Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrimden Ekolojiye Hücresel Solunum ve Fotosentez: Meraklısına Bir Özet

6 dakika
237
Evrimden Ekolojiye Hücresel Solunum ve Fotosentez: Meraklısına Bir Özet TechWorm
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Dünyadaki yaşam, fotosentez ve hücresel solunum arasındaki etkileşimler nedeniyle diğer reaksiyonlarda kullanmak için enerji biriktirebilir. Hidrotermal menfezlere yakın kükürde bağımlı olan canlılar dışında, Dünya üzerindeki yaşamın büyük bir kısmı şeker glikozuna bağlıdır. Fotosentez, glikozun üretildiği süreçtir. Hücresel solunum sırasında glikoz parçalanır ve ortaya çıkan enerji ATP molekülünde depolanır. Bitkiler kendi enerjilerini üretmek için güneş ışığını kullanmanın yanı sıra hücresel solunum yoluyla da ATP üretirler. Hayvanlar, mitokondrilerine ATP yapmak için gereken ham maddeleri sağlamak için bitki şekerlerine güvenmelidir.

Fotosentez Nedir ve Nasıl İşler?

Tüm Reklamları Kapat


Fotosentez, Dünya'daki yaşamı yönlendiren ana süreçtir. Fotosentez yoluyla, güneşten gelen enerji organik moleküllerin bağlarında tutulur. Bu moleküller, glikoz molekülleri, Dünya üzerindeki tüm yaşamın temelidir. Glikoz, şekerin kovalent bağlarında depolanan kimyasal enerjiyi kullanmak için hücresel solunum işlemi tarafından kullanılacaktır. Fotosentez bitkilerin yaprak ve yeşil kısımlarında gerçekleşir. Bitki hücrelerindeki kloroplast olarak bilinen organeller, ışıkla etkileşime girebilen özel proteinler içerir. Sitokromlar, bir hem grubuna bağlı bu özel proteinlerdir. Heme grupları ayrıca kan hücrelerinde hemoglobine bağlı olarak görülür. Bu heme hücreleri demir yerine magnezyumu bağlar. Heme'nin karmaşık yapısı, içinden geçen ışık fotonları ile etkileşime girer.


Fotosentez reaksiyonu, genellikle Işık reaksiyonları ve Calvin Döngüsü olarak adlandırılan iki bölümden oluşur. Işık ve su kloroplastlarda birleşir ve burada enerji toplayan sitokromlar ve yardımcı pigmentlerden başlayarak protein zincirinde hidrojenler oksijenden ayrılır. Hidrojenler, elektronlar ve ilişkili enerji ADP ve NADP+'ya bağlıdır. Bu moleküller bir hidrojeni, elektronları ve enerjiyi bağlayabilir. Bunu yaparken, hafif reaksiyonların, NADPH ve ATP'nin ana ürünleri haline gelirler. Oksijen yan ürün olarak üretilir. ATP ve NADPH daha sonra, bu elektron taşıyıcıları geri dönüştüren ve glikoz üreten bir dizi reaksiyon olan Calvin Döngüsü içinde kullanılır. İçindeki enerji ve hidrojen molekülleri, döngü boyunca reaksiyonlara enerji vermek için kullanılır. Calvin Döngüsünün üç fazı vardır; karbon fiksasyonu, redüksiyonu ve ribozun rejenerasyonu. Bu reaksiyonlar aşağıdaki resimde görülebilir. Reaksiyonun bir dönüşünde bir karbon dioksit eklenmesinin 3-karbon molekülü 3-fosfogliserat ürettiğine dikkat edin. Bu moleküllerden ikisi daha sonra diğer şeylerin yanı sıra bir glikoz üretmek için birleştirilir.

Tüm Reklamları Kapat

Calvin Döngüsü
Calvin Döngüsü
shoptr4


Hücresel Solunum Nedir ve Nasıl İşler?


Glikoz, kloroplastlar tarafından oluşturulduktan sonra, hücre içindeki diğer reaksiyonları yürütmek için kullanılabilir. Ayrıca organizma içindeki diğer hücrelere de ihraç edilebilir. Hücresel solunum sürecinin devreye girdiği yer burasıdır. Hücresel solunum, ATP oluşumunu sağlayan 4 farklı sürece sahiptir. Bu ATP, bir dizi hücresel reaksiyonda kullanılabilir ve enzimlerin görevleri tamamlamasına yardımcı olmak için aktivasyon enerjisi sağlar. Hücresel solunum, kloroplastlara benzer küçük bir organel olan mitokondride gerçekleşir. Kloroplastlar sadece bitkilerde bulunurken, mitokondri yaşayan tüm ökaryotlarda bulunur. Bitkiler, hücrelerinin ihtiyaç duyduğu tüm glikozu ve daha fazlasını sağlar. Bu ekstra glikozu nişasta ve kompleks şekerler olarak depolarlar. Hayvanlar ve aslında tüm besin zinciri, bitkiler tarafından üretilen glikoza dayanır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.


Hücresel solunumun ilk süreci olan glikoliz, tam olarak adından da anlaşılacağı gibidir. "Gliko-" glikozu ifade eder, burada "-lizis" bir şeyin ikiye bölünmesi veya ikiye bölünmesi anlamına gelir. Glikoliz, hücrenin sitozolünde, mitokondri dışında gerçekleşir. Bu süreçte, 6 karbonlu glikoz molekülü, iki piruvat molekülüne bölünür. Bu 3-karbon molekülleri daha sonra bir sonraki adımda Asetil CoA'ya dönüştürülür. Bu molekül, Krebs döngüsünün önemli bir parçası olacaktır. Asetil CoA ayrıca Krebs döngüsü ve oksidatif fosforilasyonun gerçekleşeceği mitokondriye transfer olabilir.


Krebs döngüsü, sürekli olarak elektron ve ATP üretimini yönlendirmek için belirli molekülleri geri dönüştürmesi bakımından Calvin döngüsüne benzer. Elektronlar daha sonra iç mitokondriyal zara geçirilir. Bu zar, elektronların potansiyel gradyanlarından aşağı geçişinden elde edilen enerjiyi aktarabilen özel proteinlerle yüklüdür. Bu elektron taşıma zinciri, gevşek fosfat gruplarının ADP'ye bağlanmasında uzmanlaşmış bir dizi elektron tahrikli enzim kullanır. Bunu yaparken, bu moleküller arasındaki bağda enerji depolar ve bir ATP oluştururlar. Bu ATP molekülleri daha sonra mitokondriden ihraç edilir ve diğer reaksiyonlarda enerji sağlamak için hücre boyunca kullanılabilir. Örneğin ATP, sinir reaksiyonları için gerekli olan elektrik potansiyelini yaratarak hücrelerden iyonları pompalamak için kullanılır. Sayısız başka örnek var.

Hücre Solunumu
Hücre Solunumu
yenibiyoloji.com

ETS (Elektron Taşıma Sistemi) Nedir ve Nasıl İşler?


Tüm Reklamları Kapat

Bu, glikoliz ve Krebs'ten gelen hidrojenlerin transferi yoluyla ATP sentezinin gerçekleştiği aşamadır. En yüksek ATP sentezlenen evredir. ATP, oksidatif fosforilasyon yoluyla üretilir. Oksijen molekülü son elektronu alır.Hidrojen molekülü elektronları çıplak olarak taşımaz. Su molekülünü oluşturmak için oksijen ve hidrojen birleşir. ETS, NADH ile başlarsa daha fazla ATP üretir, ancak FADH ile başlarsa daha az ATP üretir. Ökaryotlarda mitokondrinin kristasında, prokaryotlarda ise plazma zarının kıvrımlarında ETS tepkimeleri meydana gelir. ETS bileşenleri kemiosmotik hipoteze dayanmaktadır. ATP çarklarının çalışması ve ATP sentezi, mitokondrinin iki zarı arasında proton pompası yoluyla meydana gelen potansiyel fark nedeniyle gerçekleşir.

Elektron Taşıma Sistemi
Elektron Taşıma Sistemi
BioNinja

Hücresel Solunum, Fotosentez ve Evrim:


Tüm Reklamları Kapat

Evrim Teorisi'nde, Dünya'daki yaşamın kökenleri büyük ölçüde kanıtlanmamıştır. Bununla birlikte, tüm yaşamın ortak bir ataya sahip olduğu gerçeğine işaret eden çok sayıda kanıt vardır. Bu ata daha sonra, yüz milyonlarca yıl boyunca, bugün Dünya'da gördüğümüz milyonlarca türe ayrıldı. Endosimbiyoz süreci bu karmaşıklığı açıklayabilir. En basit organizmalar olan bakteriler, muhtemelen yaşamın ilk formunun oldukça değişmemiş bir versiyonunu temsil ediyor. Bakterilerin organelleri yoktur ve metabolizma için ihtiyaç duydukları tüm reaksiyonları tek bir bölmede tamamlarlar. Birçok bakteri, onlara enerji sağlayabilen glikolizi tamamlayabilir. Diğerleri, ilkel tek hücreli bitkiler gibi fotosentez yapabilir.


Endosimbiyotik teoriye göre, bu eski bakteriler etkileşime girmeye başladı ve evrim süreçleri onları çevre içinde farklı nişlere sürükledi. Bazıları güneş ışığından yararlanırken, diğerleri bunlarla beslenirdi. Sonunda, yırtıcı bakterilerin bir kısmı oldukça büyüdü. Bu nedenle, büyük miktarlarda daha küçük bakteri alabilirler. Onları sindirmek yerine onlara güvenli bir alan yaratarak daha fazla enerji üretmelerine yardımcı oldular. Böylece, daha küçük endosimbiyotik bakteriler ilk organeller haline geldi. Bu teori, kloroplastların başlangıçta fotosentetik bakteriler olduğunu ve mitokondrilerin başlangıçta oksidatif fosforilasyon yapabilen bakteriler olduğunu öne sürer. Daha büyük bakteriler ökaryotlar haline geldi ve diğer organelleri geliştirdi. Bu teori, hem kloroplastların hem de mitokondrilerin, ataların yutma sürecinin sözde bir kalıntısı olan çift zarlarla çevrelendiğine dair kanıtlarla destekleniyor. Ayrıca, hem mitokondri hem de kloroplast, bakterilerde bulunana benzer dairesel DNA parçaları içerir. Bu DNA, çekirdekte bulunan ana DNA'dan ayrı olarak kopyalanır.


Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Dâhiler Sınıfı - Süfrajetler: Tüm Kadınlara Oy Hakkı

DÂHİLER SINIFI: OKUMASI KOLAY, UNUTMASI ZOR

Cesaretin bir araya getirdiği bir grup kadın, tarihin akışını değiştirdi. Süfrajetler alaya alındı, baskı gördü, tutuklandı, ama kadınlar için oy hakkı elde edinceye kadar mücadeleden vazgeçmediler.

Büyük ilgi gören Dâhiler Sınıfı serisi SÜFRAJETLER: TÜM KADINLARA OY HAKKI ile devam ediyor.

Dâhiler Sınıfı Serisi Hakkında:
Bunlar, her biri kendi yöntemiyle; kelimeleriyle, icatlarıyla, seçimleriyle ve hatta kaderleriyle dünyayı değiştirmiş kadınların ve erkeklerin hayat hikâyeleri; şaşkınlık ve hayranlık duymanızı sağlayacak, hayal gücü ve merak duygunuzu harekete geçirecek büyüleyici hikâyeler. Dâhiler Sınıfı serisi bu özel insanları çocuklarla (9 yaş ve üstü) tanıştırmak üzere tasarlandı. İlk olarak yayımlandığı İtalya’da büyük övgü toplayan ve ardından pek çok dile çevrilen Dâhiler Sınıfı, minik ebadı, renkli illüstrasyonları, bilgiyi heyecan ve macerayla birleştiren anlatımıyla çocukların kolay okuyacağı, zor unutacağı, onlara öğrendiklerinden daha da fazlasını merak ettirecek bir seri.

Devamını Göster
₺200.00
Dâhiler Sınıfı - Süfrajetler: Tüm Kadınlara Oy Hakkı

Hücresel Solunum, Fotosentez ve Ekoloji:


Organellerin bu bölünmesinden yüz milyonlarca yıl sonra ve evrim bize bugün gördüğümüz şeyi verdi. Bitkiler, fotosentetik bakterilerle ilgili olan alglerle ilgilidir. Hayvanlar, fotosentetik endosimbiyontlar almayan ve bunun yerine diğer organizmaları tüketmeye dayanan eski organizmalarla akrabadır. Besin zincirinin en altında fotosentetik organizmalar bulunur. Yalnızca aldıkları güneş ışığı, besinler ve su miktarı ile sınırlı olarak, Dünya üzerindeki en büyük biyokütleyi oluştururlar. Bitkilerin ve alglerin bir adım ötesinde, otçullar bitkilerin ürettiği bolluktan yararlanır. Fil gibi dünyanın en büyük hayvanlarından bazıları tamamen otçuldur. Ancak, çekirge ve küçük böceklere kadar her boyutta otçul var. Bir otçul büyümek için çok sayıda fotosentetik organizma tüketmek zorunda olduğundan, besin zincirinin bu seviyesinde çok daha az organizma vardır. Aynı şekilde, otoburlardan çok daha az etobur vardır, çünkü büyümek ve üremek için yaşamları boyunca birçok küçük organizma ile beslenmeleri gerekir. Bu şekilde, genel olarak tüm besin zinciri ve ekoloji tamamen fotosentez ve hücresel solunum süreçlerine dayanmaktadır. Ekoloji aynı zamanda çeşitli organizmaların bu reaksiyonları gerçekleştirirken birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğinin incelenmesidir.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • U. H. Lodish. (2008). Molecular Cell Biology. ISBN: 9780716776017. Yayınevi: Macmillan.
  • D. Voet. (2008). Principles Of Biochemistry: Life At The Molecular Level. ISBN: 9780470233962. Yayınevi: John Wiley & Sons.
  • A. Allott. Oxford Ib Diploma Programme: Biology Course Companion (Oxford Ib Diploma Programme). ISBN: 9780198392118.
  • A. Allott. Oxford Ib Study Guides: Biology For The Ib Diploma (Oxford Ib Study Guides). ISBN: 9780198393511.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 15:49:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15334

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close