Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

IMPERİAL VE SI BİRİM ARASINDAKİ FARKLAR

Emperyal ve SI birim

2 dakika
29
IMPERİAL VE SI BİRİM ARASINDAKİ FARKLAR
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle her iki sistemide tanımlayalım:

  • Emperyal sistem, genellikle İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler tarafından kullanılan ölçü birimleri sistemidir. Bu sistem, uzunluk, ağırlık, hacim gibi ölçüleri yard, inç, feet, pound gibi birimlerle ifade eder. Emperyal sistemin kökenleri, Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanır ve İngiltere’de 1824’te resmi olarak standartlaşmıştır. Zamanla bu sistem, İngiliz İmparatorluğu'nun genişlemesiyle dünya çapında yayılmaya başlamıştır. Bugün hala bazı ülkelerde, özellikle ABD ve Birleşik Krallık’ta kullanılmaktadır.
  • SI birim sistemi (Uluslararası Birimler Sistemi), 1960 yılında kabul edilen ve bilimsel, mühendisliksel ve günlük hesaplamalarda yaygın olarak kullanılan bir sistemdir. Temel birimleri arasında metre (uzunluk), kilogram (ağırlık), saniye (zaman), amper (elektrik akımı) ve Kelvin (sıcaklık) gibi birimler yer alır. SI sistemi, matematiksel doğruluğu ve evrensel geçerliliği ile bilimsel araştırmaların, ticaretin ve günlük hayatın temel ölçü birimleri haline gelmiştir.

Farkları:

  • Kullanım Alanları: Emperyal sistem, daha çok ABD ve eski İngiliz kolonilerinde kullanılırken, SI sistemi dünya çapında yaygın olarak kabul edilmiştir ve bilimsel çalışmaların temeli olarak kullanılır.
  • Birimler: Emperyal sistemde kullanılan birimler (örneğin; yard, pound) daha eski ve tarihsel olarak belirlenmişken, SI sistemi evrensel bir dil oluşturarak metrik birimleri (metre, kilogram, saniye) benimsemiştir.
  • Kolaylılık ve Tutarlılık: SI birim sistemi, sayısal hesaplamaların daha kolay yapılmasını sağlar çünkü tüm birimler 10'un katlarıyla ilişkilidir. Emperyal sistemde ise bu tür dönüşümler daha karmaşıktır.

Özetle, SI birim sistemi modern bilim ve teknolojiyle uyumlu, tutarlı ve evrensel bir yapıya sahipken, emperyal sistem daha çok tarihsel ve bölgesel bir temele dayanır.

Tüm Reklamları Kapat

Nasıl ortaya çıkmışlardır?

Emperyal Sistem'in Tarihi:

  • Emperyal sistemin kökeni, antik çağlara kadar uzanır. İlk başlarda, eski medeniyetler kendi yerel ölçü birimlerini kullanıyordu. Ancak, özellikle Roma İmparatorluğu’nun genişlemesiyle, ölçü birimleri standartlaşmaya başladı.İngiltere’de, 14. yüzyıldan itibaren farklı yerel ölçü birimleri birleştirilmeye başlanmış ve zamanla ulusal bir sistem halini almıştır. Ancak modern emperyal sistem, 1824 yılında İngiltere'de yapılan bir yasa ile resmen standartlaşmıştır. Bu dönemde, İngiltere’deki çeşitli ölçü birimlerinin birbirine dönüştürülebilir hale gelmesi sağlanmış ve emperyal sistemin temelleri atılmıştır. İngiliz İmparatorluğu'nun genişlemesiyle, bu sistem dünya çapında yayılmaya başlamış ve ABD de bu sistemi benimsemiştir. Bugün hala ABD'de ve bazı eski İngiliz kolonilerinde bu sistem kullanılmaktadır.

SI Birim Sisteminin Tarihi:

  • SI birim sistemi, daha modern ve bilimsel bir sistem olarak 18. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Fransız Devrimi’nden sonra, bilim insanları daha tutarlı ve evrensel bir ölçü birimi sistemi oluşturma gereksinimi hissetmişlerdir. 1791’de Fransız bilim insanı Jean-Charles de Borda, bilimsel ölçülerin standartlaştırılması için bir öneri sunmuş ve bu öneri, Fransız Devrimi’nin etkisiyle hızla benimsendi.Metre ve kilogram gibi birimlerin temeli, 1790'larda belirlenmiş ve 1795 yılında Fransa'da resmi olarak kabul edilmiştir. Metre, Dünya'nın ekvatoru üzerindeki bir çeyrek uzunluğuna dayanarak tanımlanmıştı. 1960 yılında ise, Uluslararası Birimler Sistemi (SI), bilimsel bir platformda uluslararası ölçü birimlerinin kabul edilmesi amacıyla kabul edilmiştir. SI sistemi, tüm dünyada bilimsel, mühendisliksel ve ticari alanlarda yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır.

Özetle:

Tüm Reklamları Kapat

  • Emperyal Sistem, antik Roma dönemine kadar uzanır, ancak resmi olarak 1824'te İngiltere’de standartlaşmıştır.
  • SI Sistemi, Fransız Devrimi'nin etkisiyle 18. yüzyılda başlamış, 1795'te temel birimler belirlenmiş ve 1960'ta uluslararası standart haline gelmiştir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim :)

[1]

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Bilinmiyor. İngiltere Ölçüm Sistemini Tamamen Emperyal Sisteme Geri Döndürmeyi Planlıyor. Alındığı Tarih: 6 Şubat 2025. Alındığı Yer: Language Tool | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/05/2025 08:08:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19750

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close