DEPREMİN ÇOCUKLAR ÜZERİSİNDEKİ ETKİSİ NEDİR
DEPREM VE ÇOCUK PİSKOLOJİSİ
Her Çocuk Olumsuz Durumlar Karşısında Aynı Tepkiyi Vermez
Çocuklar hem duygusal hem de bilişsel gelişim evresinde olduklarından dolayı tepkileri, her çocukta farklı olabilir ve günden güne değişebilir.Bu farklılıklar çocuğun yaşı, sosyal çevresi ve gelişim evresiyle bağlantılıdır. Örneğin oyun çağı döneminde (3-5 yaş) medya vasıtasıyla depreme tanık olan bir çocukta kaygı temelli davranışlar görülebilir. Sürekli afetle ilgili öyküsel oyunlar oynama, soru sorma ve strese bağlı kekemelik rastlanan belirtiler arasındadır. Okul çağı (6-11 yaş) dönemindeki bir çocukta ise yaşam olayları ile ilgili farkındalık olgusu tamamlanmaya başladığı için daha bütüncül bir bakış açısı vardır. Bu dönemde ise çocuklarda ayrılma korkusu gözlemlenmektedir. Hem aileden hem de sosyal çevreden ayrılma ve onları tekrar görememe korkuları, çocukları umutsuzluğa ve karamsarlığa sürükleyebilir. Bu nedenle sosyal çevreye uyumda zorluklar görülmektedir.Ebeveynler Neler Yapabilir?
Çocuğun yaşanılan doğal afetle ilgili ilk bilgiyi temel bakım veren kişilerden alması gerekmektedir. Ebeveyn kendi stabilizasyonunu sağladıktan sonra çocuğuna deprem hakkında bilgi vermesinde fayda vardır. Deprem hakkında bilgi verildikten sonra güvende olduğu ve onları korudukları söylenmelidir. Bu bilgiler sırasında abartılı güven vermekten kaçınılmalı, gerçek ve net bilgiler verilmelidir. Temel bakım veren kişilerin bu konuşmayı yaparken sakin ve güvenli ses tonu çok önemlidir. Bu sırada onların sordukları sorular kadar yanıt vermek gerekmektedir.Çocukların Daha İyi Hissetmeleri İçin Birlikte Yapılacak Faaliyetlerden Çekinmeyin
Ancak deprem esnasındaki davranışlarımız oldukça önemlidir. Deprem ile karşı karşıya kaldığımız da yapmamız gereken şeylerden biri yaşam üçgenini oluşturmaktır. Yaşam üçgeni; odanda bulunan yatağın yanında veya kanepe kenarında çömelerek başını koruyabildiğin bir pozisyondur. Burada diz üstü çömelip başını kollarınla koruyacak şekilde kapanıp sabit bir yeri tutabilirsin. Deprem süresi boyunca böyle kalmalısın.” gibi ifadeler ile depremin ne olduğunu ve deprem sürecinde neler yapılabileceği aktarılabilir. Olayı anlatırken çocuklarda kaygı ve korku yaratmamak adına depremin geçici bir sarsıntı olduğunu belirtebilirsiniz.
Ergenlik döneminde ki bireye ise deprem süreci aktarılırken, depremin oluşumu hakkında bilgi verildikten sonra bireyi rahatlatacak, güvende hissettirecek ifadeler kullanılmalıdır. Deprem anında binaların yıkılması veya kayıpların yaşanması, bireyde kaygıyı ve korkuyu hissettirebilir. Bu süreçte deprem anında yapılması gereken önlemlerin alınması gerektiğini, deprem anında doğru davranışlarda (yaşam üçgeni /çök, kapan, tutun) bulunulması gerektiği aktarılmalıdır. Kaygı hissettirmeyecek ve kendini güvende hissedebilecekleri ifadeler kullanılabilir. Depremin bir doğa olayı olduğunu ve bu durumla karşılaşıldığında güvenli ortamlarda bulunarak koruma sağlanabildiği açıklanmalıdır. Aynı zamanda depremden etkilenen bireylere yardımda bulunmak kişiyi daha iyi hissettirebilir.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:31:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14073
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.