Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Büyükbaba Paradoksunu Anlamak

4 dakika
277
Büyükbaba Paradoksunu Anlamak
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Einstein 1905'te ilk kez "göreliliği" ortaya atarak zamanın mutlak özünü eleştirdiğinde, yüzyıllar boyunca insanlar zamanı mutlak bir olgu olarak görüyorlardı. Göreliliğin yan ürünlerinden biri de zamanda yolculuğun mümkün olmasıdır. Zaman yolculuğu şimdilik yalnızca teorik olarak mümkün olsa da fizikçiler ve filozoflar için ilgi çekici bir konu haline geldi ve böylece zamanda yolculukla ilgili çeşitli paradokslardan kaçınmak için çözümler önerildi. Zaman yolculuğuyla ilgili en ünlü paradokslardan biri büyükbaba paradoksudur.

Tutarlılık paradoksu olarak da bilinen büyükbaba paradoksu, geçmişin çelişki yaratacak şekilde değiştirilmesiyle ortaya çıkar. Örneğin, bir zaman yolcusu zamanda geriye gidip, çocuk sahibi olmadan önce büyükbabasını öldürse, bu durum, zaman yolcusunun ebeveynlerinin ve dolayısıyla zaman yolcusunun varlığının önüne geçebilir. Bu şu soruyu gündeme getiriyor: Büyükbabayı kim öldürdü? Senaryo mümkün olsaydı, zaman yolcusu büyükbabayı öldüremezdi ve bu da öngörülemeyen bir sonuca yol açardı. Tutarlılık paradoksları, geçmişin değiştirilebildiği her durumda ortaya çıkar.

Olası bir çözüm, zaman yolcularının yalnızca halihazırda gerçekleşmiş olaylara katılabileceğini, ancak gerçekleşmemiş olaylara katılamayacaklarını öne sürüyor. Diğer bir olasılık ise geçmişteki her değişimin kendine özgü sonuçları olan alternatif bir geçmiş yaratmasıdır. Kuantum mekaniği, geçmişin değiştirildiği noktalardan yeni zaman çizgilerinin çıktığı sonsuz geçmişe sahip bir Çoklu evrenin ipucunu veriyor. Örneğin bir zaman yolcusu büyükbabasını öldürürse, büyükbabanın genç yaşta öldüğü ve hiç çocuğu olmadığı yeni bir zaman çizelgesi ortaya çıkabilir. Bu arada zaman yolcusunun zaman çizelgesi farklı bir alemde bağımsız olarak varlığını sürdürüyor olur, geçmişin her değiştirilişinde yeni bir bağımsız zaman çizelgesi yaratılıyor olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Demek ki dedeni öldürmek senin var olmana sebep oluyor ve sen de var olmadığın için onu hiç öldürmedin. Bu onun hayatta kaldığı, yani sen var olduğun ve onu öldürmek için geri döndüğün anlamına geliyor. Alternatif Evren tarzı zaman yolculuğu kullanıyorsanız tüm bu sorun tamamen göz ardı edilebilirdi. Bunun dezavantajı eve dönmenin zor bir mesele olabilmesidir.

Eğer evren Sabit Zaman Döngüsünde çalışıyorsa , bu tür bir paradoks kesinlikle imkansızdır, çünkü gerçekleşecek olan tüm değişiklikler zaten gerçekleşmiştir. Dolayısıyla kendi kendini olumsuzlaşacak bir değişikliğe neden olamazsınız. Ne olursa olsun, nasıl olursa olsun müdahale edemezsiniz.

Bir sonuca varacak olursak: Zaman yolculuğu kavramı ve olası mantıksal tutarsızlıkları kurgu ve felsefede ortak bir temadır. Büyükbaba paradoksunun daha önceki yorumları, klasik fizik yasalarına ve geleneksel rasyonel parametrelere dayalı olarak zaman yolculuğunun mantıksal olarak imkânsız olduğunu öne sürüyordu. Bu yorumlar zamanın tek yönlü olduğunu düşünüyordu. Ancak belirsizlik ilkesinin ve göreliliğin daha iyi anlaşılmasıyla, zaman yolculuğunun potansiyel karmaşıklıklarının artık farkına varıyoruz. Büyükbaba paradoksu gibi çelişkiler, zamanda yolculuğun imkânsız olduğunu kanıtlamaz. Zaman yolculuğunun uygulanabilirliği büyük ölçüde zaman anlayışımıza bağlıdır. Şu anda sahip olduğumuz en somut zaman kavramı göreliliğe dayanmaktadır. Zamanın temel bir fiziksel boyut olarak ele alınması bazı olasılıkların önünü açıyor ancak özellikle geçmiş olaylara yolculukla ilgili sağlam gözlemsel kanıtlar olmadığında bunlar büyük ölçüde teorik kalıyor. Fiziksel yasaların katı bir şekilde determinist olmaktan ziyade olasılıksal olduğu düşünülürse, zamanda geriye yapılan bir yolculuktan bazıları çelişkili olmayan birden fazla sonuca izin verebilir.

Peki bu mümkün mü? Zaman yolculuğunun en yaygın kabul gören yöntemi solucan deliği kullanmayı içerir. Genel göreliliğin en tuhaf çıkarımlarından biri olan solucan delikleri, genellikle uzaydaki iki nokta arasındaki kısa yollar olarak tasvir edilir. Teorik fizikçi Stephen Hawking, solucan deliklerinin potansiyel olarak geçmişteki bir noktaya geri dönebileceğini öne sürdü. Özel görelilik teorisine göre zaman ve uzay birbirinden ayrılamaz olduğundan bu mantıklıdır. Uzayı etkileyebilecek her şeyin zamanı da etkilemesi gerekir. Bu bağlantı kapalı zamana benzer eğri olarak bilinir.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla birlikte, fizik yasaları geriye doğru zamanda yolculuğa izin verse bile, büyükbaba paradoksunun ortaya çıkmasını engelleyebilecek birçok koşul vardır.

Hawking bu paradoksu çözmek için iki potansiyel yol önerdi. "Tutarlı tarihler" modeline göre, zamanın tüm yelpazesi (gelecek, şimdiki ve geçmiş zaman) kesinlikle önceden belirlenmiştir. Bu modelde, geçmişteki bir noktaya ancak kendi tarihimizde zaten orada bulunmuşsak geri dönebiliriz. Geçmişle etkileşime girebiliriz ama onu değiştiremeyiz, böylece büyükbaba paradoksunun ortaya çıkmasını önleyebiliriz. Kuantum mekaniğini temel alan ikinci yaklaşım, bir olayın farklı olasılıklara sahip birden fazla potansiyel sonucu olabileceğini öne sürüyor. Kuantum mekaniğinin "birçok dünya" yorumunda, tüm olası sonuçlar farklı ve bağımsız paralel zaman çizelgelerinde meydana gelir. Dolayısıyla, zaman yolcusu, büyükbabanın çocuk sahibi olacak kadar uzun yaşadığı bir zaman çizelgesinden geliyorsa, daha sonra geri dönüp büyükbabayı öldürüp, zaman yolcusunun hiç doğmadığı paralel bir zaman çizelgesi boyunca devam ederse, büyükbaba paradoksu çözülebilir.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 12:00:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17763

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close