Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Homo Habilis

Homo Habilis Hakkında

4 dakika
608
Homo Habilis
  • Blog Yazısı
Homo Habilis
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Homo habilis 2.4 milyon yıl ile 1.4 milyon yıl arasında yaşamış, 100-135 cm boyuna sahip, beyin kapasitesi 600-650 cc olup, 32 kg ağırlığındaki insan türüdür. Doğu ve Güney Afrika bölgelerinde yaşamıştır.

İsmi "Becerikli İnsan" anlamına gelir. Homo cinsinin en eski üyelerinden biri olan bu türün kafatası kısmı, Australopithecus'a veya daha eski hominin türlerine göre biraz daha büyük, yüzü ve dişleri daha küçüktür ancak uzun kollar ve orta derecede prognatik yüz gibi bazı maymun benzeri özellikleri hâlâ korur. İsmi, bu türün ilk taş alet yapımcısı olduğu düşünüldüğü için 1964 yılında verilmiştir. Şu anda en eski taş aletler, Homo cinsinin en eski kanıtlarından biraz daha eskiye tarihlenir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Homo Habilis
Homo Habilis

Erken Homo'nun Australopithecus'tan daha küçük dişleri vardır, ancak diş mineleri hâlâ kalındı ​​ve çeneleri hâlâ güçlüdür; bu da dişlerinin hâlâ bazı sert yiyecekleri çiğnemeye adapte olduğunu gösterir.[1]Dental mikro aşınma çalışmaları, H. habilis'in beslenmesinin esnek ve çok yönlü olduğunu ve yapraklar, odunsu bitkiler ve bazı hayvan dokuları gibi daha sert yiyecekler de dahil olmak üzere çok çeşitli yiyecekleri yiyebildiklerini, ancak rutin olarak tüketmediklerini ileri sürer.

Üç H. habilis diş sırası gösterilmektedir
Üç H. habilis diş sırası gösterilmektedir

H. habilis de dahil olmak üzere ilk homininlerin, modern insan olmayan maymunlar gibi kalın vücut kıllarına sahip oldukları düşünülür çünkü daha soğuk bölgelerde yaşıyor gibi görünürler ve Homo ergaster sonrası türlere göre daha az aktif bir yaşam tarzına sahip oldukları düşünülür. Muhtemelen sıcak kalmak için kalın vücut kıllarına ihtiyaç duyuyorlardı. Diş gelişim oranlarına bakıldığında H. habilis'in modern insanlarla karşılaştırıldığında daha hızlı bir büyüme oranına sahip olduğu varsayılmaktadır.

Tipik olarak, H. ergaster / H. erectus'un tek eşli bir toplumda yaşayan ilk insan olduğu kabul edilir ve önceki tüm homininler çokeşlidir Homo Habilis grup sayısının 70-85 arasında olduğu tahmin edilmiştir ve Homo Habilis'in eti kendisinin avlaması yerine çakal ve çita gibi daha küçük yırtıcılardan elde edildiği düşünülür, buna çöpçü hipotezi denir.

Tüm Reklamları Kapat

Asitliğe sürekli maruz kalmaya tutarlı diş aşınması meyvenin de önemli beslenme bileşeni olduğunu gösterir, Homo Habilis muhtemelen düzenli ve sürekli olarak sert gıdalar tüketmiyordur ve H. habilis ile ilişkilendirilen arkeolojik alanlardaki balık kalıntılarının bulguları, tatlı su balıklarının da tüketildiğini gösterir.

Tipik olarak H. habilis ve diğer erken Homo'ların beslenmesinde Australopithecus'a kıyasla daha fazla et oranının olduğu ve bunun da beyin büyümesine yol açtığı düşünülür. Australopithecus'un öncülleriyle karşılaştırıldığında H. habilis'teki büyük kesici diş boyutu, bu türün kesici dişlere daha çok güvendiğini ima eder.

Homo Habilis Kafatası Fosili
Homo Habilis Kafatası Fosili

H. habilis'in ve diğer erken Homo'ların çene kemiklerinin gövdeleri, modern insanlardan ve tüm yaşayan maymunlardan daha kalındır ve Australopithecus'la karşılaştırılabilecek düzeydedir. Homo erectus'un (sensu lato) yanı sıra, erken Homo'ya ait Doğu Afrika fosil kayıtlarının ya tek bir değişken türü, Homo habilis'i ya da iki türü temsil ettiği şeklinde yorumlandı ancak ikinci durumda, ilgili gruplamalar ve bunlardan hangisinin 1,8 milyon yıllık H. habilis holotipi olan OH 7'yi içerdiği konusunda bir fikir birliği yoktur. Olduvai Boğazı'ndaki bu kısmi kafatası ve el, Homo soyunun erken evrimini ve iki taksondan birinin veya diğerinin öncelikli adlarını değerlendirmek için temel olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, teşhis açısından önemli olan OH 7 alt çenesinin çarpık korunması, bu örneği diğer fosillerle karşılaştırma girişimlerini engellemiştir. Yeniden inşa edilen alt çene oldukça ilkeldir; uzun ve dar diş kemeri, Homo sapiens veya H. erectus'un türetilmiş parabolik kemerlerinden ziyade Australopithecus afarensis'e benzer. Bu şekil değişkenliğinin tek bir erken Homo türüyle tutarlı olmadığını bulunmuştur. Daha da önemlisi, OH 7'nin çene morfolojisi, Homo rudolfensis'e ve A.L. 666-1 Homo maxilla'ya ait fosillerle uyumsuzdur. İkincisi, morfolojik olarak OH 7'den daha fazla türetilmiş ancak 500.000 yıl daha yaşlı; bu da H. habilis soyunun 2,3 milyon yıl önce ortaya çıktığını ve dolayısıyla Homo cinsindeki köklü tür çeşitliliğine işaret ettiğini gösteriyor ayrıca OH 7'nin parietal kemiklerini yeniden yapılandırıldı ve endokranyal hacmini tahmin edildi. 729 ila 824 ml arasında, daha önce yayınlanmış herhangi bir değerden daha büyüktür ve erken Homo türleri arasında beyin boyutunun neredeyse tamamen örtüştüğünü vurgulamaktadır.

H. habilis, Erken Taş Devri Oldowan taş alet endüstrisi ile ilişkilidir. Bireyler muhtemelen bu aletleri öncelikle hayvanları kesmek ve derilerini soymak ve kemikleri kırmak için kullandılar, ama aynı zamanda bazen tahtayı kesip kazımak ve yumuşak bitkileri kesmek için de kullanırlardı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

2,3 ila 1,4 milyon yıl öncesine ait olan H. habilis'in Australopithecus'un bir türünden türediği genel olarak kabul edilmektedir. Eğer H. habilis Doğu Afrika'da evrimleştiyse, Australopithecus afarensis ve Australopithecus garhi onun olası atalarıdır; ancak H. habilis Güney Afrika'da evrimleştiyse, Australopithecus africanus ve Australopithecus sediba adaylardır. Gelecekteki fosil keşifleri muhtemelen bu soruyu cevaplayacaktır. Ancak H. habilis hakkında halihazırda bilinenlere dayanarak, onun Homo sapiens de dahil olmak üzere Homo cinsindeki sonraki tüm türlerin ortak atası olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir.[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 04:45:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17258

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close