Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünyanın En Korkunç Deneylerinden Bir Tanesi : Küçük Albert Deneyi

3 dakika
97
Dünyanın En Korkunç Deneylerinden Bir Tanesi : Küçük Albert Deneyi Pexels
  • Blog Yazısı
Tatiana Syrikova
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Geçmişten günümüze insanlık durmaksızın bir şeylerin nasıl oluştuğunu hep merak etmiştir ve bunları görmek, bilmek için çeşitli yöntemlere başvurmuştur. Bunların birçoğu bilim ve evrim dünyasına önemli ölçüde katkı sağlasa bile bazıları hiçte olumlu yönde etki etmedi. İşte bunlardan biriside makalemizde açıklayacağımız ''Little Albert Experiment'' veya Türkçe adıyla ''Küçük Albert Deneyi'' olacaktır.

Küçük Albert Deneyinin asıl amacı klasik koşullanmanın insanlar üzerindeki etkisini öğrenmekti. Peki ya nedir bu klasik koşullanma diye soracak olursanız şöyle anlatayım;

Klasik koşullanma veya diğer adıyla tepkisel koşullanma, yaşayan canlıların ve organizmaların doğal olayları karşı verdiği tepkileri yapay olaylara verip vermeyeceğini öğrenmek için yapılan deneylere verilen addır. Kısacası bir canlı doğada yaşadığı bir olaya karşı bir tepki veriyorsa, bu tepkiyi yapay bir ortada tekrardan verebilir mi sorusunu cevaplamak için yapılan deneylerdir. Bu teoriyi ortaya atan kişi ise İvan Pavlov isimli ünlü Rus fizyologdur.

Tüm Reklamları Kapat

Küçük Albert Deneyi ise tam olarak bu konu hakkında yapılan deneylerden birisidir. Deneyi yapan kişiler Amerikalı psikolog John B. Watson ve öğrencisi Rosaile Rayner. Watson ve Rayner, bu deneyi yapmalarındaki amacın korkunun doğuştan mı yoksa sonradan mı oluştuğunu öğrenmekti.

Deneyi Watson ilk defa Johns Hopkins Üniversitesi'nde ortaya atmıştır. Deneyi gerçekleştirmek için öğrencisi Rayner'ı yanına almıştır.

Deney için henüz yeni doğmuş bir bebek gerekiyordu. Nedeni ise yeni doğmuş bir bebeğin beyni henüz tam olarak gelişmediği için bu bebeğin üzerinde gerçekleşecek olan etki hem daha kısa kendini gösterecek hem de ilerleyen yaşlarda daha rahat gözlem yapılabilecekti.

Bebek için günlerce arama yapan bu ikili, henüz 8 aylık olan bir bebeği deney için kullanmaya karar verdiler. Bebeğin gerçek adı Dauglas Merritte olsada deney için bebeğe '' Küçük Albert'' ismi verilmişti.

Tüm Reklamları Kapat

Deney Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılmaya başlanmıştı. Deneyin başlarında Albert için birkaç duygusal test yapılır. Albert'ın önüne sırasıyla beyaz bir fare, tavşan, yanan kağıt parçaları, peluş bebek ve maske gibi bebeğin ilk defa gördüğü şeyler konuldu. Amaç Albert'ın bunlara karşı nasıl bir tepkide bulunacağını bilmekti. Albert bu tür nesne ve canlılara gayet gülümser olarak yaklaştı.

Deneyin İlk Aşaması : Albert küçük bir odaya konur ve odada Albert ile bir yatak dışında bir şey bulunmaz. Odaya küçük bir laboratuvar faresi salınır. Albert fareden korkmaz hatta fareyi sever ve yakalamaya çalışır.

Deneyin İkinci Aşaması : Asıl korkunç deney burada başlar. Fare tekrardan odaya sarılır. Fakat Albert her fareye dokunduğunda bir çekiç ile bir demir çubuğu birbirine vurarak rahatsız edici sesler çıkarırlar. Ömründe ilk defa böyle rahatsız edici bir ses duyan Albert, bir süre sonra ağlamaya başlar. Bir süre sonra orta sessizleştiğinde Albert fareye yine dokunur ve yine aynı ses çıkartılır. Albert bu sesi duymaktan korktuğu için fareye dokunmamaya başlar.

Deneyin Üçüncü Aşaması : Önceki aşamada yapılan işlem sürekli tekrar edildi. Bunun sonucunda Albert ne zaman tüylü ve beyaz bir nesne veya canlı görse onunla temas kurmamaya başlar. İlerleyen günlerde Watson Noel Baba kostümü giyerek Albert'ın yanına gitmiştir. Fakat Albert kostümün üstünde bulunan tüylerden çok korkmuştur ve ağlamaya başlamıştır. Git gide Albert tüylü nesnelerden korkmaya başlamıştı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Üç aşamadan oluşan deney sonucunda korkunun sonradan oluştuğu ispatlanmıştı. Fakat deney sonucu Albert'ın sağlık durumu oldukça hasar almıştı. Albert ne zaman yalnız bırakılsa hep ağlamaya başlar, çığlıklar atardı. Tüm bunları yapan psikologlar Albert'ın psikolojisini iyileştirmeye çalışmazlar ve hastaneyi terk ederler.

Küçük Albert yaşadığı travmalardan dolayı oldukça zarar görmüştür ve henüz yaşındayken Hidrosefali (Beyne su kaçması) nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Son...

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 13:35:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14035

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close