Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Geleceğin malzemesi

Miselyum

3 dakika
32
Geleceğin malzemesi mantarsatis mantar
  • Blog Yazısı
miselyum
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Geleceğin Malzemesi: Miselyum

Nisan Yanmaz / Biyoloji 1. sınıf

Ayaklarımızın altında bundan çok daha büyüleyici bir şeyler oluyor. Bu ormanı birbirine bağlayan, devasa bir bilişsel ağ olan ve bitki örtülerinin birbirleriyle iletişim ve etkileşim halinde olmalarını sağlayan birbiri içine geçmiş, karmaşık olan bu sisteme ‘miselyum’ denir.

Tüm Reklamları Kapat

Astrobiyolog Carl Sagan ‘Kozmos’ kitabında miselyuma şöyle yer vermiştir;

- ‘Başka bir tür zekâ daha vardır, bize çok daha yakın olan bir tür. Yakın zamana kadar varlığından haberimiz olmadığı bir zekâ türü. En çılgın hayallerimizin bile ötesinde bir karmaşıklığa sahip olan bu zekâ, anlatılamayacak büyüklükteki nüfusları olan bir topluluk tarafından inşa edilmiş bir zekâ. Bu oluşum; küfler, bitkiler ve hayvanlar arasında oluşan tarih öncesi bir ortaklığın gizli bir iletişim ağıdır. Bu sistem üzerinden türler ve hatta farklı farklı canlı sınıfları arasında gıda, mesaj ve empati alışverişinde bulunurlar.’

Yapısı

Tüm Reklamları Kapat

Polimerik, hızlı büyüyen ve gittikçe daha da dallanan bitkisel liflerden oluşması en belirleyici özelliklerindendir. Protein, glukan ve kitin birleşiminden oluşan bitkisel özlü, boşluklu ve karmaşık bir ağ yapısına sahiptir

Miselyum, tek bir spordan substratın her köşesine yayılan 1-30 μm çapında ince beyaz filament ağından oluşan bir mantarın bitkisel kısmıdır. Her miselyum filamenti proteinler, glukanlar ve kitin dahil olmak üzere kimyasal bileşimde değişiklik gösteren çok sayıda katmandan oluşur

İletişim

Sagan aynı kitabında ‘Miselyum, ormanı bir topluluk haline getirir’ der. Bu söze uygun bir örnekle devam eder, bilim insanları Güney Afrika’daki Akasya ağaçları üzerinde yaptıkları araştırmada şunu fark ettiler. Bir zürafa grubu ağacın en üst yapraklarından yemeye başlar. Ağaç ilk ısırığın acısıyla zürafaların hoşuna gitmeyen bir kimyasal salgılar. Ancak Akasyaların tek yapabildiği bu değildir, dost Akasyalara etilden oluşan bir çığlık gönderirler: ‘dikkat sorun yaklaşıyor’. Zürafalar için yakındaki diğer Akasya ağacına yönelmek yeterli değildir çünkü artık o çevredeki ağaçlar uyarıyı almıştır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Üretim

Miselyum üretim sürecinin oldukça hızlı ve maliyetsiz işlediği söylenebilir. Miselyum, düşük değerli mahsul atıkları veya ahşap atıkları (eski saman, pirinç, mısır kabuğu) gibi organik atıklar yoluyla 2-4 hafta içinde yetiştirilebiliyor ve doğal bir yapıştırıcı olduğundan bu malzemeler ile birleşiyor. Bu süreçte miselyum görevi ise, atığı kapsülleyip temel malzemeyi yiyerek ve kendisine bağlanan parçalarla büyümek denebilir.

Kullanım alanı

Son yıllarda malzeme teknolojileri çalışmalarında popülerliği artan oldukça dayanıklı, işlevsel, düşük emisyonlu bir biyolojik malzeme. Çalışmalar, miselyumun iyi yalıtım, akustik ve yangın performansı sağladığını, ambalaj ve dekorasyon gibi ürünler üretmek için hızlı ve ucuz bir alternatif olarak değerlendirilebildiğini, deri benzeri ürünler de dahil olmak üzere yeni malzemeler yapmak için işlenebilir özelliklere sahip olduğunu gösteriyor.

İnşaat sektöründe miselyumun bölme duvar tuğlaları hâline getirilip kullanıldığı projeler bulunmaktadır. Miselyum tuğlaları bir araya getirilerek kısa bir süre içinde malzeme birbirine yapıştırılmaktadır. Kuruduktan sonra zımparalanabilen ve boyanabilen sert bir yüzey oluşturan miselyum tuğlalar, kurşun geçirmezlik ve karbondioksit emici özelliği ile gelecekteki binaların inşası için ekoloji dostu, sürdürülebilir ve aynı zamanda dayanıklı bir malzeme olma yolunda ilerlemektedir.

Dezavantajları

Tüm Reklamları Kapat

Söz ettiğimiz bütün olumlu taraflarına karşılık miselyum kompozitlerinin çekme ve basınç mukavemeti yeterli değildir ayrıca boşluklu yapısı nedeniyle su emme kapasitesi yüksektir.

Sonuç

Geleneksel yapı malzemelerine kıyasla geri dönüştürülebilen miselyum daha az atık üreten ekonomik bir malzemedir fakat çekme ve basınca karşı mukavemeti yetersizdir bu yüzden miselyumun özelliklerini doğrudan etkileyen çevresel koşullara şekillendirme ve işleme tekniklerine müdahalede bulup özelleştirirsek inşaat endüstrisinde kullanılan geleneksel malzemelerle rekabet gücünün yüksek olduğu görülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

[2]

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Sagan. (1997). Kozmos - Evrenin Ve Yaşamın Sırları. ISBN: 9789752107830. Yayınevi: Altın Kitaplar.
  • ^ Esra SARIAY , Ahmet CÖRÜT , Banu Yeşim BÜYÜKAKINCI, et al. (2023). Miselyum Kompozitlerinin Sürdürülebilir Yapı Malzemesi Olarak Kullanımı. dergipark, sf: 1-12. doi: 10.29048/makufebed.1228676. | Arşiv Bağlantısı
  • Derya Naz ALTUĞ. Geleceğin Malzemesi: Miselyum Nedir?. (1 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 14 Eylül 2024. Alındığı Yer: Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları | Arşiv Bağlantısı
  • Cihan Çelik. Ekolojik Dengeyi Koruyan Malzeme: Miselyum. (29 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 14 Eylül 2024. Alındığı Yer: emsal | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/02/2025 03:57:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18596

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close