Olaylar ve Korunma Yöntemleri sayfasından olaylar ve korunma hakkında daha fazla bilgi edinebiliriz. Meteoroloji radarına bakarak konumumuza yağış geliyor mu öğrenebiliriz.
Sonuç
Kırkikindiler en beklenmedik anda en kuvvetli yağışları bırakabilecek kapasitede olduğundan dolayı bu dönemde tedbiri elden bırakmayalım Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayınladığı uyarılara günlük bakalım. Ve mümkünse bu yağışlar sırasında dışarıda bulunmayalım.
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- mgm. Hidrometeoroloji Mgm. Alındığı Tarih: 1 Nisan 2025. Alındığı Yer: Meteoroloji Genel Müdürlüğü | Arşiv Bağlantısı
- MGM. Meteouyarı Türkiye İçin Uyarı Durumu Mgm. Alındığı Tarih: 1 Nisan 2025. Alındığı Yer: Meteoroloji Genel Müdürlüğü | Arşiv Bağlantısı
- mgm. Son Radar Görüntüleri Mgm. Alındığı Tarih: 1 Nisan 2025. Alındığı Yer: Meteoroloji Genel Müdürlüğü | Arşiv Bağlantısı
- Mehmet Akif Ceylan, et al. Genel Fiziki Coğrafya. ISBN: 9786254022197, 62540. Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık. sf: 444.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 15:00:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20226
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.