Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gezegenlere İsimlerini Veren Tanrılar

Gezegenler ve Uyduları

2 dakika
1,022
Gezegenlere İsimlerini Veren Tanrılar
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Güneş sistemindeki 8(+1) gezegen isimlerini Roma Mitolojisindeki Tanrı ve Tanrıçalardan almıştır. Roma Mitolojisindeki figürler aslında Yunan Mitolojisindeki karakterlerin isimlerinin değiştirilip aynı şekilde kullanılmasıyla oluşmuştur.

Burada Romalıların gezegenlere verdikleri isimlerin Yunan mitolojisindeki karşılıklarını vereceğim:

-Merkür: Hermes. Zeus'un oğlu. Tanrıların habercisi. Çok kurnaz ve yerinde duramayan hareketli bir tanrıdır. Merkür, güneşin etrafında en hızlı hareket eden gezegen olduğu için bu adı almıştır.

Tüm Reklamları Kapat

-Venüs: Afrodit. Güzellik tanrıçası. Gece gökyüzünde Ay'dan sonraki en parlak cisim olan Venüs, güzelliğinden dolayı bu ismi almıştır.

-Dünya: Gaia. Tanrıların annesi. Kaos'tan doğmuştur. Yerkürenin ta kendisidir.

-Mars: Ares. Savaş Tanrısı. Zeus'un oğlu. Mars'ın kızıl rengi kanı andırdığı için savaş tanrısının adı verilmiştir.

-Jüpiter: Zeus. Tanrıların en büyüğü ve kralı. Güneş sisteminin en büyük, en heybetli gezegeni olduğu için bu adı almıştır.

Tüm Reklamları Kapat

-Satürn: Kronos. Zeus'un babası. Zaman ve tarım tanrısı olan Titan.

-Uranüs: Uranos. Tanrıların babası. Gaia'nın oğlu ve kocası. Göklerin tanrısı.

-Neptün: Poseidon. Denizler tanrısı. Zeus'un kardeşi. Neptün, denizleri andıran mavi rengi nedeniyle bu adı almıştır.

-Plüton: Hades. Yeraltı tanrısı. Zeus'un kardeşi. Güneşe olan uzaklığı ve çok küçük olmasından dolayı karanlıklar içinde zor görüldüğünden bu adı almıştır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ek olarak gezegenlerin uyduları da aynı şekilde mitolojik figürlerden gelmektedir:

Ay: Ay tanrıçası olan Roma mitolojisindeki Luna. Yunan mitolojisindeki adıyla Selene.

Jüpiter'in uyduları;

• İo: Jüpiter'in en büyük dördüncü uydusu olan İo, mitolojide Zeus'un sevgilisi olan İo'nun adını taşır.

• Europa: Jüpiter'in en küçük ikinci uydusu olan Europa, mitolojide Zeus'un Europa'yı sevgilisi olarak kaçırdığı hikayeye dayanarak adlandırılmıştır.

• Ganimede: Jüpiter'in en büyük uydusu olan Ganimede, mitolojide Zeus tarafından kaçırılan ve tanrıların içeceği olan nektarı taşımakla görevlendirilen bir genç olan Ganimede'nin adını almıştır.

Tüm Reklamları Kapat

• Callisto: Jüpiter'in en büyük ikinci uydusu olan Callisto, mitolojide Zeus'un aşık olduğu ve Artemis'in sadık arkadaşı olan Callisto'nun adını taşır.

Satürn'ün Uyduları;

• Titan: Adını Zeus önderliğindeki Olimpos Tanrılarının, Zeus'un babası Kronos önderliğindeki Titanlara karşı olan savaşındaki Dev varlıklar olan Titanlardan alır.

Tüm Reklamları Kapat

• Enceladus: Zeus tarafından yıldırım ile vurularak yeraltına gömülmüş olan Titandır.

• Hyperion: Işık ve aydınlık tanrısı.

• Iapetus: En belirgin özelliği, doğurganlık ve ölüm arasındaki sınırları temsil etmesidir.

• Rhea: Zeus'un annesi. Doğurganlık ve annelik tanrıçası.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Zaman / Zemin / Zuhur

Geçmiş’in izleri, şimdi’nin hızla akan zamansallığı ve geleceği tahayyül biçimleri sanatta, özellikle de tiyatro sanatında yapıta nasıl ve ne ölçüde yansıyor? Unutmaya ve hatırlamaya dair pratikler bizde ve Batı’da nasıl farklılaşıyor? “Unutuşun kolay ülkesinde” yaşayan bizler, geçmişi yok saymaya meylettikçe icra ettiğimiz herhangi bir sanat dalında sadece bugüne çağırabildiğimiz geçmiş temsillerine tutunuyor, hafıza kırıntılarımızla ona yepyeni bir beden şekillendiriyoruz. İşte bu yeni bedeni, zaten bir tür temsil yoluyla işleyen tiyatro sahnesine çıkardığımızda, hakikatten fazlasıyla uzak bir geçmiş imgesiyle kendimizi yanıltıyor olabilir miyiz?

Zaman/Zemin/Zuhur’da Beliz Güçbilmez işte tam da böyle bir merakla, Osmanlı’dan köklenen,
Tanzimat’la birlikte geçmişinden kopmaya niyetli üstelik Batı tiyatrosuna öykünen gerçekçiliğiyle, yeni kurulan cumhuriyetin gölgesinde filizlenen Türk tiyatrosunun bebek adımlarının peşine düşüyor. Güçbilmez kitabında Antik Yunan’dan beri süregelen Batılı tiyatro geleneğine özenen Türk tiyatrosunun çocukluğunu ve bir nevi ergenlik sancılarını dışarıdan, son derece detaycı ama bir o kadar da anlayışlı bir bakış açısıyla analiz ediyor.

Geçmişinden kaçan toplum, o geçmişi yok saymanın yolunu bulmuş, tiyatrosunda, üstelik de gerçeği temsil etmeyi vaat eden “gerçekçi” tiyatrosunda geçmişle hiç ilgilenmemiş, yekpare bir an’da, dondurulmuş bir zaman’da ve salt bir “satıh”a dönüşmüş zemininde, kendini, ansızın zuhur eden hikâyelere tutturmuştur. Öyleyse gerçekçi Türk tiyatrosu kendini derinliksiz, iki boyutlu bir satıh olarak kurdukça, anlattığı hikâyeyi ona yaklaşmadan, kişilerini canlandırmadan dışardan anlattıkça, sadece görünümü, sathı ya da dışıyla ilgilenen bir zâhirperest’e dönüşmüş; Araba Sevdası’nın züppesi Bihruz’un ruhunu hiç durmadan şâd etmiştir.

Devamını Göster
₺220.00
Zaman / Zemin / Zuhur

• Prometheus ve Pandora: Prometheus, mitolojide insanlara ateşi getiren tanrıdır. Pandora ise Prometheus'un yarattığı ilk kadındır ve Pandora'nın kutusu hikayesiyle tanınır.

Mars'ın uyduları;

• Phobos: Mars'ın en büyük uydusu olan Phobos, Yunan mitolojisinde savaş tanrısı Ares'in oğludur. Adı, "korku" anlamına gelen "phobos" kelimesinden gelir.

• Deimos: Mars'ın diğer uydusu olan Deimos, savaş tanrısı Ares'in oğludur. Adı, "dehşet" anlamına gelen "deimos" kelimesinden türetilmiştir.

Plüton'un uydusu Charon: Ölülerin ruhlarını yeraltı dünyasından geçirip öbür tarafa taşıyan ve onlardan ücret almayan bir figürdür.

Ve daha ismini sayamadığımız diğer uydular.

Son olarak, Güneş sisteminin kalbi olan Güneş'te adını mitolojik bir figür olan Güneş Tanrısı Helios'tan almıştır.

Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/07/2025 11:25:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15331

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close