Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Elektrik Alan ve Paralel Levhalı Kondansatörlerde Potansiyel

Elektrik Alan ve Paralel Levhalı Kondansatörlerde Potansiyel Physics Lab Center
Paralel Levhalı Kondansatör
5 dakika
60
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bu makale 18.04.2024 tarihinde Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Fizik Laboratuvarında gerçekleştirilen "Elektrik Alan ve Paralel Levhalı Kondansatörlerde Potansiyel" deneyi sonucunda yazıldı.

Amaç

Bu deneyin ve makalenin iki amacı vardır. Bunlar;

  • Levhalar arasındaki mesafe sabit olduğu durumda, gerilim ve elektrik alan arasındaki ilişkiyi incelemek.
  • Sabit gerilimde (potansiyel fark, voltaj), elektrik alan ile levhalar arasındaki mesafenin ilişkisini incelemek.

Tanımlamalar

Bu makalede aşağıda yer alan tanımlamalar kullanıldı.

Tüm Reklamları Kapat

  • Elektrik Alan=E
  • Kondansatörün Sığası=C
  • Paralel Levhalar Arasındaki Uzaklık=d
  • ϵ0 (Hava)=8,85× 10-12
  • Paralel Levha Alanı =A=28x28 cm2

Kullanılan Malzemeler

  • Paralel metal plakalar
  • Elektrik alan ölçer
  • Güç kaynağı
  • Avometre
Deneyler için kullanılan malzemeler. (Şekil 1)
Deneyler için kullanılan malzemeler. (Şekil 1)
Erzurum Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Fizik 2 Deney Föyü.

Deney 1

Elektrik alan ile gerilim arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek için Şekil 1’de gösterilen deney düzeneği kullanıldı. Güç kaynağı, iki paralel plaka arasında potansiyel farkı oluştururken plakalar arasındaki elektrik alan şiddeti elektrik alan ölçer ile kV/m olarak ölçüldü. Ölçülen alan şiddeti 1kV/m için 10 Volt değerine karşılık gelmektedir. Avometreden ölçülen gerilim değeri oran orantı kullanılarak (1kV/m=10 Volt ise ölçülen değerde x dir.) alan şiddetine dönüştürüldü.

Bu deneyde paralel levhalar arasındaki uzaklık değeri olan d sabit 10 cm olarak tutulurken, levhalara güç kaynağından uygulanan gerilim değeri 25V ile 85V arasında 5'er Volt artırılarak değiştirildi.

Deney sonucunda aşağıda yer alan Tablo 1 oluşturuldu.

Tablo 1 : Elektrik alan şiddetinin uygulanan gerilime bağlılığı
Tablo 1 : Elektrik alan şiddetinin uygulanan gerilime bağlılığı
Üzeyir Yazıcı

Elektrik alan şiddeti hesaplanırken aşağıda yer alan Formül 1 kullanıldı.

Tüm Reklamları Kapat

O¨lçu¨lenGerilim⋅10=ElektrikAlanŞiddetiÖlçülen Gerilim\cdot{}10=Elektrik AlanŞiddeti

Kondansatörün Sığası hesaplanırken ise aşağıda yer alan Formül 2 kullanıldı.

C=ϵ0⋅AdC= \epsilon_0\cdot{}\frac{A}{d}

Deney 1 Grafikler

Tablo 1’den elde ettiğiniz değerler için elektrik alan (E)-gerilim (V) grafiği çizildi. ( E-V grafiği x eksenine Gerilim (V) ve y eksenine Elektrik alan (kV/m) gelecek şekilde oluşturuldu).

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Grafik 1 : Elektrik Alan Şiddeti - Gerilim Grafiği
Grafik 1 : Elektrik Alan Şiddeti - Gerilim Grafiği
Üzeyir Yazıcı

Bu grafikte levhalara uygulanan gerilimi artırdığımızda elektrik alan şiddetinin de doğru orantılı olarak arttığı gözlemlendi. (Burada elektrik alan şiddeti değerlerinin negatif olması bizi yanıltmamalı çünkü buradaki negatiflik vektörel büyüklük kaynaklı bize elektrik alanın yönünü göstermektedir.) Zaten V=E.d formülünden levhalar arasındaki mesafeyi sabit tuttuğumuz için V’yi artırdığımızda E’nin de artması gerektiğini biliyoruz. Böylece hem deneysel olarak hem de teorik olarak uyumlu bir sonuç bulduğumuzu anlıyoruz.

Aynı tabloyu kullanarak bu kez sığaya (C) karşılık gerilim (V) grafiği çizildi. (C-V grafiği x eksenine Voltaj (V), ve y eksenine Sığa (C) gelecek şekilde oluşturuldu).

Grafik 2 : Sığa-Gerilim Grafiği
Grafik 2 : Sığa-Gerilim Grafiği
Üzeyir Yazıcı

Bu grafikte paralel levhalar arasındaki mesafeyi sabit tuttuğumuzda, levhalara uyguladığımız gerilimi artırdığımız halde sığada herhangi bir değişim olmadığı gözlemlendi. Çünkü Formül 2 ile hesaplanan sığanın değerinde gerilimin herhangi bir etkisi olmadığını teorik olarak görüyoruz. Sığanın üzerinde ϵ0‘ın, paralel levhaların alanlarının ve aralarındaki mesafenin etkisi bulunmaktadır. Biz bu deneyde bu değerleri sabit tuttuğumuz için sığa değerinde de herhangi bir değişim gözlemlememiş olduk.

Deney 2

Levhalar arasına uygulanan voltajın sabit olduğu durumda elektrik alan ile uzaklık arasındaki ilişkiyi incelemek için Şekil 1’de gösterilen deney düzeneğini kullanıldı.

Bu deneyde paralel levhalara uygulanan gerilim 100 V olarak sabit tutulurken, levhalar arasındaki mesafe 10 cm ile 22 cm arasında 2'şer cm artırılarak değiştirildi.

Deney sonucunda aşağıda yer alan Tablo 2 oluşturuldu.

Tüm Reklamları Kapat

Tablo 2: Elektrik alan şiddetinin mesafeye bağlılığı
Tablo 2: Elektrik alan şiddetinin mesafeye bağlılığı
Üzeyir Yazıcı

Elektrik alan şiddeti hesaplanırken Formül 1 kullanıldı. Kondansatörün Sığası hesaplanırken ise aşağıda Formül 2 kullanıldı.

Deney 2 Grafikler

Levhalar arasına uygulanan potansiyel fark sabit iken, elektrik alan ile uzaklık arasındaki ilişkiyi Tablo 2’ de verilen değerler için (E-d) grafiği çizilerek gösterildi.

Grafik 3: Elektrik Alan Şiddeti- Plakalar Arasındaki Uzaklık Grafiği
Grafik 3: Elektrik Alan Şiddeti- Plakalar Arasındaki Uzaklık Grafiği
Üzeyir Yazıcı

Bu grafikte paralel levhalar arasındaki mesafeyi artırdığımızda elektrik alan şiddetinin de bununla doğru orantılı olarak azaldığını gözlemledik. (Burada elektrik alan şiddeti değerlerinin negatif olması bizi yanıltmamalı çünkü buradaki negatiflik vektörel büyüklük kaynaklı bize elektrik alanın yönünü göstermektedir.) Çünkü V=E.d formülünü baz aldığımızda uygulanan gerilimi sabit tuttuğumuz için d’yi artırdığımızda aynı oranda E’nin azalması gerekiyor ve deneysel verilerimizde bunu doğruluyor. Tam olarak doğrusal bir grafik elde edemememizin nedeni ise deney setinden kaynaklı yaşadığımız kayıplardır. Yine grafikte, teorik olarak elde etmemiz gereken doğrusal grafik çizgisinden ne kadar minimal sapmalar yaşadığımız da gösterildi.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı tabloyu kullanarak bu kez sığaya (C) karşılık uzaklık (m) grafiği çizildi. C-d grafiği x eksenine uzaklık (m) ve y eksenine Sığa (C) gelecek şekilde oluşturuldu.

Grafik 4: Sığa- Plakalar Arasındaki Uzaklık Grafiği
Grafik 4: Sığa- Plakalar Arasındaki Uzaklık Grafiği
Üzeyir Yazıcı

Bu grafikte plakalar arasındaki mesafeyi artırdığımızda kondansatörün sığasının azaldığını gözlemledik. Çünkü Formül 2 ile hesaplanan sığanın, teorik olarak d ile ters orantılı olduğunu görüyoruz. Burada diğer etkenler olan A yani paralel levhaların alanı ve ϵ0 sabit tuttuğumuz için d değerini artırdığımızda ters orantılı olarak C değerinin değişmesi gerektiğini biliyorduk. Bu grafik sayesinde yine teorik ve deneysel olarak tutarlı bir sonuç elde ettiğimizi gözlemledik. Yine grafikte, teorik olarak elde etmemiz gereken doğrusal grafik çizgisinden ne kadar minimal sapmalar yaşadığımız da gösterildi.

Sonuç

Yapılan deneylerde paralel levhalı kondansatörde, levhalar arasındaki mesafe sabit olduğu durumda, gerilim ve elektrik alan ilişkisini ve sabit gerilimde (potansiyel fark, voltaj), elektrik alan ile levhalar arasındaki mesafenin ilişkisini inceledik ve makalede yer alan yorumlar sonucunda levhalar arasındaki mesafenin sığa ile ters, levhaların alanının ve levhalar arasındaki maddenin dielektrik sabiti ile doğru orantılı olduğunu gözlemledik.

Okundu Olarak İşaretle
3
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 03:38:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17405

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close