Dünyaya Yön Veren En Etkin İlk 10 Kişi
Bu Blog yazısı ''Dünyaya Yön Veren En Etkin 100 Kişi'' kitabından alınmıştır.

- Blog Yazısı
1.Hz.Muhammed:
Politik, askeri ve dinî liderdi. Müslümanlarca Allah'ın peygamberi ve son elçisidir. Günümüzde 2 milyarı aşkın takipçisiyle dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürüdür. Aynı zamanda bir sosyal reformcu, diplomat, tüccar, filozof, hatip, yasa koyucu ve askerî lider olarak da aktif olmuştur.
2.Newton:
Bilim insanı, matematikçi, astronom, doğa filozofu, simyacı ve ilahiyatçıydı. Evrensel kütleçekim yasası ve üç hareket yasasıyla klasik fizik mekaniğinin temelini attı. Yarattığı etki, bilimin tarihindeki kilometre taşlarından biri oldu.
3.Hz.İsa:
Dinî ve ruhani liderdi. Günümüzde 2.4 milyarı aşkın takipçisiyle dünyanın en kalabalık dini olan Hristiyanlığın merkezî figürüdür. Hristiyanlar tarafından Mesih, Tanrı'nın oğlu ve Tanrı'nın enkarnasyonu olarak kabul edilir. Hristiyanlık inancı dışında, 2+ milyar takipçili İslam'da da büyük bir manevi öneme sahiptir.
4.Buda:
Günümüzde dünyanın en büyük dördüncü dini olan ve 500 milyondan fazla takipçisi bulunan Budizm'in kurucusu olan bir filozoftu. Aynı zamanda eski dönemin Hindistan'ında ruhani bir önderdi.
5.Konfüçyüs:
Düşüncesi ve öğretileriyle döneminin dünyasına damga vurmuş, Çin başta olmak üzere Kore, Japonya, Vietnam ve Endonezya gibi Asya ülkeleri üzerinde derin bir iz bırakmış Konfüçyüsçülüğün kurucusu olan bir filozoftu.
6.Aziz Pavlus:
Havari ve ilk Hristiyan misyonerdi. Uzun uğraşları sonucu yeni kurulmuş Hristiyanlık dinini Yahudi topraklarının dışına yayarak çok uluslu bir din haline getirmiş ve Roma İmparatorluğu'nun Hristiyanlaştırılmasında kilit bir rol oynamıştır.
7.Cai lun:
İnsanoğlunun bilgiyi depolaması yolunda, ihtiyaç duyulan en temel materyal olan kâğıtı icat ederek büyük bir etki yaratmış mucitti.
8.Johannes Gutenberg:
İnsanoğlunun bilgiyi yayması ve saklaması yolunda icat edilmiş en büyük teknolojik araç olan mekanik matbaayı yaratarak kitapların daha çok ve hızlı basılmasına ve dolayısıyla bilginin daha hızlı yayılmasına yol açmış bir mucitti. İnsanlığa olan bu katkısı, Rönesans ve Aydınlanma Çağı'nın gerçekleşmesini hızlandırmıştır.
9.Kristof Kolomb:
İspanyol İmparatorluğunun maddi yardımlarıyla birlikte Eski Dünyalıların Amerika kıtasını keşfetmelerini sağlayarak coğrafi keşifler döneminin en büyük keşfini gerçekleştirmiş olan gezgin, sömürgeci ve kâşifti. Aynı zamanda yaptığı bu keşifle sömürgecilik dönemini başlattı.
10.Albert Einstein:
1900'lerin ilk yarısında yaptığı matematiksel çalışmalarının sonucu olarak türettiği görelilik teorisi ve beraberinde getirdiği kütle–enerji eşdeğerliği olan E = mc2 denklemi, kuantum mekaniğini ve uzayzaman kavramlarını anlama yolunda bilim ve fizik dünyası için çok büyük bir adım oldu.[1], [2]
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 10:00:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12181
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.