Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

James Webb Uzay Teleskobu Satürn'ün Değişen Mevsimlerini Yakaladı

2 dakika
14
James Webb Uzay Teleskobu Satürn'ün Değişen Mevsimlerini Yakaladı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kış geliyor ve bu sadece Dünyanın Kuzey Yarımküre'si için geçerli değil. Güneş etrafındaki dönüşünü yaklaşık 30 yılda bir tamamlayan Satürn'ün kuzey yazı, yaklaşık 7,5 yıl sonra sona eriyor ve sonbahar ekinoksu 2025'e geliyor.

Tıpkı Dünya'da olduğu gibi Satürn'ün değişen mevsimlerine hava koşullarındaki değişiklikler de eşlik ediyor. Şimdi, Fletcher ve ark. James Webb Uzay Teleskobu'ndaki (JWST ) Orta Kızılötesi Enstrüman (MIRI) tarafından çekilen görüntüler, Cassini-Huygens uzay aracının 2017 yılında gezegene ilişkin 13 yıllık araştırmasını sonlandırmasından bu yana Satürn'ün atmosferik dinamiklerinin nasıl geliştiğini gösteriyor.

Aralık 2021'de fırlatılan JWST, MIRI'nin küçük görüş alanlarını gezegenin büyük boyutu, hızlı dönüşü, ikonik halkaları ve MIRI'nin diğer hedeflerine kıyasla alışılmadık derecede yüksek kızılötesi parlaklığına karşı teste tabi tutmak amacıyla Kasım 2022'de gözünü Satürn'e dikti. . Araştırmacılar, Satürn'ün kızılötesi görüntülerini parça parça yakalamak ve yaz aylarında Satürn'ün kuzey yarımküresinin mozaik bir haritasını oluşturmak için MIRI'yi kullandılar.

Tüm Reklamları Kapat

MIRI testi geçmiş gibi görünüyor. Görüntüler Satürn'ün bulutlarının yapısını yakaladı ve araştırmacıların atmosferdeki farklı sıcaklıkların ve kimyasalların mekansal dağılımını ölçmesine olanak tanıdı ve bir dizi önemli mevsimsel değişikliği ortaya çıkardı.

Örneğin görüntüler, gezegenin kuzey kutup stratosferik girdabının (ilk olarak Satürn'ün baharında Cassini tarafından tespit edilen gazların yüksek atmosferdeki dolaşım modeli) yaz aylarında ısındığını gösteriyor; kış yaklaştıkça soğumalı ve dağılmalıdır.

Görüntüler aynı zamanda Cassini'nin kuzey kışında gözlemlediği Satürn'ün stratosferindeki hava akışı düzeninin tamamen tersine döndüğünü de vurguluyor. Bu noktada, büyük miktarda hava güney yarımkürede yüksek rakımlara yükseldi, ekvatoru geçti ve kuzey yarımkürede daha alçak rakımlara inerek havayı hidrokarbon gibi gazlar açısından zenginleştirdi. Şimdi, MIRI verileri havanın kuzeyden yükselip güneye doğru aktığını ve bu durumun kuzey enlemlerinde hidrokarbon kıtlığı yarattığını gösteriyor. Bu mevsimsel dolaşım düzeni sonbahar yaklaştıkça değişmeye devam edebilir.

MIRI'nin olağanüstü hassasiyeti ve Cassini'nin yakalayamadığı ışığın dalga boylarını yakalama yeteneği nedeniyle, yeni görüntüler aynı zamanda troposferdeki su ve atmosferdeki etilen, benzen, metil ve karbondioksit dahil olmak üzere birçok gazın dağılımını da ilk kez haritalandırıyor. stratosfer. Yeni görüntüler aynı zamanda ekvatorda yüksek düzeyde amonyak olduğunu ortaya koyuyor; bu da Satürn'ün ekvatorunun da amonyak açısından zengin olan Jüpiter'inkine benzer süreçlere sahip olabileceğini gösteriyor.

Bu bulgular hep birlikte Satürn'ün kuzey yarımküresindeki yaz sonuna doğru ilk gerçek bakışı sağlıyor ve JWST ile MIRI'nin gelişmiş yeteneklerini ortaya koyuyor.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/12/2024 11:04:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15790

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yer
Kedigiller
Kanser
Doğal Seçilim
Beslenme Davranışları
Dalga Boyu
Video
Işık Hızı
Tedavi
İletişim
Küresel
Doğa Yasaları
Evrimsel Biyoloji
Anksiyete
Normal Doğum
Sinir Hücresi
Sinaps
Diyabet
Viral Enfeksiyon
Sosyal
Lipit
Genler
Bilgisayar
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Hücre Biyolojisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close