Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

6 dakika
109
Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Odaklanma "sorunu" diyorum çünkü odaklanamamak gerçekten tam anlamıyla bir sorundur. Çünkü insan odaklanamadığı takdirde yaptığı işi yanlış yapar, hatta "yapamıyorum" duygusu ile hayal kırıklığına kadar giden bir sorundur.

Odaklanmak insanın elinde olan bir şey midir?

Genel olarak evet, odaklanmak veya odaklanamamak insanın elinde olan bir şeydir. Genel olarak dedim çünkü bazı durumlarda insanın elinde olmayan bir sorundur; mesela DEHB(dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) sahibi olan kişilerde bu sorun insanın elinde değildir. Çünkü DEHB psikiyatrik bir hastalıktır, ama bu bu hastalığın çözümü de bir bakıma insanın elindedir. Genelde DEHB terapiler veya ilaçlar ile tedavi edilebilir. Başta da dediğim gibi böyle durumlar haricinde odaklanmak insanın elinde olan bir sorundur.

Tüm Reklamları Kapat

Peki bu sorunun çözümleri nelerdir?

Net bir çözümü yoktur, ama tam olarak uygulanıldığı takdirde bu sorunu çözebilecek bazı yollar vardır. Ancak dediğim gibi bu sorunun çözümü insanın elindedir. Eğer insan çözüm için belirli şeyleri istikrarlı ve istekli yapmazsa bu çözüm için uğraşmak değil de, boşa harcanan bir zaman dilimi olur. Bu yüzden birazdan değineceğim yolları istikrarlı ve istekli bir şekilde yapmak çözüme giden net bir yol olur.

Odaklanmanın Yolları

1.Uyku

2.Beslenme

3.Sosyal Medya

Tüm Reklamları Kapat

4.Planlı Ve Düzenli Olma

5,Amaç Ve İstek

***

UYKU

Uykunun önemini az çok bilirsiniz. Önemini size şöyle anlatabilirim: Geçmişe gidip hatırlayın, o öğleye doğru veya uykusuz kalktığınız zamanlarda nasıl hissettiğinizi; muhtemelen kötü, halsiz, uykusuz ve isteksiz uyanmışsınızdır. O yüzden uykunuzu iyi bir şekilde almanız gerek. Bilimsel olarak yaşlara göre uyku saatleri şu şekildedir:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Pedagog Adem Güneş
Pedagog Adem Güneş

Tablodan da anlaşılacağı gibi, belirli bir saatten az veya fazla uyumak insan vücudu ve özellikle de bizim konumuz olan odaklanma için fazlasıyla zararlıdır. Hatta uzun süre, az veya fazla uyku almanın bazı hastalıklara yol açma şansı bile vardır. Ve Özellikle ergenlik olarak adlandırılan büyüme çağında uykunuzu iyi almak büyüme ve gelişme için önemlidir. Kısacası uykunuzu iyi almak odaklanma ve verimli günler açısından en gerekli unsurlardan biridir.

BESLENME

Beslenme de yine uyku gibi olmadığı takdirde odaklanma sorunu bir yana sağlık sorunlarına da net bir şekilde yol açtığı ortadadır.

Beslenmede dikkat edilmesi gereken ana unsur makro besinler dediğimiz "proteinler, yağlar, karbonhidratlar, lifler, makromineraller ve su" gibi şeylerden oluşur. Bunların arasında su haricinde ki üç temel besin ise protein, yağ ve karbonhidrattır. Ve bu üç temel besin düzenli ve yeterli miktarda alınmalıdır. Aşağıda ki tabloda ne tür yiyecekler ile bu makro besinleri yeterli miktarda alabileceğiniz yer alıyor.

Ancak bu tabloda dikkat etmeniz gereken bazı yerler var. Mesela karbonhidrat bölümü, karbonhidratları alırken şeker gibi kalitesiz karbonhidrat kaynağı yerine pirinç, yulaf vb. gibi kaliteli karbonhidrat kaynaklarından almanız daha iyi olacaktır. Yağları ve karbonhidratları abartmayacak şekilde ihtiyacınız olduğu miktarda almanız gerekmektedir. Eğer sporcu değilseniz fazla miktar yağ ve karbonhidrat aldığınız takdirde yağlanma yani kilo sorunları yaşayabilirsiniz. Ve bu makro besinlerin tekabül ettikleri kalori değerleri vardır.

Örneğin, ortalama olarak:

1g Protein: 4 kalori 

Tüm Reklamları Kapat

1g Karbonhidrat: 4 kalori

1g Yağ: 9 kalori

Bu yüzden kalori hesabı yapmanız daha mantıklı ve düzenli olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Peki ne kadar kaloriye ihtiyacım var bunu nereden öğrenebilirim?

Ne kadar kalori ihtiyacınız olduğunu aşağı yukarı net bir şekilde bulan siteler vardır. Mesela;

https://fityemek.com/kalori-ihtiyacini-hesapla/

SOSYAL MEDYA

Sosyal medya aslında fazla kullanılmadığı takdirde herhangi bir odaklanma sorununa yol açmaz. Ancak şuan ki istatistiklere ve çevrenize baktığınızda da anlayacağınız gibi bizler gereğinden fazla sosyal medyada vakit geçiriyoruz veyahut diğer bir deyişle vakit öldürüyoruz. Dünyadaki insanların ortalama sosyal medya istatistiklerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Evren Avucunda – Uzay, Zaman ve Ötesine Olağanüstü Bir Yolculuk

“Muhteşem… Bunun gibi bir kitap okumadım.”

“Bu kitabın iki vaadi var: sadece tek bir denklem kullanmak (E = mc2) ve hiçbir okuru geride bırakmamak. Üç yüz seksen sayfa ve beş milyar yıllık göz alıcı bir yolculuk.”

Alexander Masters – The Spectator

Evrende yalnız değiliz.

Evrene yapacağımız bu yolculukta da.

Kumsalda yatmış gökyüzünü seyrederken biri elimizden tutuveriyor ve bizi muazzam bir yolculuğa çıkarıyor; karadeliklere, en uzak galaksilere ve kâinatın başlangıcına götürüyor.

Bir atomun çekirdeğine dalıyor, zamanda yolculuk ediyor, Güneş’in içine giriyoruz. Dokunuyoruz.

Christophe Galfard, evreni avucumuza bırakıyor.

Fransa’da yılın bilim kitabı seçildikten sonra 20 dile çevrilen EVREN AVUCUNDA kısa sürede bir popüler bilim klasiğine dönüştü. Gezegenimizin en özel bilim anlatıcılarından Christophe Galfard –ki kendisi Stephen Hawking’in öğrencisi– denklemler yerine hayal gücümüzden faydalanarak bizleri kelimenin gerçek anlamıyla “bambaşka dünyalara” götürüyor.

Bilgiler ve Uyarılar:

  1. Bu ürün sipariş alındıktan 1-3 gün içinde postalanacaktır.
  2. Lütfen sipariş vermeden önce iade ve ürün değişikliği ile ilgili bilgilendirmemizi okuyunuz.
  3. Bu kampanya, Domingo Yayınevi tarafından Evrim Ağacı okurlarına sunulan fırsatlardan birisidir.
Devamını Göster
₺230.00
Evren Avucunda – Uzay, Zaman ve Ötesine Olağanüstü Bir Yolculuk
  • Dış Sitelerde Paylaş

Tabloda da gördüğünüz gibi bir insanın günde ortalama sosyal medyada geçirdiği süre yaklaşık 2.30 saati buluyor. Ve bunun sadece "sosyal medya" olduğunun altını çizelim. Ve 2.30 saat olmasının nedenini yaşlı kişilerin az, genç kişilerin fazla olmasına bağlayabiliriz. Bu istatistiklere daha çok odaklanma sorunu yasayan gençler bazılarında yapılan bir araştırma diyor ki:

" Türkiye'de sosyal medya da geçen süreleri gençlerin %42'sinde günde 0-3 saat, %35'inde 4-7 saat, %15'inde 8-12 saat ve %8'inde ise 12 saatten fazla. Gençlerin %58'lik bir kısmı, yani yarısından fazla bir kısmı sosyal medyada günde 3 saatten fazla bir zaman geçiriyor."

Odaklanma özelinde konuşacak olursak bu sürelerde kullanılan sosyal medya, artık bir bağlılık yüksek süreler geçirenler için ise bağımlılık yapmıştır. Bu bağlılık veyahut bağımlılık, odaklanmanız için büyük bir sorundur. Sosyal medyanın gereksiz olması konusunu burada anlatmayacağım. Ancak kısa bir şekilde değinecek olursam. Sosyal medyada herkes görünmek istediği kişi gibi görünmeye çalışır, sosyal medyada olanlar gerçek dünyada olanlar değildir, sosyal medya boşa harcanan bir zamandır. Benim önerim illa ki ondan kurtulmanız yönünde değil. Benim önerim sosyal medyaya güvenilmeyeceğine ve de belirli sürelerden fazla kullanılmaması yönünde. 

Ayrıca unutmayın "insanlar sosyal medyada oluğu gibi değil, gözükmek istediği gibi gözükürler."

Planlı Ve Düzenli Olma

Planlı ve düzenli bir çalışma düzeninin odaklanma açısından önemi oldukça yüksektir. İnsanların işlerini organize ederek planlı ve düzenli bir şekilde yapmaları, odaklanmalarını artırır ve işlerin tamamlanmasını daha verimli hale getirir.

Planlı ve düzenli çalışma düzeni, insanların hangi işleri ne zaman yapacağını önceden belirlemesine ve işlerin öncelik sırasına göre yerine getirilmesine yardımcı olur. Bu da insanların işlerini daha etkili bir şekilde yönetmesini ve işlerini tamamlama sürelerini kısaltmasını sağlar.

Ayrıca, düzenli bir çalışma düzeni, insanların işlerini daha iyi organize etmelerine yardımcı olur. İşlerin ne zaman yapılacağının önceden belirlenmesi, insanların beyninde bir rutin oluşturarak işlerini daha hızlı ve etkili bir şekilde yapmalarına yardımcı olur. Bu da, odaklanma becerilerini artırır ve işlerin tamamlanmasını daha kolay hale getirir.

Planlı ve düzenli bir çalışma düzeni ayrıca, insanların motivasyonunu artırarak daha verimli çalışmalarına yardımcı olur. İşlerin tamamlanması için belirli bir plana sahip olmak, insanların hedeflerine ulaşma konusunda daha istekli olmalarını sağlar. Bu da, odaklanma becerilerini artırarak işlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur.

AMAÇ VE İSTEK

İnsanların belirli bir amaçları ve hedefleri olması, istekli olmaları ve bunları gerçekleştirmek için çaba sarf etmeleri, odaklanma becerilerini artırır ve işlerin daha verimli bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur.

Amaçlar ve hedefler, insanların odaklanma becerilerini artırır çünkü belirli bir hedefe yönelik çalışmak, insanların dikkatini o hedefe yoğunlaştırmasına yardımcı olur. Örneğin, bir kişinin belirli bir işi tamamlama hedefi varsa, bu hedefe ulaşmak için odaklanması ve işini tamamlaması gerektiğini bilir. Bu da, işin tamamlanması için gerekli olan dikkati toplamasına ve gereksiz etkenlerden kaçınmasına yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

İstekli olmak da odaklanma açısından oldukça önemli unsurlardandır. İnsanların yapacakları işlere karşı istekli olmaları, işlerini daha iyi yapmalarına yardımcı olur. İstekli olmak, insanların işlerini daha fazla odaklanarak yapmalarına ve işleri daha etkili bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olur.

Amaç ve istek, insanların motivasyonunu da artırarak odaklanma becerilerini artırır. İnsanlar, belirli bir amaç veya hedef doğrultusunda çalışırken, işlerine karşı daha istekli ve motive olurlar. Bu da, insanların odaklanmalarını artırarak işlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olur.

***

Sonraki Yazılarımda görüşmek üzere, umarım beğenirsiniz, peace out:)

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 14:28:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14120

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close