Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kendi yaptığım düşünce "AHW Düşüncesi"

Evde kendi düşüncelerim ile yaptığım düşünce

Kendi yaptığım düşünce "AHW Düşüncesi"
3 dakika
95
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle merhabalar. Ben Hüseyin Mert Demir. Ortaokula giden sıradan bir öğrenciyim. Aslında bu düşünceyi bulurken aklımda hep soru işaretleri vardı. Yani bunu yapmalıyım, yapmamalı mıyım diye hep kendime sordum. Fakat sonunda düşündüm ki bazı insanlarda benimle aynı görüşe sahip olabilirler. Bu teorinin hikayesini birazdan anlatacağım ve nasıl başka yerlere yayacağımı da anlatacağım. Teorimin ilk önce anlamına bakalım. Bu arada ben bu şekilde bir teori var mı diye araştırdım fakat yoktu. Neyse kelime anlamı "Animals have willpower" yani "hayvanlar iradeledir". Evet teorinin konusu bu. Belki bazılarınız: —nasıl hayvanlar irade sahibi olabilir ya, diyebilirsiniz ama sakin olun hepsinin maddesini teker, teker hazırladım önce maddeleri okuyalım daha sonra kendi öz eleştirimi yapayım. Evet başlayalım

Hayvanlar iradeledir:

1-Çünkü bir köpek altına kaçıramaz.(boşaltım işini kendi iradesiyle yapar.) Ama bir insan(hasta veya uyku anında) altına kaçırabilir ama hayvanlarda bu görülmez.

Tüm Reklamları Kapat

Evet bu madde ilk madde. Aslında çok anlatılacak bir şey yok. Zaten çoğunuz biliyorsunuzdur. Yani aslında şu soru sorulabilir"hayvanlar rüya göremez mı?" Tabiki görürler ancak internetten de baktığınızda da "bazı hayvanlar" yazdığını göreceksiniz. Evet bu maddeye daha fazla bir şey diyemeyiz şimdi 2. maddeye geçelim

2-Bir hayvan yanlışlıkla çiftleşemez. Ör:

Bir köpek ben yanlışlıkla başka bir köpekle çiftleştim diyemez. Yani insanlarda "taciz veya tecavüz biliyoruz ancak bunlar insan uydurması olduğu için (çoğu şey gibi) hayvanlarda bu durumlar yoktur.

Evet bu madde de bu kadar. Yani bu maddeye eleştiri yapmıyorum bence normal bir madde. Bu arada oradaki çoğu şey gibi derken insanoğlunun her şeye isim vermesinden kaynaklı olarak söyledim ve bir tane korktuğum bir şey var. Bu düşüncenin başkası tarafından çalınması. Baya kötü olur umarım bu şekil bir olay yaşamam. Neyse 3'e geçelim

Tüm Reklamları Kapat

3-Misal bir kedi bir insana sırnaşır. Çünkü onu sevmesi için. İnsanlarda da bu "yağcı" diye isimlendirilen başka bir insana yalandan (güya) sevmesi,işini yapması ve bu şekilde onun gözüne girmesi ve onun sevmesini ister.

Ve evet 4'e geçelim

4-Bir hayvana aynı saatte yemek verirseniz o hayvan o saatte yemek vericeğinizi anlar. O yüzden onu artık aklına yazar. Ve her zaman o saatte yemeğin verileceği yerin önünde heyecanla bekler

Bu arada bu maddelerin birçok deneyi var (diğer maddelerin de var)

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

5-Bir aslan avlanmayı kendi babasından veya annesinden öğrenir (Kimden öğrendiğini bilmiyorum). Yani gördüğünü uygulayabilir. Aynı şey insanlar içinde geçerlidir. Bir çocuğun etrafındakilerle (anne ve baba) öğretir ve çocuk bunu aklına yazıp bu işi gerekli yerde uygular.

6-Bu madde bir soruya cevap:

Bir kuş belki konuşabilir ama kedi ve köpekler?

Cevap: Burada sadece miyavlayıp, havlayabilmeleri de konuşma sayılır (kendi aralarında yani 7. Örneğe benzer).

7- Hayvanların kendi dilleri vardır ve kend görüşleri vardır. Bunu (Evrim ağacı YouTube kanalındaki videoya bakabilirsiniz) Gömbe şempanze savaşı ile açıklayabiliriz. Dil olarakta biz bunu anlamıyor olabiliriz. Bunu da şu şekilde bir örnek vericeğim

Ör:

Tüm Reklamları Kapat

—Bir Türk grubun Türkçe sohbet etmesini bir İngiliz vatandaşının (Türkçe bilmiyorsa) anlayacağını düşünemeyiz.

8-Muhabbet kuşlarının konuşmasıda şu şekilde:

Etrafındaki seslerle birlikte onu söyler. Türkçe öğretirseniz veya yanında konuşursanız Türkçe konuşur, İngilizce konuşursanız ingilizce konuşur. (Bunun örneğini Kuş Rehberi kanalından bakabilirsiniz). Aynı şey bebekler içinde geçerli (1.olay)

Tüm Reklamları Kapat

9-Hayvanlar arasında olan yardımlaşma örneklerinden de bunu anlayabiliriz.

Ör:

Bir çöpçü balığının (veya başka balık türünün), köpekbalığının ağzına girip ağzındaki artıkları yemesi ve o balıkları, köpekbalıklarının yememesi (Risale Haberden hayvanlar arasındaki yardım haberine bakabilirsiniz)

10-Gombe savaşından farklı bir savaş daha var. 1934 Kartal-Leylek Savaşı

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
  • Dış Sitelerde Paylaş

Aydın,Bursa ve Trakya bölgesinde gerçekleşen savaşa "Sakallı Bebek" vakası da denir. Bu olay New York Times gazetesine bile konu olmuştur (bakmak isteyenler ekşi sözlük ve diğer kaynaklardan bakabilirler)

11-Evcil hayvanlarda tuvalet eğitimi verilmesi ve o hayvanın belirli bir zaman sonra öğrendiği kuralları uygulaması bir kanıttır.

12-Evcil hayvanların kendi arasındaki av kavgaları. Yani bir avın kendi aralarında kimin yemesini değil birisi güç gösterisi yaparak tek başına veya ailesi ile yemesi.

Ör:

—İnsan üzerinde eski insanlar avladıkları hayvanları başka insanlar almasın diye koruması.

Ör: inek,manda,deve vb.

13- Hayvanların çoğu (özellikle maymunlar) sert kabuklu besinlerin kabuklarını nasıl kuracaklarını bilmeleri.

14- Gorillerin yaptığı hareketlerin insan hareketlerine benzemesi.

Evet sonunda bitirdim sevgili bilimseverler bu düşünce bu kadar YouTube hesabımdan da video paylaşacağım sevgilerle Hüseyin Mert Demir .(yt:infedbosftr)

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • İğrenç! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/05/2024 01:16:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16353

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Öğrenme Alanı
Tohum
Yörünge
Pediatri
Çeviri
Hastalıkların Tedavisi
Doğal Seçilim
Mantık
Elektron
Radyasyon
Uzaylı
Beslenme Biçimi
Virüsler
Işık
Sağlık Bilimleri
Botanik
Balıklar
Uçak
Genel Halk
Homo Sapiens
Nöroloji
Doğa
Travma
Karar Verme
Algoritma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close