Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Duygusal İzler: Beynimizde Derinlemesine Kazınan Anılar

Duygusal Anılar ve Beynimizdeki Kalıcı Etkileri

4 dakika
13
Duygusal İzler: Beynimizde Derinlemesine Kazınan Anılar
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Duygusal İzler: Beynimizde Derinlemesine Kazınan Anılar

Hepimizin aklına kazınan anlar olmuştur. Neden bu anlar beyinde diğer duygularla beraber çok iyi hatırlanır hiç düşünmüş müydünüz? Sıradan bir görseli bile zor hatırlarken bazı anların bizde oluşturduğu hislere kadar hatırlatabilecek olması gerçekten ilgi çekici. Vücudun yaşadığı gerilim, heyecan, kaygı ve birbirinden farklı hislerin hepsini hatırlayabilmek. Bunlar nasıl anılar böyle ve beynimiz için ne anlama geliyorlar?

Sizlere bu yazımda şunları ele aldım:

  1. Duygularımızın beynimizde somut karşılığı nedir?
  2. Bazı anları beyinde kalıcı kılan nedir?
  3. Travma nedir ve neden bu kadar kalıcı?
  4. Bilinç altında neler dönüyor?
  5. Büyük anlar beynimizde kişilik yaratabilir mi?
  6. Kapanış: Anların beynimizdeki kalıcılığı
Duygularımızın beynimizde somut karşılığı nedir?

Genel olarak kabul gören beynimizde 6 temel duyu vardır: Eğlence, öfke, üzüntü, korku, tiksinti ve şaşırma. Peki bu duygularımız beynimiz için ne ifade ediyor? Bu duygular işitme duyumuzla işlendiği bölgeyle beraber temporal lobta işlenir. Bundan dolayı sesler duygularla paralel bir kalıcılık izler. Duyguların beyin için ne anlam ifade ettiğini basitçe korku ve eğlence duygularından ele alalım. Bunlar seçme nedenim bu 2 farklı duygunun beyni getirdiği durum farklıdır. Korku anlarında sempatik sinir sistemi meydana gelir. Bu sistem aktifken aldığımız 4 temel eylem vardır: Dona kalma, savaşma, kaçma, sığınma. Bundan dolayı korkuyla insanların bazılarının farklı tepki vermesi açıklanabilir. Örneğin hassas bireylerin tehlike anlarında sığınmak istemeleri gibi. Eğlence ise rahatlama yani parasempatik sinir sistemini devreye sokar. Bu haldeyken beyin öğrenmeye daha meyillidir ve senaryo üretme gibi uzun süren davranışlara vakit ayırabilir. (Rüya görmek) Bunların bizim için hayati önemi olduğu ortada örneğin, tiksinti bir besin veyahut durumdan uzaklaşma isteği yaratır. Öfke sorunları hızlı çözmek için beynin ürettiği bir duygudur. Üzüntü sorunun dopaminsel bir kayıp yaşattığının ve keyiflenme ihtiyacının göstergesidir. Kısaca duygular beynimizin uyarılara tepki verirken ki temel halimizden ibarettir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Bazı anları beyinde kalıcı kılan nedir?

Beynimiz temporal lobta yoğun bir duygu işlemiyle karşılaştığında bu anın kalıcı hafızaya geçiciliği artar. Bir bakıma anların hafızadaki yeri duygular ile kodlanabilir diyebiliriz. Örnek olarak korku ve tiksinti duygularını ele alabiliriz. Korku duygusu yaşandığında gerçekleştirdiğimiz tepkinin bir sonraki durumda ne yapmamız gerektiğinin cevabı olabilmektedir. Bu şekilde gelişme kaydedilir. Tiksinti duygusu da öyle eğer ki istenmeyen bir besin varsa (besin şart değil bazı durumlarda bu duyguyu çağırabilir) tiksinti onun için uzaklaştırma tepkimizi sağlar. Bundan dolayı sağlık koruyuculuğu için hafızaya alınabilir.

Travma nedir ve neden bu kadar kalıcı?

Bazen uyarılar beynimizi "kırabilmektedir". Örneğin onca kurduğu güven duygusunun, öz saygının, güvenlik hissinin bir anda şok edici bir şekilde zedelenmesi. Bazen bu zedelenme amigdala ve hipokampus bölgelerinde o kadar güçlü izler bırakır ki hafızayı o yaşanan durum için sempatik sinir aktivasyonu haline yani "tehlikeye karşı uyarı" şekline getirebilir. Bundan dolayı ortada bir tehtid hissinin ve kaygının işlendiğini söyleyebiliriz. Bu yıkıcı ve uzun vadeli değişimlere travma diyoruz. Beyin bu kırılmanın sonucunda canlıda acı değişimler yaratabilir. Bugün buraya girmiyoruz. Ancak en nihayetinde kalıcılığı bu köklü değişiklik yaratabilecek güce sahip psikolojik derinlikte kırınımın tekrar yaşanmaması için beyinde yer edinmesinden gelir.

Bilinçaltında Neler Dönüyor?

Bilinçaltı, yaşadığımız olayların biz farkında olmadan zihnimizde bıraktığı izlerin işlendiği alandır. Özellikle duygusal yoğunluğu yüksek anlar, uykuda rüyalar aracılığıyla yeniden şekillenir. Beyin bu sırada, kavramları anlamlandırmaya çalışır; farklı kişi, mekan ve duyguları birleştirerek kalıcı sinir bağlantıları kurar. Bu süreçte oluşan rüyalar, yalnızca hayal değil; beynin bilgiye anlam yükleme ve onu içselleştirme çabasıdır. Böylece bazı anılar, düşünmeden bile davranışlarımızı etkileyen derin katmanlara yerleşir.

Büyük anlar beynimizde kişilik yaratabilir mi?

Travmatik olaylar beyinde kaygı temelli yeni bir tepki mekanizması oluşturabilir. Eğer bu olay bireyde derin bir iz bırakıyorsa, beyin bu etkiye karşı yeni bir davranış kalıbı geliştirir. Bu, tetikleyiciyle karşılaşıldığında daha önce sergilenmeyen karakteristik tepkilerin ortaya çıkmasıyla kendini gösterebilir. Bu farklılaşma zamanla kalıcı hale gelebilir ve kişiliğin bir parçası gibi işleyebilir. Rüyalar, bu yeni davranış kalıplarının yerleşmesinde etkili rol oynayabilir.

Kapanış: Anların beynimizdeki kalıcılığı

Beynimizdeki kalıcı anılar, bazen en derin sezgilerimizi ve kararlarımızı şekillendirir. Unutulmuş duygular, kaybolmuş düşünceler, hepsi birer yön gösterici haline gelir. Travmalar ve yoğun anılar, kimliğimizin gizli yapı taşlarıdır. Bunları bastırmak yerine anlamak, kendimizi yeniden keşfetmektir. O anlar bizi biz yapan her şeyin temellerini atar; onlara sahip çıkmak, gerçekten kim olduğumuzu bulmamızın anahtarıdır.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/05/2025 10:54:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20590

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close