Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

JAMES E. WEBB KİMDİR

Uzay Çalışmaları

JAMES E. WEBB KİMDİR
3 dakika
68
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

James Webb teleskobunu uzun süre medya haberlerinden takip etmiştim. National Geographic belgesel kanalında, hazırlanışı ve zorlukları hakkında yayınları görünce merakım iyice arttı. Ama pek çok ertelemeye maruz kalması, sürekli “şu tarihte gönderilecek, olmadı bu tarihte gönderilecek” haberleri sinir bozucuydu. Neyse ki Aralık 2021’de yolculuğuna başladı ve önümüzdeki süreçte evrenin işleyişi hakkında nasıl ufkumuzu açacak hep birlikte göreceğiz.

“Nasa neden James Weeb adını vermişti” sorusu aklıma takılmıştı. O güne kadar genelde bilim insanlarının adı kullanılmıştı (veya Apollo, Voyager, Explorer, Pioneer gibi havalı isimler) ama bu isimde bir bilim adamı hatırlayamamıştım. “Cahilliğimden olsa gerek” deyip, internette biraz araştırdım. Gerçekten bilim insanı değilmiş, belli bir dönem (Apollo Programı’nın olduğu yıllarda) yöneticilik yapan bir kişinin adıymış. Ama ne yöneticiymiş! NASA kendi sitesinde neden bu ismin verildiğine dair bir yazı yayınlamış, ben de naçizane bu yazıyı uyarlamaya çalıştım.

İnsanlı Uzay Uçuşu ve Bilim Arasında Bir Denge

Tüm Reklamları Kapat

Pek çok kişi, yeni başlayan uzay ajansını, Şubat 1961'den Ekim 1968'e kadar yöneten James E. Webb'in bilim için, belki de diğer tüm devlet/hükümet yetkililerinden daha fazlasını yaptığına ve yeni nesil uzay teleskobuna onun adının verilmesinin çok uygun olduğuna hak vermiştir.

Webb'in uzay bilimine verdiği destek bu görüşleri desteklemiştir. Dönemin Başkanı John Kennedy, takip eden on yıl içinde aya bir insan indirme taahhüdünde bulunmasına rağmen, Webb uzay programının siyasi bir yarıştan daha fazlası olduğunu düşünmüştür. NASA'nın insanlı uzay uçuşu ve bilim arasında bir denge kurması gerektiğine inanıyordu. Çünkü böyle bir kombinasyon, ülkenin üniversitelerini ve havacılık endüstrisini güçlendirmek için bir lokomotif görevi görecekti.

Webb'in Vizyonu

Webb'in etkili program vizyonu, bugün eşi benzeri olmayan on yıllık uzay bilimi araştırması ile sonuçlandı. Görev süresi boyunca, astronotların başarı sağlama olasılığını yükseltmek için ay ortamını keşfeden robotik uzay aracının geliştirilmesine destek verdi, Mars ve Venüs'e bilimsel sondalar göndererek Amerikalıların uzayın etkileyici manzarasını ilk kez görmelerini sağladı ve kamuoyu desteğini yükseltti. 1965 gibi erken bir tarihte Webb, müthiş öngörüsü ile büyük bir uzay teleskobunun NASA'nın öncelikli çabası haline gelmesi gerektiğini de yazmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Webb, Temmuz 1969'da ilk aya inişten sadece birkaç ay önce emekliye ayrıldığında, NASA yıldızları ve galaksileri, kendi Güneş’imizi ve Dünya atmosferinin üzerindeki henüz bilinmeyen uzay ortamını incelemek için 75'ten fazla uzay bilimi görevi başlatmıştır. Güneş yörünge gözlemi ve Explorer serisi uydular, tarihteki en başarılı astronomik keşif döneminin temelini oluşturdu ve bugün de devam etmektedir.

Bununla birlikte, bilim adamlarının rolünü önemli şekillerde geliştirdi. Bilim görevlerinin seçim sürecinde onlara daha fazla inisiyatif verdi ve uzay araştırmaları, üniversitelerde yeni laboratuvarların inşasını finanse eden ve lisansüstü öğrencilere burs sağlayan, NASA Üniversite Programını yarattı. Program ayrıca üniversite başkanlarını ve başkan yardımcılarını NASA'nın Uzay Bilimi Programı’na aktif olarak katılmaya ve NASA'nın tüm programlarını alenen desteklemeye teşvik etti.

Bilim Adamı değildi ve Teknik Bir Eğitimi Yoktu.

Bu başarı hikâyesi, Webb'in işi kabul etme konusundaki isteksizliği göz önüne alındığında, belki daha ilginç hale geliyor. Deneyimli bir yönetici, avukat ve iş adamı olan Kuzey Carolina yerlisi, Başkan Truman yönetiminde Bütçe Bürosu Direktörü ve Dışişleri Müsteşarı olarak görev yapmıştı. Webb ayrıca birkaç özel firmada başkan ve başkan yardımcısı olarak görev yaptı ve McDonnell Aircraft Company'nin yönetim kurulunda bulundu. Bununla birlikte, o bir bilim adamı ya da mühendis değildi. Başkan Kennedy, NASA Yöneticisi olarak işi düşünmesini istediğinde, eksiklikleri onu tedirgin etmişti.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bir mülakatında şunları söylemiştir "Bana, roketçilik ve uzay hakkında daha fazla şey bilen biri, daha iyi bir seçim olurdu gibi geldi". Kennedy bunu böyle görmedi. Başkan, keskin siyasi anlayışı ve olağanüstü yönetim becerileriyle Webb'in bu iş için mükemmel olduğuna inanmıştı. Webb'e, NASA Yöneticisinin işinin bir politika işi olduğunu açıkça belirtti. Ulusal ve uluslararası politikaların büyük meselelerini halledebilecek birine ihtiyacı vardı.

Görünen o ki, Nasa vefakâr çalışanlarını onurlandırmayı seviyor.[1]

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 12:45:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14359

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close