Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlara Sosyolojik Açıdan Bakabilmek

Toplumlarda Hayvan Algısı

2 dakika
79
Hayvanlara Sosyolojik Açıdan Bakabilmek
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlık tarihi boyunca hayvanlar sosyal yaşamın önemli bir parçasını oluşturmuştur. Kainata hayvanlardan sonra gelen insanlar evreni hayvanlarla ortak bir şekilde paylaşmışlardır. Toplumun önemli bir parçasını oluşturan bu canlılar bireylerin hayatında gıdadan, modaya kadar pek çok alanda boy göstermektedir. Ancak toplumsal yaşamın dinamiklerinden biri olan bu canlılar ele alınırken romantik bir bakış açısıyla yaklaşılmamalıdır. Zira kimi zaman evlerin neşe kaynağı olan bu canlılar kimi zaman da ticari kaygılarla kullanılabilmektedir. Dolayısıyla insan hayatında önemli bir yer teşkil eden hayvanlar toplumların kültürel ve dini yapılarında da belirleyici rol oynamaktadır. Bireyler mensubu oldukları dinin emirlerine uygun olarak helal ve haram noktasında hassasiyet gösterebilmektedir.[1] Yine kültürel açıdan bakacak olursak insanlık kara bir kedinin uğursuzluk getireceğine inanacak kadar ileri gitmiştir. Kuşkusuz böyle bir bakış açısının oluşmasında yönetimden dini anlayışa kadar pek çok faktör etkili olmaktadır. Algısal yansımaların bir neticesi olarak bireyler her daim hayvanı insanın karşısında konumlandırmıştır. Bizler farkında olmasak da bu durum gündelik konuşma diline kadar sirayet etmiştir. Örneğin kaba davranışta bulunan birine "öküz" denmesi, "koyun gibi kırpmak" tarzında ifadeler insanların hayvanlara karşı bakış açılarını ortaya koymaktadır. Tüm bunlara ek olarak iddiam şu ki bireylerin hayvanlara karşı olan yaklaşımlarında ailelerin çocuklarını yetiştirme tarzı büyük bir önem arz etmektedir. Örneğin köpeğin her zaman tehlikeli ve ısıran bir canlı olarak çocuğa sunulması elbette bu çocuğun köpeklere karşı olan bakış açısını etkileyecektir. Diğer yandan kurban bayramlarında hayvanları bir tüketim nesnesi olarak görmeyen ve vejetaryen bir ailenin içine doğan çocuk bu canlılara bir et yığını olarak yaklaşmayacaktır. Domuzun Müslümanlarca haram olarak kabul edilmesi İslami bir anlayışla yetişen çocuğun hayvan algısını büyük ölçüde şekillendirecektir.[1] Bu tarz örnekler fazlasıyla çoğaltılabilir. Ancak her ne olursa olsun içinde yaşadığımız toplumda insan olmayan hayvanların birer meta ürününe dönüştürülmesi, üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bireylerin türcülük anlayışıyla bu canlıları bir öteki olarak kodlaması zihinlerde yer eden asırlık anlayışın bir ürünüdür. Kanaatimce bu noktada bir farkındalık oluşması için atılacak ilk adımlardan biri de gündelik dildeki türcülüğün önüne geçmektir. Çünkü kavramlar insan zihnini şekillendirmede rol oynamaktadır. Dolayısıyla dönüşüm bu noktada başlamalıdır. Bir köpeğe "it" dememeyi, bir insana " balık hafızalı" dememeyi öğrendiğimizde türcülüğün de önüne geçmek için adım atmış olacağız. İnsan olmayan hayvanlar için bu yakarışımız daha güzel bir dünyaya kapı aralamakla kalmayacak aynı zamanda hemdertliği olanaklı kılabilen bir çerçeve sunacaktır.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 07:02:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14970

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close