Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlarda Hamilelik

6 dakika
93
İnsanlarda Hamilelik
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Erkekten gelen sperm ile kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen fetusun kadın organ ve dokularında değişiklikler meydana getirdiği, doğuma kadar geçen yaklaşık 9 aylık (266-270 günlük) döneme hamilelik denir.

Gebelik genç yaştaki kadınlarda döllenme sonrası ilk gün içinde belirlenebilir. Çünkü adet düzensizliği tamamlanana kadar vücudun ürettiği her yumurta döllenmeye daha uygundur. Yaş ilerledikçe doğurganlığın azalması bununla ilgili bir durumdur. Döllenme sonrası 8-10 saat içerisinde ilk kusma gerçekleşir. Yaşı ilerlemiş bayanlarda ise belirtiler 1 hafta ile 2 ay arasında gözlemlenir. Ergenlik döneminde hamilelik ise ilk 12 saat içinde belirlenebilir. Ergenlik döneminde yumurtalar henüz olgunlaşmamıştır ve bu yüzden spermin yumurtayı döllemesi 5 ile 20 dakika arasındadır. 16 yaşını doldurmamış bir bireyin döllenme gerçekleştikten 10 gün sonrasında embriyonun vücuttan alınmaması durumunda bireyde ciddi şekilde fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açabilir.

Hamileliği Tespit Etmek

Eğer adet döneminiz 1 hafta veya daha uzun bir süre gecikti ise evde idrar damlatılarak yapılan hamilelik testleri ile hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Test bu süreden daha önce yapılacak olursa kesin sonuç vermeyebilir zira hamileliğin artırdığı hCG hormonu henüz idrar testi ile anlaşılacak düzeye gelmemiş olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hastanede yaptırılacak olan kan testleri ile hamileliği evde uygulanan idrar kitlerinden daha önce tespit edilebilir. Kan testi ile ölçülen hCG, idrar testine göre daha kesin bir sonuçtur ve kanda daha erken tespit edilir. Kan testleri yumurtlamanın gerçekleşmesini takip eden 6-8 gün aralığında pozitif sonuç verebilirken, idrar testi için yumurtlamanın üzerinden 3 hafta gibi bir süre geçmesi gerekir.

Hamilelik Belirtileri

Hamileliğin ilk haftası ile birlikte göğüslerde hassasiyet, kasık ağrısı, vajinal akıntıda artış, yorgunluk ve karın krampları, koku ve tat hassasiyeti, mide bulantısı ve idrar sıklığında artış görülen ilk belirtilerdir, en yaygın belirtisi ise adet gecikmesidir.

Çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarında hamilelik şüphesini destekleyen en yaygın belirtiler şunlardır:

  • Adet döneminin kaçırılması
  • Meme ucu koyulaşması
  • Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet
  • Sabahları yoğunlaşan bulantı
  • Daha sık idrara çıkma
  • Kilo alma
  • Bazal vücut ısısında artış
  • Gıdalara karşı istek ve isteksizlik
  • Ruh hali değişimleri
  • Uyuma isteği
  • Ağızda metalik tat

Her anne adayında görülmemekle birlikte yerleşme kanaması (implantasyon kanaması) da hamileliğin ilk döneminde görülen semptomlardandır. Diğer yandan bu belirtiler stres veya farklı hastalıklara bağlı da oluşabileceği için hamileliği belirlemenin en garanti yöntemi olan hamilelik testi yaptırmak en kesin sonucu verecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Hamilelikte 2. Ay

Doğum zamanının hesaplanması, son adetin ilk gününe 280 gün eklenerek bulunur. Gebelik süresi 40 hafta kabul edilse de, 38 ile 42 haftalar arası normal sayılır. Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler; Sigara, alkol ve doktora danışmadan alınan ilaçlar gebelik boyunca, özellikle de bebeğin organlarının geliştiği ilk 3 ayda zararlıdır. Kedi, köpek dışkısı ve çiğ etle temas edilmemelidir. Bunlar bebeğe zararlı olabilecek toksoplazma denen parazit taşıyabilir.

Hamilelikte 3. Ay

Gebeliğe alışma, bağırsak hareketleri yavaşladığından kabızlık görülebilir. Aşırı kusmanız olmamışsa bu dönemde 1-2 kg. almanız beklenir. Bütün gebelikte alınan kilonun %10’una karşılık gelir. Hormon değişikliklerinden dolayı bu dönemde aşırı duygusal olabilirsiniz. Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler; Kontroller için doktora başvurun. Taze yiyeceklerle ve dengeli beslenin. Kabızlığa karşı bol su için ve yeşil sebze gibi lifli yiyecekler yiyin. Göğüsleri destekleyecek uygun bir sütyen kullanın. Dişlerinizi kontrol ettirin.

Hamilelikte 4. Ay

Gebelik artık belli oluyor; Kendinizi daha enerjik hissetmeye başlarsınız. Gebe olduğunuz dışarıdan belli olmaya başlar. Cildiniz koyulaşabilir. Göğüsleriniz büyür. Beliniz kalınlaşmaya başlar. Karnınızın üstünde koyu bir çizgi görülebilir. Doğumdan kısa bir süre sonra bu çizgi kaybolur.

Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler;

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

  • Bu dönemde iştahınız artmaya başladığından, sağlıklı beslenerek kilonuza dikkat etmelisiniz.
  • Kansızlığa dikkat! Ülkemizde kansızlık halen çok yaygındır. Gebelikte artan demir ihtiyacı uygun şekilde karşılanmazsa kansızlık önemli bir sorun halini alır. Kansızlık anneye ve bebeğe zarar verebilir. Kansızlığı olan bir anne için düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, ölü doğum riski daha yüksektir. Bu dönemde kansızlığın gelişimini önlemek için demir desteğine başlanması uygundur.

Hamilelikte 5. Ay

Gebelik ilerliyor, memelerden ilk süt gelebilir, bu sadece silinmeli, meme sıkılmamalıdır. Cilt koyulaşması artabilir. Sırt ağrısı, kasıklarda gerilme, vajen akıntısı, diş eti kanaması gibi yakınmalara sık rastlanır. Bebeğinizin hızlı büyüdüğü ve sizin de hızlı kilo alacağınız bir döneme girdiğinizden sağlıklı beslenmeye çok dikkat etmelisiniz.

Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler ise kendinize özen göstermelisiniz. Rahat giysi ve ayakkabılar giymelisiniz. Bebek eşya ve giysileri düşünmeye başlamalısınız.

Hamilelikte 6. Ay

Gebeliğin en iyi zamanları, bu dönemde kendinizi daha iyi ve zinde hissedeceksiniz. Kilo artışı hızlanabilir.

Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler ise her fırsatta ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenmelisiniz. Belinizi ve bacaklarınızı sıkan giysilerden kaçınmalısınız. Sıcağa duyarlılığınız artacağından bol bol su içmelisiniz.

Hamilelikte 7. Ay

Gebelik ilerlemeye devam ediyor. Sindirim güçlüğü ve kramplar görülebilir. Karında çatlaklar oluşabilir. Uyku bozuklukları olabilir. Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler doktor kontrollerini sıklaştırmalısınız. Gün içinde sık sık dinlenmeli, gece erken yatmalısınız. Her fırsatta ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenmelisiniz.

Hamilelikte 8. Ay

Bebek her an gelebilir; Kendinizi ağır ve hantal hissedebilirsiniz. Rahat uyuyamayabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Büyüyen bebek iç organlarınıza baskı yaparak solunum güçlüğüne, sık idrara çıkmaya neden olabilir. Koşarken, gülerken ya da öksürürken idrar kaçırabilirsiniz. Olabildiğince dinlenmeli, gün ortasında uzanıp yatmalısınız. Kilo artışınız fazla ise karbonhidratları azaltmalısınız. Gebelikte alınan ortalama kilonuz 10 - 12 kg arasında değişmesi idealdir. Bebeğinize gereken temel malzemeleri şimdiden alabilirsiniz.

Hamilelikte 9. Ay

Çalışıyorsanız doğum iznine çıkmış, doğum hazırlıklarına başlamış olmalısınız. Bu dönemde anne olmanın vereceği sorumluluklar nedeniyle heyecanlı olabilirsiniz.

Bu dönemde bebeğin başının, leğen kemiğinin boşluğuna girmesiyle mide yanması, sindirim, solunum güçlüğü yakınmaları azdır. Bebeğin başı idrar torbasına baskı yaptığından idrara çıkma sıklığı artabilir. Sizi yorabilecek işlerden kaçınmalısınız.

Tüm Reklamları Kapat

Hamilelikte 10. Ay

Artık bebek geliyor. Doğum heyecanı başlar, biran önce doğum gerçekleşmesini isteyebilirsiniz.

Yalancı doğum ağrıları sizi yanıltabilir, doğumun başladığını sanabilirsiniz. Bunlar düzenli ve sık değildir. Bu dönemde bolca dinlenin. Doktor kontrollerini aksatmayın, her an doğum gerçekleşebilir. Hazırlık ve beklemeyle geçen onca aylardan sonra artık bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz. Giderek onu daha iyi anlayacak, her gün yeni bir şeye tanık olacaksınız.

Hamilelikten Korunma

Eski medeniyetlerden günümüze pek çok doğum kontrol yöntemi kullanılmıştır. Antik çağlarda çeşitli bitkilerden yararlanılmış, sıra dışı sistemler geliştirilmiştir. Bunların içinde oldukça riskli ve sağlığa zararlı yöntemler de bulunmaktadır. İlkel uygulamalar yüzyıllar içerisinde geliştirilerek bu güne kadar gelmiş, günümüzde modern tıpta kullanılan birçok yönteme temel oluşturmuşlardır. Günümüzde uygulanan birçok doğum kontrol yöntemi mevcuttur. Bunlar, koruma başarı oranlarına göre, yöntemlerine göre, barındırdıkları risklere göre çeşitli gruplara ayrılabilmektedir. Ancak gebelikten korunma yöntemleri kişiye özel olmalıdır. Kişinin yaşına, ek hastalıklarına, aile planlamasına, sağlık durumuna, yaşam tarzına bakılarak seçilmeli ve kişiye en uygun yöntem profesyonel olarak kadın doğum uzmanlarıyla birlikte karar verilmelidir.

Korunma Yöntemleri

1. Hormonal yöntemler

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Değişen Dünyada Anormal Psikolojisi

ISBN: 9786052823835
Sayfa Sayısı: 669
Baskı Sayısı: 10
Ebatlar: 22×28
Basım Yılı: 2019

Devamını Göster
₺1,025.00
Değişen Dünyada Anormal Psikolojisi

  • Doğum kontrol hapları
  • Aylık iğneler
  • 3 aylık iğneler
  • Ertesi gün hapı
  • İmplantlar (cilt altı uygulama)

2. Rahim içi araçlar (spiral)

  • Rahim içi hormonlu spiral
  • Rahim içi araç (normal spiral)

3. Bariyer yöntemleri

  • Kondom (prezervatif)
  • Diyafram
  • Spermisitler

4. Doğal yöntemler

  • Geri çekilme
  • Takvim yöntemi

5. Cerrahi yöntemler

  • Tubal sterilizasyon (kadın)
  • Vazektomi (erkek)
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/05/2025 14:54:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17208

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close