Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya Üzerindeki Tek Doğal Nükleer Reaktör

Doğada kendi kendine gerçekleşen kontrollü bir nükleer fisyon sürecinin mümkün olduğunu gösteren tek kanıt

5 dakika
413
Dünya Üzerindeki Tek Doğal Nükleer Reaktör Science History Institute
  • Blog Yazısı
Dünyanın Tek Doğal Nükleer Reaktörü
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan Gabon Cumhuriyeti nde bulunan Oklo doğal nükleer reaktörü, Gabon'daki Oklo bölgesinde yaklaşık 2 milyar yıl önce meydana gelmiş ve 500.000 yıl boyunca kendiliğinden nükleer fisyon tepkimeleri gerçekleştirmiştir. Şu anda modern nükleer fizik kullanılarak bu reaktörün geçmişte nasıl işlediği tam olarak anlaşılabiliyor. Dünyada bilinen tek doğal nükleer reaktör olan Oklo'nun varlığı, uranyumun yüksek zenginliği ve eşsiz çevresel koşulların bir araya gelmesine bağlıdır. Diğer bölgelerde doğal reaktörlere dair kanıt bulunmaması, Oklo'nun dönemindeki doğal Uranyum-235 oranının yüksekliği, uygun jeolojik yapı ve tarihsel koşulların nadirliğinden kaynaklanmaktadır. Böylelikle Oklo, mevcut koşullarda başka bir doğal reaktör örneği olmadığından, tek ve özel bir yapı olarak kabul edilmektedir.

Gabon, Oklo'daki Oklo Maden Sahası
Gabon, Oklo'daki Oklo Maden Sahası
https://www.ans.org/

Oklo gibi doğal nükleer reaktörler oldukça nadirdir ve bugüne kadar bilinen tek örnek Oklo Doğal Nükleer Reaktörü'dür. Bu reaktör, Gabon'daki Oklo bölgesinde yaklaşık 2 milyar yıl önce meydana gelmiş ve yaklaşık 500.000 yıl boyunca kendiliğinden nükleer fisyon tepkimeleri gerçekleştirmiştir.

Oklo bölgesinde, toplamda 17 farklı reaktör bölgesi tespit edilmiştir. Ancak bu reaktörler tek bir yerde bulunmuş ve başka bölgelerde doğal reaktörlerin varlığına dair kesin kanıtlar henüz keşfedilmemiştir. Oklo'nun varlığı, dünyanın geçmişinde uranyumun yeterince zengin olduğu ve belirli koşulların sağlandığı nadir bir durumun sonucudur.

Tüm Reklamları Kapat

Neden Başka Doğal Reaktörler Yok?

Başka yerlerde Oklo gibi doğal reaktörler bulunmamasının birkaç nedeni var:

Doğal Uranyum-235’in Oranı: Oklo'nun çalıştığı dönemde, uranyum cevherinde bulunan Uranyum-235 izotopunun doğal bolluğu daha yüksekti. Günümüzde bu oran çok daha düşüktür (%0,7), bu nedenle doğal şartlarda zincirleme fisyon tepkimesi başlatmak zor hale gelmiştir.

Çevresel Koşulların Eşsizliği: Oklo'da, fisyon tepkimesini başlatacak su gibi bir moderatör, uranyumun yüksek yoğunlukta bulunduğu bir alan ve uygun jeolojik yapı gibi bir dizi eşsiz koşul bir araya gelmiştir. Bu koşulların başka bir yerde kendiliğinden oluşması oldukça nadirdir.

Tüm Reklamları Kapat

Tarihsel Koşullar: Dünya tarihi boyunca böyle bir reaktörün oluşumu için çok dar bir zaman aralığı vardı. 2 milyar yıl önce, Uranyum-235'in bolluğu ve jeolojik koşullar, bu tür reaktörlerin oluşumuna olanak tanıyordu, ancak bu koşullar zamanla değişti.

Sonuç olarak, şu anda dünya üzerinde Oklo gibi başka bir doğal reaktör bilinmemektedir ve Oklo, bilinen tek doğal nükleer reaktör olarak kabul edilir.

Oklo örnekleri Viyana Doğa Tarihi Müzesi
Oklo örnekleri Viyana Doğa Tarihi Müzesi
https://www.iaea.org/

Oklo Doğal Nükleer Reaktörü'nde gerçekleşen işlem, nükleer fisyon adı verilen bir süreçtir. Bu işlem, modern nükleer reaktörlerdeki süreçlerle büyük oranda benzerdir, ancak Oklo reaktörü tamamen doğal şartlar altında çalışmıştır. İşlemin nasıl gerçekleştiğini ve sürecin temel mekanizmasını şu şekilde açıklayabiliriz:

1. Uranyumun Doğal Bolluğu

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Yaklaşık 2 milyar yıl önce, Oklo bölgesindeki uranyum cevherinde, bugün olduğundan daha yüksek oranda Uranyum-235 (U-235) bulunuyordu. O dönemde U-235 izotopu, doğal uranyumun yaklaşık %3'ünü oluşturuyordu. (Günümüzde bu oran yaklaşık %0,7'dir.) Bu yüksek U-235 oranı, doğal şartlar altında nükleer fisyon sürecini başlatmak için gerekliydi.

2. Nükleer Fisyon

Nükleer fisyon, ağır bir atom çekirdeğinin (örneğin U-235'in) bir nötron tarafından vurulması sonucunda iki daha hafif çekirdeğe bölünmesi sürecidir. Bu işlem sırasında büyük miktarda enerji açığa çıkar ve aynı zamanda daha fazla nötron serbest bırakılır. Bu nötronlar diğer U-235 atomlarına çarparak zincirleme bir tepkime başlatabilir.

Temel işlem şu şekildedir:

Bir U-235 atomu, bir nötron tarafından vurulur.

U-235 atomu iki daha küçük çekirdeğe (örneğin baryum ve kripton gibi) bölünür.

Tüm Reklamları Kapat

Bölünme sırasında enerji açığa çıkar.

Aynı zamanda, bölünme sürecinde 2 veya 3 yeni nötron serbest kalır.

Serbest kalan bu nötronlar, başka U-235 atomlarına çarpar ve bu da yeni fisyon reaksiyonlarını başlatır.

Tüm Reklamları Kapat

3. Zincirleme Reaksiyon

Eğer ortamda yeterince U-235 bulunuyorsa ve bu nötronlar başka U-235 atomlarına çarpıyorsa, bir zincirleme reaksiyon başlar. Oklo'da bu koşullar oluşmuş ve fisyon süreci kendiliğinden devam etmiştir.

4. Su Moderatörü

Nükleer fisyon sürecinde, nötronlar çok hızlı hareket eder ve bu hızlı nötronlar yeni fisyon reaksiyonları başlatmak için etkili değildir. Nötronların yavaşlaması gerekir. Bu yavaşlamayı sağlayan maddeye moderatör denir. Oklo'daki doğal reaktörde, yeraltı sularının bu moderatör rolünü oynadığı düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Diferensiyel Denklemler ve Sınır Değer Problemleri

ISBN: 9789758982714
Sayfa Sayısı: 787
Ebatlar: 19.5 X 27.5
Basım Yılı: 2011

Devamını Göster
₺797.00
Diferensiyel Denklemler ve Sınır Değer Problemleri

Su, nötronları yavaşlatarak (termal nötronlar haline getirerek), yeni U-235 atomlarını etkili bir şekilde vurabilecek hale getirir. Böylece zincirleme reaksiyon sürdürülebilir hale gelir.

5. Reaktörün Çalışma Döngüsü

Oklo reaktöründe işlem şu şekilde döngüsel olarak devam etti:

Zincirleme fisyon reaksiyonu başlar, enerji açığa çıkar.

Bu süreç bir süre devam ettikten sonra, ısınan su buharlaşır ve reaktörün sıcaklığı artar.

Su moderatör olarak görev yapamadığında, nötronlar çok hızlı kalır ve fisyon durur.

Bu döngü tekrar eder: Su geri geldiğinde reaksiyon yeniden başlar, su buharlaştığında durur.

6. Zincirleme Reaksiyonun Durdurulması

Bu döngüsel süreç yaklaşık 500.000 yıl boyunca devam etti. Ancak sonunda U-235 izotopunun tükenmesi ve reaktör bölgesindeki koşulların değişmesi nedeniyle zincirleme reaksiyon sona erdi.

7. Sonuç

Tüm Reklamları Kapat

Bu süreç, günümüzde modern nükleer reaktörlerde gerçekleşen fisyon tepkimelerine çok benzer, ancak Oklo reaktörü tamamen doğal jeolojik koşullar altında oluşmuştu. Oklo’nun bu eşsiz örneği, doğada kendi kendine gerçekleşen kontrollü bir nükleer fisyon sürecinin mümkün olduğunu gösteren tek kanıt olarak kabul edilir.

Reaktörde gerçekleşen nükleer fisyon işlemi, bugün kullandığımız nükleer enerji üretim sistemlerinin temelini oluşturur.

***

Ayrıca bu bilgiler, fizik yasalarının (özellikle zayıf nükleer kuvvetlerin ve elektromanyetik kuvvetlerin) milyarlarca yıl önce bile sabit kaldığını gösteren bir başka dolaylı kanıttır.

Okundu Olarak İşaretle
1
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 18:38:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18723

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close