Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İmge Üzerine Bir İnceleme

İmge Üzerine Bir İnceleme
4 dakika
27
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
İmge, zihnin-içinde-olan fakat ayrık-olarak-olan yapısıyla, zihni yadsıyan ve ona karşı duran-olandır.

İmgeyi bu şekilde tanımlamak, bizi doğru bir sonuca götürecek midir? İmge, (ki tanımlanışı gereği) imge-olan, varlık-olandır ama her varlık da imge değildir.1 Ama, onu öyle tanımlamış -olarak-olan (olursak ve olduğumuz-olan-oluşumuz üzere) kabulumüzü devam ettirirsek, şu sonuca varmamız pek olası görünmektedir: İmge-olan'ı, imge-olmayan (olan) dan ayırmak için, ne tür bir yöntem belirlememiz gerekir? Örneğin, şöyle mi diyeceğiz: İmge-olmayan, zihnimizde-olan (ve oradana çıkamayan-olan-olduğu) için, biz ona imge deriz ve bu onu imge eder; bu gerçekten de böyle midir? İmge, gerçekten de 'bu' mudur?

İmgeyi tanımlamaya çalışırken, bir konuda uzlaşmamız gerekmektedir; imge bize-eşit-olmayan'dır. Burada tespit edilmek istenen durum, imge bize-eşit-olmayan dediğimizde, imgeyi düşünen de biziz, onu zihin-içinde ilerleten de biziz2, fark eden de biz-olanız fakat artık olan-olarak-oluşa geçen duruma göre-olan şudur: İmge, bizim algılarımız tarafından kapsanan-olan lakin, bizim kapsayışımız-olan ile aynı derecede olmayan-olan'dır. Fakat, artık bu durumu (yani imge-olan'ı) böyle tanımlayarak, yanlış ve eksik bir sonuca ulaşmış oluyoruz: Zira artık biz imgeyi, kendi-algılayışımız-olan duruma eşdeğer-olan-bir-durum-olarak-olan'a eşit kılıyoruz. Peki, tanımlamalarımızı daha da geliştirmek ve genişletmek yerine, artık onlar-olan'ı daha farklı şekilde inceleme altına alarak, onları oluşturan-olan tanımlıkları, yine onları oluşturan-olan tanımlar ile tanımlamaya çalışacağız; yani (artık) biz onları incelerken, (gene) onlar aracılığı ile, gene onlar-aracılığı-ile-olmayan-olan-olarak (oluşa geçen) şeklinde inceleme altına alacağız.

İmgelem Kuvveti Üzerine Çeşitli Düşüncelerin İncelenmesi

İmgelem kuvveti denince aklımıza ne gelir? Buradaki sorumuz-olan varlık kipi(nin başka bir boyutunun algılanışı) üzerine bir soru yöneltiriz; bir nevi artık biz, biz-olmayan-olan-olarak-oluşan bir-imge-olan'a, gene kendisi-gibi-olan bir imge (olan) ile soru sorarız. Gelin görün ki, burada yaptığımız da, (bir) imge-olan'ı kullanarak, gene imge-olmayan-olan'ı tanımlamaya çalışmak, (bir nevi) imge-olan'ı, (gene) imge-olan'la kapsamaya çalışmaktır. Fakat, bunun da alt yapısı incelenmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

İmge-olan nedir?
İmge-olan nedir?

İmge-Olan'dan Önce Ne-Olmuş-Olanın İncelenmesi

Yukarıdaki metinimizde, imge-olanın ne olduğu üzerine konuştuk. İmge-olan'ı tanımlaya çalıştık fakat düşüncemizi ilerlettikçe, bir kendi-kendine-içkin-olarak-dönütsel-olan3 bir imge-olan-öncesi durumsal-sonucuna ulaştık. Fakat, bu durum da da bir sorun ortaya çıkıyor: İmge-olan-öncesi bile imge-olan-olmadan algılanmıyorsa, imge-olanı ne olarak tanımlayacağız?

İmge-olan'dan önce ne olduğu konusu, gerçekten de tartışma konusudur. İmge-olan, hem imge-oluşunu kendi-oluşu ile açığa çıkaran-olan, hem de, imge-olmadan-önceki halini, kendi imge-olmaklığı olmadan bize açınlayan-olandır. Yani, imge, kendi-kendisini-açığa çıkarandır. Fakat, imge hiç mi düşünceden ayrı değildir? Düşünce, imge-olan'dan ne ölçüde ayrık-olandır ki, onun düşünce oluşunu dahi, imge-olanın-kendi-imge-olmaklığı ile anlıyoruz fakat biliyoruz ki, imge-olan ile, düşünce-olan, ayrı kavramlardır.3 Fakat, burada da farklı bir soru ile karşılaşırız: Düşünce-olan ile imge-olanı birbirinden ayıran, nedir? Neden 'düşünce' kelimesini bile düşünürken, imgeden yardım alıyoruz? İmge, neden kendi-kendisi olmadan (dahi) bir başka kelime-olan'ı bize düşündürtmüyor? Yoksa, imge-olan-olmadan, imge-olan-olmayanı bile düşünemeyecek haldeysek, 'düşünce' kavramını kendi-kendimiz-içinde ayrıklaştırdığımızı nasıl açıklayıp temellendireceğiz? 'Düşünce', imge-olandan nasıl ve ne zaman ayrıklaştı?

Düşünce, imge-olandan ayrıklaştı fakat imge-olan, gene de imge-olana bağlı kaldı. Peki, onun ayrık olarak bilmemizi sağlayan şey, nedir?

Düşünceyi imge-olandan ayrı olarak algılıyoruz, zira onu bilişimiz, onu ayrık olarak görüşümüz, onun kendi 'algılanışsal yapısı' itibari ile ayrık olandır. Zira bizim onu düşünce olarak bilişimiz bile, onu imge-olandan ayrık tuttuğumuzun göstergesidir. Fakat, yukarıda da incelediğimiz duruma göre, zihin-içi-olan hiçbir 'olan' şeyi, imge olmadan algılayamayız. Zira, imge onları (bize doğru) açığa çıkarmasa, biz o düşünceyi bile bilemezdik. Demek gerekir ki, düşünce-olan, imge-olandan ayrık değildir; artık bunu biliyoruz. Fakat, bilmemizi gerektiren başka bir konu da, imgenin, 'olmadan-önceki' halinin, bizim tarafımızdan bilinmesinden öncesinde bile, (onun bu halini bilme çabamızın sonucunda elde ettiğimiz) düşünüm-öncesi-düşünüm-olanın da imge-olanla tanımlanması, bir nevi, bize açınlanmasıdır. Fakat, bu açınlanma olurken bile, imge-olan, imge-olmadan-önce-olanla tanımlanırken, gene kendisini kullanarak, (yani artık toparlarsak) kendisi-kendisi-olmadan kendini bile tanımlayamayan imge, neden düşünümden ayrık tutulmuştur? Halbuki o, kendisini bile tanımlarken, kendisini kullanır. Bir nevi, imge-olan, kendi imge-olmaklığından bağımsız değildir; yani imge, hem kendi kendisini açığa çıkaran, hem de, kendisi-olmayan-olanları açığa çıkaran4 fakat gene de kendisinden başka olanları zihin içinde açığa çıkarandır.

Tüm Reklamları Kapat

Toparlamak gerekirse, imge-olan ile imge-olmayanı ayırmak, üstelik bunu yaparken de gene imgeyi kullanmak, bizi biraz zorladı ve düşüncelerimizi ilerletme noktasında bazı sorunlar ortaya çıkarttı. Ama, ileriki zamanda yapılacak olan incelemelerde, bu sorunların çözümlerine daha yakından odaklanacağız. Artık, (bir nevi) düşüncelerimizi bu noktaya kadar ilerleterek, kendi kendimize düşünümsel bir temel oluşturduk. Kim bilir, belki de daha başka olacak-olan incelemelerimizde, bu sorunların çözümüne daha çok odaklanırız. Şimdilik, imgeyi bu konumda bırakmak, daha doğru ve kolay bir çözüm olarak görülmektedir.

Dipnotlar

1 Artık bilişimizin en temel mantıksal argümanıyla ulaştığımız sonuç, budur.

2 Ki artık bunu inkar etmek, imge-olanı bildiğimizi bilmedğimiz-olan şeklinde olumlamayı gerektirir ki, bu da biz-bilen-olanlar için olmayacak-olan bir durumdur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

3 Burada kastedilen, dönütün kendi-içinde-olan olmaklığından bağımsız olarak olması halidir. Yani anlatılmak istenenen, bizlere-dönük-olarak-olması halinde bile bize bağımlı olmayan fakat gene de kendine olan bağımlılığından da kopamayacak kadar da kendine-bağımlı-olandır.

4 Yani kendisi-olmayan-olanları bile kendi-olmaklığından koparamayan, onları kendi-imge-olmaklığından ayırmayan, bir nevi, onları kendi-imge-olmaklığıyla kendisine-bağlı-kılan edendir.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 15:21:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16009

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beyin
Gezegen
Cinsellik Araştırmaları
Mit
Habercilik
Bakteriler
Besin Değeri
Periyodik Tablo
Bitki
Arı
Işık Hızı
Metal
Kimya Tarihi
Abiyogenez
Normal Doğum
Biyokimya
Gıda
Zaman
Evrimsel Biyoloji
Tarım
Genel Görelilik Teorisi
Sahtebilim
Google
Renk
Charles Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close