Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

FRAKTALLAR KAOS TEORİSİ VE BAROK MÜZİK

Doğa Sistemleri: Fizik, Matematik ve Sistem Anlayışımızın Yaşama İzdüşümü Olarak Müzik

2 dakika
150
FRAKTALLAR KAOS TEORİSİ VE BAROK MÜZİK Jackson Pollock | Circumcision
  • Blog Yazısı
hem büyük hem de küçük ölçekte tekrar eden yapılar içerir. Bu, Pollock'un içsel bir düzen duygusuna sahip olduğunu ve kaotik görünümlü eserlerinde bile bir çeşit düzeni yakalayabildiğin
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

"Bulutlar küre değildir, dağlar koni değildir, kıyı şeritleri daire değildir ve ağaç kabuğu düzgün değildir, yıldırım da düz bir çizgide ilerlemez." - C

Fraktallar ilgi çekicidir çünkü karmaşık ve tahmin edilmesi zor olayları bu sisteme sığdırabiliriz. Fraktallar genel olarak kendine benzeyen geometrik şekillerdir, yani farklı her ölçekte aynı görünürler. Bu, bir fraktalı yakınlaştırabileceğiniz ve aynı modellerin tekrar tekrar tekrarlandığını görebileceğiniz anlamına gelir. Fraktal, kesirli boyutu olan herhangi bir nesnedir, dolayısıyla evet, kesin bir matematiksel tanımı vardır. Öncelikle fraktallar, sonsuz simetriye sahiptir.

Unutmamak gerekir ki fraktallar lineer olan sistem değildir, fraktallar spiraller ve sarmallar gibi matematiksel eğrilerdir. Spiraller aslında bir sarma olarak adlandırılır. Salyangoz kabuğunun eğrisi, sinüs dalgası (basit harmonik hareket). Bir taşın havaya fırlatıldığında izlediği yol ve matematik kanununa uyan, tekrarlanabilen ve kendini oluşturabilen diğer eğriler gibi ancak, kesirli boyutu olan ve farklı bir boyut kullanan kesirli olmayan boyuta sahip bir nesne yoktur, bu nedenle farklı boyutsallık ölçümleri farklı sonuçlar verirken, hepsi aynı boyutu tanımlar. Fraktallarla aynı nesneler ve fraktal olmayanlarla aynı nesneler.

Tüm Reklamları Kapat

Kaos teorisi, basit deterministik sistemlerin bile bazen tamamen öngörülemeyen sonuçlar üretebilmesidir. Bu deterministik bir sistemin başlangıç koşullarına duyarlılığı olduğunda meydana gelir: temel olarak, eğer birbirine çok çok benzeyen iki başlangıç durumunu ele alırsak, zamanla durumlar öngörülemeyen şekillerde birbirinden ayrılacak ve en sonunda yeniden yakınlaşacaktır. İnsanların deterministik sistemlerde sezdiği şey ise sistemin herhangi bir belirli durumdan doğa içinde değişimi tahmin edilemez olmasına rağmen, eğer sistemin o anda ki noktalarını dondurup bir genel tanımı veren bir eğri çizersek yani grafiğini çizersek ve yeterince uzun bir süre boyunca değişimini izlersek, sistem neredeyse bazı durumları takip ediyormuş gibi görünmeye başlayacaktır. Bir tür desen. Örneğin, orijinal Lorenz modeli. Sistem durumlarının zaman içinde hareket ettiği genel şekli tahmin edebiliriz. Burada olan şey, sistemin bir yörüngeyi takip etmesidir. İşte burada şuna giriyoruz.

Fraktallar ve kaos teorisi çoğu zaman matematikçiler için ortak bir sezgide hareket eder. Çünkü fraktallar özyinelemeyle yönlendirilen bir tür dinamik sistemdir. Bu yüzden periyodik olmayan yörüngelerle sonuçlanır; dolayısıyla bir tür kaotik sistemdirler. Unutmayalım ki birçok sistem kaotiktir ancak fraktal değildir. Örneğin, genellikle stokastik diferansiyel denklem sistemleri, günlük yaşamdaki diğer karmaşık sistemler de dahil olmak üzere kaos ve periyodik olmayan yörünge çözümleri ile sonuçlanan sistemler mevcuttur. Fraktalların tamamen kaos ile özdeşleşmemesinin sebebi, fraktalların kendisi kaotik değildir. Kaos teorisi ile fraktallar arasındaki bağlantılardan birini belirtmenin matematiksel yolu, fraktal sınırları olan çekicilik merkezi (çekicilik merkezini bir çekim çekirdeği etrafında dönen bir gezegenin hareketini düşünebiliriz.) kaotik davranış sergilemesidir. Fraktalların burada kaos için matematiksel gösterimleri olsa bile fiziksel sistemler elbette süreksiz olamaz ve bu nedenle kaotik sonuçlar elde ederiz. Artık deterministik sistemlerin altında yatan bu garip çekiciliğe sahibiz.

Bir fraktalda müzikal analogun ne olacağını hayal etmek o kadar kolay değil. Müzikal bir fraktalı, daha büyük olay gruplarını oluşturmak için bir araya gelen olay grupları olarak düşünebilirsiniz; bunlar da daha büyük grupları birleştirir - döngüler içinde döngüler içinde döngüler ve Bach'ın o mükemmel fügleri… Barok müzik, genellikle karmaşık yapılar, yoğun contrapuntal (karşıtlıklı) teknikler ve detaylı süslemeler ile karakterizedir. Barokta çok katmanlı yapılar, karşıtlıklar ve tekrarlanan motifler ve işte fraktallar. Bu tür bir ilişkiyi inceleyen çalışmalar ve teoriler mevcuttur çünkü müziğin yapısında karmaşıklık ve tekrarlanan desenlerin bulunduğunu inkar edilemezdir.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Jonathan Mendelson, et al. Chaos Theory And Fractals. (7 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2024. Alındığı Yer: mathjmendl | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2025 23:34:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18435

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close