Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mastürbasyon

Kısaca Tanımı

Mastürbasyon
4 dakika
39
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Mastürbasyon, sürtünme yoluyla cinsel ilişki olarak, cinsel organın genellikle orgazm oluncaya kadar uyarılması eylemidir. Tek başına, kendi kendine veya başka biri tarafından el yoluyla ve parmaklama, ayak yoluyla ya da cinsel ilişkiye girmeden vücudun başka kısımlarıyla veya seks oyuncağıyla yapılabilir. Karşılıklı mastürbasyon, bir cinsel partnerle yapılan mastürbasyondur ve bir partnerin cinsel organlarının elle uyarılmasını (parmaklama veya handjob) içerebilir veya penetratif olmayan bir seks biçimi olarak kullanılabilir.

Elini kullanarak mastürbasyon yapan bir kadın örneği.
Elini kullanarak mastürbasyon yapan bir kadın örneği.
Elini kullanarak mastürbasyon yapan bir erkek örneği.
Elini kullanarak mastürbasyon yapan bir erkek örneği.

Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalar, her iki cinsiyetten her yaştan insanın mastürbasyon yaptığını belirtmektedir. Cinsel aktiviteler ve özellikle mastürbasyon gibi konulara sağlıklı bir şekilde yaklaşmanın birçok tıbbi ve psikolojik faydası olduğu belirtilmiştir. Mastürbasyon ile herhangi bir zihinsel veya fiziksel bozukluk arasında nedensel bir ilişki bilinmemektedir. Mastürbasyon, klinisyenler tarafından cinsel hazzın normal ve sağlıklı bir parçası olarak kabul edilmektedir. Günümüzde dinlerin mastürbasyona bakış açıları farklılık göstermektedir; bazıları bunu ruhsal açıdan zararlı bir uygulama olarak görmekte, bazıları ruhsal açıdan zararlı olmadığını düşünmekte, bazıları ise duruma bağlı bir bakış açısı benimsemektedir.

Mastürbasyon tarih öncesi çağlardan beri sanatta tasvir edilmiştir ve çok eski yazılarda hem bahsedilmiş hem de tartışılmıştır. 18. ve 19. yüzyıllarda bazı Avrupalı ilahiyatçılar ve doktorlar bunu olumsuz terimlerle tanımlamış, ancak 20. yüzyılda bu tabular genel olarak azalmıştır. Sanatta, popüler müzikte, televizyonda, filmlerde ve edebiyatta mastürbasyonun tartışılması ve tasvir edilmesinde bir artış olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Avusturyalı ressam Gustav Klimt tarafından resmedilen "mastürbasyon yapan genç kadın" tablosu. 1913
Avusturyalı ressam Gustav Klimt tarafından resmedilen "mastürbasyon yapan genç kadın" tablosu. 1913

Mastürbasyonun yasal statüsü de tarih boyunca değişiklik göstermiştir ve çoğu ülkede kamusal alanda mastürbasyon yasa dışıdır. Hayvan mastürbasyonu hem vahşi doğada hem de esaret altında birçok türde gözlemlenmiştir.

Sıklık, yaş ve cinsiyet faktörleri

Mastürbasyon sıklığı, kişinin cinsel gerilime karşı direnci, cinsel uyarılmayı etkileyen hormon seviyeleri, cinsel alışkanlıklar, akran etkileri, sağlık ve kişinin kültür tarafından şekillendirilen mastürbasyona karşı tutumu gibi birçok faktör tarafından belirlenir.

Farklı çalışmalar, mastürbasyonun insanlarda sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Alfred Kinsey'nin 1950'lerde ABD nüfusu üzerine yaptığı araştırmalar, erkeklerin %92'sinin ve kadınların %62'sinin yaşamları boyunca mastürbasyon yaptığını göstermiştir. Benzer sonuçlar 2007 yılında İngiltere'de yapılan bir ulusal eğilim anketinde de bulunmuştur. Yaşları 16 ila 44 arasında değişen bireyler arasında, erkeklerin %95'inin ve kadınların %71'inin hayatlarının bir döneminde mastürbasyon yaptığı tespit edilmiştir. Erkeklerin %73'ü ve kadınların %37'si görüşmelerinden önceki dört hafta içinde mastürbasyon yaptıklarını bildirirken, erkeklerin %53'ü ve kadınların %18'i önceki yedi gün içinde mastürbasyon yaptıklarını bildirmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Merck Manual, erkeklerin %97'sinin ve kadınların %80'inin mastürbasyon yaptığını ve genel olarak erkeklerin kadınlardan daha fazla mastürbasyon yaptığını söylüyor. 2018'in Küresel Kendi Kendine Zevk Raporu, Birleşik Krallık'ın en yüksek mastürbasyon oranına sahip ülke olduğunu ortaya koymuştur.

Mastürbasyon, erken bebeklik döneminde bile çocuklar tarafından yapıldığında normal kabul edilir. 2009 yılında Sheffield NHS Sağlık Vakfı, mastürbasyonun sağlığa faydalarını tartışan "Pleasure (Zevk)" adlı bir kitapçık yayınladı. Bu kitapçık, genç yaşta hamilelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBH) azaltılması ve sağlıklı alışkanlıkların teşvik edilmesi amacıyla diğer AB üye ülkelerinden elde edilen veriler ve deneyimler ışığında hazırlanmıştı.

New Oxford Textbook of Psychiatry'ye (1. baskı) göre, "Mastürbasyon ve cinsel oyunlar ergenlikten çok önce yaygındır. Küçük çocuklarda cinsel davranışlar yaygın olmakla birlikte yalnızca bağlamı dışında ve uygunsuz olduğunda cinsel istismar belirtisi olarak kabul edilmelidir."

Strong, Devault ve Sayad'ın Human Sexuality: Diversity in Contemporary America adlı kitabında yazarlar, "Bir erkek bebek beşiğinde gülerek ereksiyon halindeki penisiyle oynar hâlde olabilir." ve "Kız bebekler bazen vücutlarını ritmik bir şekilde, neredeyse şiddetle hareket ettirerek orgazm yaşıyor gibi görünürler." demektedir. İtalyan jinekologlar Giorgio Giorgi ve Marco Siccardi, ultrason aracılığıyla muhtemelen mastürbasyon yapan ve orgazm gibi görünen bir dişi fetüs gözlemlediler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yaygın bir inanış, cinsel olarak aktif olmayan bireylerin, cinsel olarak aktif olanlardan daha sık mastürbasyon yaptığıdır. Ancak çoğu zaman bu doğru değildir çünkü mastürbasyon, yalnız veya bir partnerle birlikte yapılabilen bir ilişkinin bir özelliği olarak sıklıkla ortaya çıkar. Bu inancın aksine, birkaç çalışma aslında mastürbasyon sıklığı ile cinsel ilişki sıklığı arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bir çalışmada, ilişkisi olan eşcinsel erkekler ve kadınların mastürbasyon oranının anlamlı derecede yüksek olduğu bildirilmiştir.

Coon ve Mitterer şöyle demiştir: "Evli kadın ve erkeklerin yaklaşık yüzde 70'i en azından ara sıra mastürbasyon yapmaktadır." Mitterer, Coon ve Martini 2015'te şöyle yazdılar: "Erkekler kadınlardan daha çok mastürbasyon yapar mı? Evet. Kadınların %89'u bazı zamanlar mastürbasyon yaptıklarını belirtirken, bu oran erkeklerde %95'tir. (Bazı alaycılar, 'Ve diğer %5 yalan söyledi!' diye eklerler)"

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 23:44:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17185

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close