Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kip Thorne

Gravitasyonel Fizik ve Astrofizik Alanındaki Önde Gelen Fizikçi

2 dakika
12
Kip Thorne
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Erken Yaşam ve Eğitim

Kip Stephen Thorne, 1 Haziran 1940’ta Logan, Utah’ta doğmuş, Amerikalı teorik bir fizikçidir. Gravitasyonel fizik ve astrofizik alanlarında yaptığı önemli katkılarla tanınan Thorne, kara delikler, solucan delikleri ve gravitasyonel dalgalar üzerine yaptığı çalışmalarla evren anlayışımıza derin etkilerde bulunmuştur.

Thorne’un akademik yolculuğu, 1962 yılında California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) Fizik Bölümü’nden Fizik Lisans diplomasını almasıyla başlamıştır. Ardından Princeton Üniversitesi’ne devam ederek 1963 yılında Yüksek Lisans, 1965 yılında ise John Archibald Wheeler rehberliğinde Doktora unvanını kazanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Akademik Kariyer

Doktorasını tamamladıktan sonra, Thorne 1967 yılında Caltech’e geri dönerek doçentlik pozisyonuna başlamıştır. 1970 yılında profesörlük unvanını almış, 1991’de ise Richard P. Feynman Teorik Fizik Profesörü olarak atanmıştır. 2009 yılında emekli olmuş ve Profesör Emeritus unvanını kazanmıştır.

Araştırma Katkıları

Thorne’un araştırmaları, Einstein’ın genel görelilik teorisinin anlaşılmasında önemli bir rol oynamıştır. Kara delikler, solucan delikleri ve zaman yolculuğunun teorik temelleri üzerine kapsamlı çalışmalar yapmıştır. Özellikle, geçilebilir solucan deliklerinin zaman yolculuğu için birer olasılık olup olamayacağını araştırmış ve bu tür yapıları istikrarlı tutmak için gerekli olan egzotik maddeyi incelemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

1980’lerde, Thorne, Lazer İnterferometre Gravitasyonel Dalga Gözlemevi (LIGO) projesinin konseptini oluşturmakta önemli bir rol oynamıştır. Bu büyük proje, Einstein’ın tahmin ettiği fakat henüz gözlemlenmemiş olan gravitasyonel dalgaların tespiti amacıyla başlatılmıştır. Yıllarca süren çalışmaların ardından, 2015’te LIGO, gravitasyonel dalgaların ilk doğrudan tespitini gerçekleştirerek, genel göreliliğin büyük bir tahminini doğrulamış ve evreni gözlemlemek için yeni bir pencere açmıştır.

Ödüller ve Onurlar

Gravitasyonel dalga gözlemi ve LIGO dedektörüne yaptığı katkılardan dolayı, Thorne, 2017 yılında Fizik dalında Nobel Ödülü’ne layık görülmüştür. Bu ödülü Rainer Weiss ve Barry C. Barish ile paylaşmıştır.

Yayınlar ve Popüler Medya

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Thorne’un bilimsel kariyerinin yanı sıra, birçok önemli kitap ve yayına da imza atmıştır. 1973 yılında, Einstein’ın yerçekimi teorisini anlatan kapsamlı bir ders kitabı olan “Gravitation”ı ortak yazar olarak yayımlamıştır. 1994 yılında ise, karmaşık astrofiziksel kavramları geniş bir okuyucu kitlesine anlaşılır şekilde sunan popüler bilim kitabı “Black Holes and Time Warps: Einstein’s Outrageous Legacy”yi yayımlamıştır.

Ayrıca, Thorne, Christopher Nolan’ın 2014 yapımı “Interstellar” adlı filminin bilimsel danışmanı ve yapımcı yürütücüsü olarak görev almıştır. Thorne’un uzmanlığı, filmin kara delikler ve relativistik etkiler gibi bilimsel konuları doğru bir şekilde yansıtmasını sağlamıştır. [1]

Mirası

Kip Thorne’un kariyeri, evrenin en gizemli fenomenlerini anlama yolundaki sarsılmaz çabalarıyla şekillenmiştir. Teorik bakış açıları ve deneysel doğrulama için gösterdiği çaba, onu modern fiziğin temel figürlerinden biri yapmıştır ve gelecekteki nesilleri evrenin sırlarını keşfetmeye teşvik etmektedir.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2025 06:03:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20208

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close