Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bu Şempanze Ne Düşünüyor ?

2 dakika
49
Bu Şempanze Ne Düşünüyor ? It Is Very Queer, Isn’t It?
  • Blog Yazısı
Çok garip, değil mi?
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
Crystal Bridges Museum of American Art

Çizimdeki şempanze kara kara bir şeyler düşünüyor. Bir elinde Charles Darwin’in İnsanın Türeyişi adlı kitabı, masasının altında ise Pisagor’un Ruh Göçü Kuramı yer alıyor. Diğer eli çenesinde; sanki bu kitapları okuyarak bir şeyler çözmeye çalışıyor. Ne düşündüğünü tahmin etmeden önce, diğer detaylara da göz atmak gerekiyor. Bulunduğu ortam oldukça mütevazı: ahşap bir zemin, sade tuğla duvarlar... Masa örtüsü ve kitaplar özenle değil, rastgele konmuş gibi duruyor; gösterişten çok rahatlığa ve düşünmeye odaklı bir atmosfer yaratılmış. Kullanılan renkler ise boğuk değil; mavi ve kırmızı gibi zıt ama canlı tonlarla tabloya hayat verilmiş. Bu renk seçimi, resme ciddi bir hava yerine düşünsel bir canlılık ve olumlu bir hava kazandırıyor. Tabloda iki adet kafatası dikkat çekiyor. Masada, yani yüksekte duran büyük ihtimalle bir şempanze kafatası; yerde, daha alçakta olan ise bir insan kafatası. Bu kompozisyon, evrimsel düşünceyi ters yüz ediyor gibi: Artık şempanze düşünen, insan ise inceleme nesnesi olan konumda. Belki de şempanzemiz evrim, ölüm ve yaşamın anlamı üzerine kafa yoruyor. Tablonun ismi olan "It Is Very Queer, Isn’t It?" (Çok garip, değil mi?) de bu düşünsel derinliğe parmak basıyor. Hem şempanze, düşündüğü şeylere şaşırıyor; hem de biz, tabloya bakarken bu sahnenin garipliğine şaşırıyoruz.[1]

Bu tür resimler, yani maymunların insan gibi betimlendiği sanat yapıtları, Singerie ( maymun oyunları) adı verilen bir akıma aittir.

Maymun Oyunu – Heykeltıraş (Singerie: The Sculptor) - Christophe Huet
Maymun Oyunu – Heykeltıraş (Singerie: The Sculptor) - Christophe Huet
National Galler
Ressam Maymun (The Monkey Painter) - Alexandre-Gabriel Decamps
Ressam Maymun (The Monkey Painter) - Alexandre-Gabriel Decamps
Louvre Museum

Tablomuzu verdiğim örnekler gibi akımın temsilcilerinden ayıran ise şempanzemiz burada insana özgü kıyafetler giymiyor, yani insana benzetilen bir maymun değil, düşünen bir hayvan gibi resmedilmiş. Ressam düşünmenin sadece insana özgü olmadığını; ya da eğer şempanzeler bizim kadar evrimleşseydi, nasıl bir bilinç taşıyacaklarını sorguluyor olabilir. Tabii ki ne ressamımızın ne de şempanzemimizin kesin olarak ne düşündüğünü hiçbir zaman bilemeyeceğiz, ancak bildiğimiz bir şey var. Bu tablo, gerçek bir şempanzeden ilham alınarak çizilmiş.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Şempanze Bay Crowley Akşam Yemeğinde - Olive Thorne Miller (Mr. Crowley, the Chimpanzee: Mr. Crowley at Dinner)
Şempanze Bay Crowley Akşam Yemeğinde - Olive Thorne Miller (Mr. Crowley, the Chimpanzee: Mr. Crowley at Dinner)
Crystal Bridges Museum of American Art
Menagerie Parkındaki Şempanze - Frederick Stuart Church ( The Chimpanzee in the Central Park Menagerie)
Menagerie Parkındaki Şempanze - Frederick Stuart Church ( The Chimpanzee in the Central Park Menagerie)
Crystal Bridges Museum of American Art

New York Central Park Hayvanat Bahçesi’nde yaşamış olan, “beyefendi” unvanına sahip Mr. Crowley adında bir şempanze vardı. Amerika’ya gelen ilk şempanze olduğu sanılıyor ve oldukça zeki bir hayvan olarak tanınıyordu. Döneminde büyük ilgi gören Mr. Crowley hakkında bir kitap bile yazılmıştı ve halkın gözdesi olmuştu. Tablomuza dönersek; şempanzemiz, düşünür pozu ile etrafındaki sembollere anlam katıyor. Bilgiye ulaşmak, düşünmek ve sorgulamak yalnızca insana mı aittir, yoksa biz zamanla sadece kendimize ait bir ayrıcalık mı uydurduk? “Çok garip, değil mi?” diye sorar tablo; bu soru, zihnimizin bir köşesinde her zaman var olan yaşamsal bir arayıştır. Belki de düşünmenin, merak etmenin ve anlamaya çalışmanın özü; tür fark etmeksizin her bilinçli varlıkta parıldayan o aynı ışığa dayanır. Belki de evrimin en büyük armağanlarından birisi, yalnızca aklımız değil, sürekli sormaya devam eden yapımızdır.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/05/2025 09:13:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20580

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close