Ispanağın (Spinacia oleracea) C Vitamini (L-askorbik asit) İçeriğine Pişirme Sıcaklığının Etkisi: Bir Deney

- Blog Yazısı
1-C Vitamininin İşlevleri
Vitaminler, metabolik aktiviteleri tamamlamak için minimum miktarlarda gerekli olan organik bileşiklerdir. C vitamini meyve ve sebzelerde bulunan vitaminlerden biridir. Suda eridiği için vücutta depolanmaz. Hayvanların çoğu kendi ürünlerini üretebilse de C vitamini, maymunlar, maymunlar, yarasaların çoğu ve diğer bazı hayvanlar değildir ve bu nedenle sürekli C vitamini alımına ihtiyaç duyarlar. C vitamininin en önemli özelliklerinden biri, güçlü bir antioksidan olmasıdır, yani metabolizma, bağışıklık hücreleri ve toksinler tarafından üretilen O2-, H2O2 ve HO• gibi serbest radikallere ve reaktif oksijen türlerine (ROS) elektron verir. Bu, proteinleri, lipitleri, karbonhidratları ve nükleik asitleri serbest radikaller ve ROS ile reaksiyona girmenin neden olduğu hasarlardan korur. Bu işlevi nedeniyle, c vitamini ayrıca lenfositleri kendilerine zarar vermekten koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ek olarak, C vitamini bir koenzim olarak kullanılır. Koenzimler, işlevlerine yardımcı olmak için enzimlere geçici olarak bağlanan protein olmayan moleküllerdir. C vitaminine ihtiyaç duyan enzimler kollajen üretiminde, DNA metilasyonunda ve norepinefrin sentezinde kullanılır. Şiddetli C vitamini eksikliği durumunda, diş kaybına, kırılgan saçlara, iyileşmeyen yaralara ve kanamaya neden olan iskorbüt hastalığı ortaya çıkar. Bunun nedeni, C vitamini gerektiren enzimlerin düzgün çalışmasının durmasıdır. (“Vitamin C”, 2023) Bu nedenlerle C vitamini beslenmemizin son derece önemli bir parçasıdır. Bu yüzden ıspanağın en yüksek C vitamini içeriğine sahip olduğu zamanı çıkaracağım.
2-Hücre Zarı Geçirgenliği
Bir hücre zarının maddelerin geçişine izin verme kapasitesi, hücre zarı geçirgenliği olarak adlandırılır. Seçici olarak geçirgen bir zar olan hücre zarı, belirli moleküllerin içinden akmasına izin verirken diğerlerini bloke eder.
Zarın yapısı, hücre zarının geçirgenliğini kontrol eder. Hidrofobik kuyrukları birbirine bakan iki fosfolipid molekül tabakasından oluşan bir lipit çift tabakası, hücre zarını oluşturur. Hidrofobik iç kısım zar, iyonların ve polar moleküllerin bu lipid çift tabakasından geçmesini engelleyerek hareketlerine bir engel görevi görür. Bununla birlikte, hücre zarındaki proteinler de bazı moleküllerin zardan geçmesine izin verir. Pompalar, taşıyıcılar ve iyon kanalları bu proteinlerden bazılarıdır. Taşıyıcılar ve pompalar aktif olarak malzemeleri zar boyunca aktarırken, iyon kanalları zar boyunca iyonların akmasına izin veren bir delik açan proteinlerdir. Sıcaklık, pH ve bazı ilaçların varlığı, hücre zarının ne kadar geçirgen olduğunu etkileyebilecek değişkenlerden sadece birkaçıdır. Örneğin, sıcaklıktaki bir artış, zarı daha akışkan ve geçirgen hale getirebilir ve bazı ilaçlar iyon kanallarını bloke edebilir veya taşıyıcıları engelleyebilir, bu da nesnelerin zardan geçişini etkileyebilir.
3-Seçilen Deneyin Gerekçesi
Ispanak kullanmamın sebebi C vitamini yüksek bir bitki olması ve hem çiğ hem de pişmiş olarak yenmesi. Yaprakları kolayca öğütülebilir. Farklı sıcaklıklardaki C vitamini içeriğine olan ilgimin ana sebebi olan bu deneyi de kendi mantığıma uygun olmasını amaçladım. C vitamini içeriğini ölçmek için kullandığım yöntem, araştırmalarda yaygın olarak kullanılan, nicel bilgiler sunan doğru bir yöntemdir. Titrasyon için potasyum iyodür veya potasyum iyodat kullanılabilir, ancak kullandığım kimyasal olan potasyum iyodür ile çalışmak daha kolaydır.
4-Bağımsız değişken
Bağımsız değişken, ıspanağın maruz kaldığı sıcaklıklardır. Test edilen sıcaklıklar şunlardı: 4°C, 24°C ve 100°C. Bu sıcaklıkları seçtim çünkü:
-4°C, ıspanağın buzdolabında saklandığı sıcaklıktır
-24°C, oda sıcaklığını temsil eder
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
-100°C suyun kaynama sıcaklığıdır, ıspanak genellikle bu şekilde pişirilir.
5-Bağımlı Değişken
C vitamini içeriğinin her farklı sıcaklıkta değişmesi beklenir. Bu, bir renk değişikliği olana kadar eklenen iyot çözeltisi miktarı ile ölçülecektir. Ispanak hücrelerinden salınan C vitamini miktarı arttıkça renk değişimi için gerekli olan iyot çözeltisi miktarı da artar.
6-Kontrol edilen değişkenler
Ispanak kütlesi:
Bu, farklı solüsyonlardaki C vitamini miktarını etkiler.
Her sıcaklık için 10 gr ıspanak kullanılmıştır.
Eklenen nişasta miktarı:
Bu, renk değişiminin yoğunluğunu etkiler ve bu da rengin değiştiği anın anlaşılmasını engelleyebilir.
%1'lik nişasta solüsyonu hazırlandı ve her solüsyona 2 ml ilave edildi.
İyot konsantrasyonu:
Bu, renk değişimi için gerekli olan iyot çözeltisinin hacmini etkiler.
0.005 mol L¹ konsantrasyonlu bir iyot çözeltisi kullanıldı.
7-Hazırlık
Ispanak yaprakları öğütüldü. 10 gr ıspanak ve 10 ml distile su 3 behere konularak farklı sıcaklıklarda bekletildi. 150 ml su kaynatıldı ve içinde iyot ve potasyum iyodür eritilerek 0.005 mol L-1'lik bir iyot çözeltisi yapıldı. 50 ml su ısıtıldı ve 0.5 g çözülebilir nişasta ilave edilerek nişasta indikatör solüsyonu yapıldı.
8-Deneysel Metod
Her beherin içeriği, huniler, erlenmeyer şişeleri ve filtre kağıdı diskleri ile süzüldü. Ispanak hücreleri filtre disklerinde kalırken, artan geçirgenlik nedeniyle hücrelerden kaçan moleküller şişelerde toplandı. Her şişeye 2 ml nişasta indikatör solüsyonu eklendi. Ispanak karışımları daha sonra iyot ile titre edildi.

Nişasta iyot ile reaksiyona girdiğinde mavi-mor bir renk oluşur. Ancak iyot, C vitamini ile kompleks oluşturarak renk değişimini engeller. Sadece fazla iyot mevcut olduğunda nişasta ile reaksiyona girerek rengi mavi-mora çevirebilir. Süzülmüş karışımda bulunan C vitamini arttıkça rengi mavi-mora çevirmek için gereken iyot çözeltisi de artar; Süzülmüş karışımda bulunan artan C vitamini, artan hücre geçirgenliğinden kaynaklanmaktadır.

9-Verilerin Toplanması ve İşlenmesi
Her şişede renk değişiminin meydana geldiği nokta not edildi. Titrasyon öncesi karışımların rengi mavi-mor renk gözlemlenemeyecek kadar koyu olduğundan, karışımların siyah-mor renge dönüştüğü nokta, renk değişimi noktası olarak kabul edildi.

Beher numarası - İyot çözeltisinin hacmi (ml∓0.5)
1-12
2-15
3-21
Bu nedenle beherler, süzülmüş karışımda bulunan en yüksek C vitamini miktarından en düşük 3 > 2 > 1 olacak şekilde sıralanabilir. Bu, sıcaklık arttıkça ıspanağın C vitaminini daha fazla kaybetmesi eğilimini takip eder.
10-Tartışma ve Değerlendirme
Ispanak, sıcaklık arttıkça C vitamininin çoğunu kaybeder. Bunun nedeni, sıcaklık arttıkça hücre zarı geçirgenliğinin de artmasıdır; sıcaklık düştükçe, zardaki fosfolipidler daha sıkı bir şekilde paketlenir ve geçirgenliği azaltır. Dolayısıyla bu sonuçlar şaşırtıcı değil.
Daha somut sonuçlar elde etmek için ıspanaktan salınan C vitamini miktarı kimyasal hesaplamalar kullanılarak hesaplanabilirdi. Ancak amacım farklı sıcaklıkların etkileri arasında bir karşılaştırma yapmak olduğu için buna gerek yoktu. Sonuçları etkilemiş olabilecek bir konu, ilk ıspanak karışımının koyu rengiydi. Bu da renk değişiminin gözlemlenmesini zorlaştırıyordu. Bu deney tekrarlansaydı, renk değişikliğini daha belirgin hale getirmek için daha fazla nişasta çözeltisi eklenebilirdi veya rengi daha açık hale getirmek için başlangıçtaki ıspanak karışımları seyreltilebilirdi. Bu sınırlamalara rağmen, bu deneyin doğruluğunu kanıtlayan mevcut bilimsel literatüre uygun sonuçlar elde ettim.
11-Sonuç
Bu deneye göre C vitamini kaybının en fazla olduğu sıcaklık 100°C; C vitamini kaybının en düşük olduğu sıcaklık 4°C idi, bu da hipotezimi doğruluyordu. Bu eğilimi gözlemledikten sonra, sıcaklık arttıkça hücre geçirgenliğinin artması nedeniyle ıspanağın C vitamini içeriğinin azaldığı sonucuna vardım ki bu beklenen bir sonuçtu. Bu da ıspanağın çiğ tüketiminin pişmiş ıspanaktan çok daha besleyici olmasını sağlar. En iyi besin değerini elde etmek için daha düşük sıcaklıklarda da saklanmalıdır.
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Linus Pauling Institute. Vitamin C. (22 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Linus Pauling Institute | Arşiv Bağlantısı
- A. Singh. Factors Affecting Cell Membrane Permeability And Fluidity. (12 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Conduct Science | Arşiv Bağlantısı
- W. Misner. Humans Lack The Ability To Make Vitamin C. (31 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Hammer Nutrition | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 15:21:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15366
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.