Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Feza Gürsey: Türk Biliminin Parlayan Yıldızı

Türk gençlerine idol olabilecek büyük bir fizikçi. Cumhuriyetimizin gelişmesi için bize miras bırakmış bir öncü.

2 dakika
46
Feza Gürsey: Türk Biliminin Parlayan Yıldızı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Feza Gürsey, tüm dünyada tanınan, teorik fizik alanında çağının önde gelen bilim insanlarından biri olarak kabul edilen bir Türk fizikçidir. Kendi alanında çığır açan çalışmalar yapmış ve Türkiye'nin bilim dünyasındaki yerini güçlendirmiştir. Onun hayatı ve bilimsel mirası, günümüzde genç bilim insanları için büyük bir ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.

Hayatı ve Akademik Kariyeri

Feza Gürsey, 7 Nisan 1921'de İstanbul'da doğdu. Babası Dr. Reşit Safvet Atabinen ve annesi Remziye Gürsey, Türkiye'nin aydın kesiminden gelen insanlar olup, ona erken yaşta bilim sevgisini aşıladı. Feza Gürsey, ilköğrenimini tamamladıktan sonra Galatasaray Lisesi'nde eğitim gördü ve buradaki başarısı sayesinde yurtdışında akademik kariyer yapma fırsatı buldu.

Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nde tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktorasını Çekya'da ve İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nde tamamladı. Daha sonra, Princeton Üniversitesi'nde teorik fizik çalışmalarına devam etti ve bu süre zarfında Albert Einstein gibi büyük bilim insanlarıyla tanışma fırsatı buldu.

Tüm Reklamları Kapat

Bilime Katkıları

Feza Gürsey, teorik fizik alanında özellikle grup teorisi, kuantum alan teorisi ve çekirdek fiziği gibi konulara büyük katkılar sağlamıştır. O ve arkadaşı Chia-Hsiung Tze tarafından geliştirilen Gürsey Modeli, nötron ve proton gibi temel partiküllerin davranışını anlamamıza yardımcı olmuştur.

Ayrıca, süremli simetriler ve kuantum mekaniğindeki yeni yaklaşımlar hakkındaki çalışmaları, günümüzde hala fizik çalışmalarında temel taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Onun katkıları sadece Türkiye için değil, tüm dünya için çok değerlidir.

Atatürk ve Bilim Anlayışı

Feza Gürsey, Atatürk'ün bilim ve aydınlanma anlayışından etkilenmiş ve bilimsel gelişmenin bir millet için ne kadar önemli olduğunu her fırsatta vurgulamıştır. Ona göre, Atatürk'ün "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir" sözü, Türk bilim insanlarının izlemesi gereken yolu açıkça göstermektedir. Atatürk, bilim ve fen ile uğraşmanın milletlerin gelişimi için hayati olduğunu vurgulamış ve "Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında rehber aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir." diyerek bilimden uzaklaşmanın tehlikelerini belirtmiştir.

Feza Gürsey de bu yolu izleyerek hem yurt içinde hem de yurtdışında Türk bayrağını gururla taşımış ve bıraktığı bilimsel mirasla adını tarihe yazdırmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Gençlere Mirası

Feza Gürsey, bilimin sınırları olmadığını ve Türk bilim insanlarının da dünyada ses getiren çalışmalar yapabileceğini göstermiştir. Gençlere verdiği en önemli mesajlardan biri, "Her zaman meraklı olun ve sınırları zorlayın" olmuştur. Atatürk de gençlere bilimin yolunu göstermiş ve "Gençler! Cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız." diyerek gençlere bilimin ışığında ilerlemeleri için bir yol haritası çizmiştir.

Sonuç

Feza Gürsey, yalnızca Türkiye'nin değil, tüm dünyanın tanıdığı bir bilim insanı olarak tarihteki yerini almıştır. Onun yaptığı çalışmalar ve bilime bıraktığı miras, günümüzde bile çok değerlidir. O, geride bıraktığı eserlerle bilimin ve Türklüğün birleştiği noktada parlayan bir yıldız olmaya devam edecektir.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 19:18:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20181

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close