Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Din Ve Bilim Ayrılığı Üzerine

Din Ve Bilim Ayrılığı Üzerine
2 dakika
27
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bazılarının dediği gibi "dinsiz bilim ve de bilimsiz din olmaz" iddiası söz konusu olabilir mi? Birazdan detaylı bir şekilde düşüncelerimi sizinle paylaşacağım, lakin tek bir kelime ile bir cevap vermem gerekseydi kesinlikle bu kelime şu olurdu; "saçmalık"

Din Ve Bilimin İlgilendiği Konular

Din-bilim ilişkisine gelmeden önce ilgilendikleri konu ve alanları incelemek daha doğru olur

Dinler iddiaları gereği Tanrı'nın kendi diliyle veya dolaylı yoldan kendi isteklerini, yasalarını ve de bilgilendirmelerini bildirdiklerini söylerler. Dinler en basit tanımı ile varoluş, evren ve insan hakkında ; doğum ve doğum öncesi, yaşam ve yaşam boyunca; ölüm ve ölüm sonrası hakkında kesin bilgiler vadederler. Bazı dinlerde bu bilgiler nesil nesile aktarılırken, bazı dinlerde ise bu bilgiler peygamberler veyahut kitaplar ile insanlara tebliğ edilir. Ve bu peygamberler kendilerinin kutsal olduklarını kanıtlamak için mucizeler yani doğaüstü olaylar sergilerler. Dinler bu kaynaklara ve olaylara iman edilmesi söyleyip, edilmesi veya edilmemesi durumlarında insanları mükafatlandırma veya azap çektirme gibi olayların olacağını dile getirirler. Bu ödüllendirme veyahut cezalandırma gibi olayların olduğu yerlere cennet ve cehennem denir; ve bu yerler ahiret inancı denilen mekanda olur. Ahiret, insanın ölümünden sonra ruhunun yeniden farklı bir mekan veya boyutda dirilmesidir. 

Tüm Reklamları Kapat

Bilim ise fiziksel olaylar ile ilgilenir. Madde, parçacık, uzay, atom, atom altı, organizma, hücre vb. başlıklar ile ilgilenir. Bilimde deney ve gözlem vardır dolayısıyla test edilmeye açıktır. Deneyler sonucu oluşan bilgiler ile eskiden doğru olan bilgiler çürütülebilir. Yani bilimde her bilgi çürütülene dek doğrudur. Bilim sistematik, nesnel ve tutarlıdır.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi, "Bilim, doğal dünyayı bilmenin bir yoludur. Doğal dünyayı doğal nedenler yoluyla açıklamakla sınırlıdır. Bilim, doğaüstü hakkında hiçbir şey söyleyemez. Tanrı'nın var olup olmadığı, bilimin tarafsız kal- dığı bir meseledir." Açıklamasını yapmıştır. Haliyle bilimin mucizeler karşısında verebileceği tatmin edici bir cevabın olmadığı açıktır. Bilim, bir mucize iddiasına cevap olarak yalnızca doğa yasalarını ihlal etmenin imkânsızlığını ve bahsi geçen mucizelerin gerçekten gerçekleşebilme ihtimalinin yüzdesel bir izahını beyan etmekle yetinebilir. Mucize, tanımı gereği doğa yasalarının, mantığın ve istatistiğin ötesindedir; çünkü inançlılara göre mucize dediğimiz şeyler; doğa yasalarını ve bütün kuralları belirleyen bir varlık tarafından bizzat gerçekleştirilmektedirler. Hâliyle Tanrı için "aşılamaz" hiçbir şey yoktur. Bazıları "dini bilgilere ve olaylara gerçek olduğu için inanılmaz, inanıldığı için gerçek olur" düşüncesindedir. 

İbn Meymun'un da dediği gibi:

"Dünyanın yaratılmış olduğunu kabul eder etmez tüm mucizeler mümkün hâle geldiğinden, Yasa (Vahiy) da mümkün bir hal alır ve bu konuda öne sürebileceğimiz her sorun çözüme kavuşur."

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıda kısaca neler olduklarını ve neler ile ilgilendiklerini açıkladık. şimdi de farklılıklarına veyahut var ise benzerliklerine bakalım.

Din Ve Bilim Arasındaki Ana Farklılıklar

Din metafiziksel olaylar, varlıklar ve bilgiler barındırırken, bilim ise aksine fiziksel olgu ve varlıklar ile ilgilenir. 

Din test edilemezdir, kendince doğrudur ve iman edilmelidir, bilim ise test edilmeye açıktır, nesneldir ve deneyseldir.

Din ve bilim farklı konular ile ilgilenir ve farklı şeylerdir. Birbirini desteklemez veya çürütmezdir. Bu iki büyük farklılık bile din ve bilimin konuları gereği farklı şeyler olduğunu gayet iyi açıklamıştır umarım.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Daha sonra ki yazılarımda görüşmek üzere, mutlu ve huzurlu kalın:)

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2024 18:37:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13776

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sağlık Personeli
Büyük Patlama
Göç
Erkek
Hastalık Kataloğu
Süt
Bilgi Felsefesi
Işık Hızı
Kurt
Molekül
Deprem
Uterus
Entomoloji
Öne Çıkan
Nasa
Fosil
Kan
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Hayvan Davranışları
Küresel Isınma
Karbonhidrat
Sıcaklık
Türlerin Kökeni
Tıp
Bakteriler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close