Gezegenlere İsimlerini Veren Tanrılar
Gezegenler ve Uyduları

- Blog Yazısı
Güneş sistemindeki 8(+1) gezegen isimlerini Roma Mitolojisindeki Tanrı ve Tanrıçalardan almıştır. Roma Mitolojisindeki figürler aslında Yunan Mitolojisindeki karakterlerin isimlerinin değiştirilip aynı şekilde kullanılmasıyla oluşmuştur.
Burada Romalıların gezegenlere verdikleri isimlerin Yunan mitolojisindeki karşılıklarını vereceğim:
-Merkür: Hermes. Zeus'un oğlu. Tanrıların habercisi. Çok kurnaz ve yerinde duramayan hareketli bir tanrıdır. Merkür, güneşin etrafında en hızlı hareket eden gezegen olduğu için bu adı almıştır.
-Venüs: Afrodit. Güzellik tanrıçası. Gece gökyüzünde Ay'dan sonraki en parlak cisim olan Venüs, güzelliğinden dolayı bu ismi almıştır.
-Dünya: Gaia. Tanrıların annesi. Kaos'tan doğmuştur. Yerkürenin ta kendisidir.
-Mars: Ares. Savaş Tanrısı. Zeus'un oğlu. Mars'ın kızıl rengi kanı andırdığı için savaş tanrısının adı verilmiştir.
-Jüpiter: Zeus. Tanrıların en büyüğü ve kralı. Güneş sisteminin en büyük, en heybetli gezegeni olduğu için bu adı almıştır.
-Satürn: Kronos. Zeus'un babası. Zaman ve tarım tanrısı olan Titan.
-Uranüs: Uranos. Tanrıların babası. Gaia'nın oğlu ve kocası. Göklerin tanrısı.
-Neptün: Poseidon. Denizler tanrısı. Zeus'un kardeşi. Neptün, denizleri andıran mavi rengi nedeniyle bu adı almıştır.
-Plüton: Hades. Yeraltı tanrısı. Zeus'un kardeşi. Güneşe olan uzaklığı ve çok küçük olmasından dolayı karanlıklar içinde zor görüldüğünden bu adı almıştır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Ek olarak gezegenlerin uyduları da aynı şekilde mitolojik figürlerden gelmektedir:
Ay: Ay tanrıçası olan Roma mitolojisindeki Luna. Yunan mitolojisindeki adıyla Selene.
Jüpiter'in uyduları;
• İo: Jüpiter'in en büyük dördüncü uydusu olan İo, mitolojide Zeus'un sevgilisi olan İo'nun adını taşır.
• Europa: Jüpiter'in en küçük ikinci uydusu olan Europa, mitolojide Zeus'un Europa'yı sevgilisi olarak kaçırdığı hikayeye dayanarak adlandırılmıştır.
• Ganimede: Jüpiter'in en büyük uydusu olan Ganimede, mitolojide Zeus tarafından kaçırılan ve tanrıların içeceği olan nektarı taşımakla görevlendirilen bir genç olan Ganimede'nin adını almıştır.
• Callisto: Jüpiter'in en büyük ikinci uydusu olan Callisto, mitolojide Zeus'un aşık olduğu ve Artemis'in sadık arkadaşı olan Callisto'nun adını taşır.
Satürn'ün Uyduları;
• Titan: Adını Zeus önderliğindeki Olimpos Tanrılarının, Zeus'un babası Kronos önderliğindeki Titanlara karşı olan savaşındaki Dev varlıklar olan Titanlardan alır.
• Enceladus: Zeus tarafından yıldırım ile vurularak yeraltına gömülmüş olan Titandır.
• Hyperion: Işık ve aydınlık tanrısı.
• Iapetus: En belirgin özelliği, doğurganlık ve ölüm arasındaki sınırları temsil etmesidir.
• Rhea: Zeus'un annesi. Doğurganlık ve annelik tanrıçası.

• Prometheus ve Pandora: Prometheus, mitolojide insanlara ateşi getiren tanrıdır. Pandora ise Prometheus'un yarattığı ilk kadındır ve Pandora'nın kutusu hikayesiyle tanınır.
Mars'ın uyduları;
• Phobos: Mars'ın en büyük uydusu olan Phobos, Yunan mitolojisinde savaş tanrısı Ares'in oğludur. Adı, "korku" anlamına gelen "phobos" kelimesinden gelir.
• Deimos: Mars'ın diğer uydusu olan Deimos, savaş tanrısı Ares'in oğludur. Adı, "dehşet" anlamına gelen "deimos" kelimesinden türetilmiştir.
Plüton'un uydusu Charon: Ölülerin ruhlarını yeraltı dünyasından geçirip öbür tarafa taşıyan ve onlardan ücret almayan bir figürdür.
Ve daha ismini sayamadığımız diğer uydular.
Son olarak, Güneş sisteminin kalbi olan Güneş'te adını mitolojik bir figür olan Güneş Tanrısı Helios'tan almıştır.
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 09:49:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15331
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.