Boşaltım Sistemi Nedir? Boşaltım Sistemindeki Yapı ve Organların Görevleri Nelerdir?

- Blog Yazısı
[1] Boşaltım Sistemi Nedir?
Boşaltım sistemi vücudumuza alınan besinlerin atıklarının dışarı atılmasını sağlayan sisteme verilen addır.
Boşaltım sistemimizdeki organlar böbrekler, üreter, idrar kesesi(mesane) ve üretradır.
Şimdi bu organların görevlerine bir bakış atalım.
Böbrekler
Böbrekler omurgamızın her iki yanında da bulunan fasulye şeklinde organlardır.[1] Boşaltım sistemindeki en önemli organlardan biridir. Kaburgalar yardımıyla korunurlar.[1] Yetişkin insanların böbreğinin uzunluğu 10-12 cm civarındadır.[1]
Böbreklerin boşaltım sistemindeki görevi yapım-yıkım sırasında ortaya çıkan atık maddeleri kandan süzmekle görevlidir.[1] Aşağıdaki resimden böbreklerin hangi maddelerin yüzde kaçını geri emdiğini veya attığını görebilirsiniz.

Böbreğin Hilum adı verilen yerinden kan damarları ve üreter böbreğe giriş yapar.[1]
Kapsül olarak bilinen yer böbreğin dış tabakasıdır.[1]
Böbrek pelvisi ise böbrekteki üreterin genişlemiş kısmına verilen addır.
Üreter
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Üreter böbrekten aldığı idrarı idrar kesesine ileten yapıdır. 20-30 cm uzunluğundadır. Yapısı düz kaslardan oluşmaktadır.[1] Böbrek pelvisinden başlayıp idrar kesesine kadar giderler.[1] Üreterler sağ ve sol üreter olarak ikiye ayrılır. Üreterler ince bağırsağın jejenum bölümünün arkasında bulunur.[1] Üreterler çeşitli atardamarlar tarafından zengince beslenmektedir.
İdrar Kesesi(Mesane)
İdrar kesesi üreterden gelen idrarın depolandığı organa verilen isimdir. İdrara kesesi genişleyebilen bir organdır.[1] Yetişkin bir insanın idrar kesesi 300-500 ml idrar almaktadır.[1] İdrar vücuttan atılana kadar idrar kesesinde depolanır. Aynı zamanda idrar kesesi içi boş ve kaslı bir organdır.[1] İdrar kesesinde üç tane açıklık vardır.[1] İki tane üreter idrar kesesine iki açıklıktan girer.[1] Diğer açıklık ise idrar kesesindeki idrarın tekrardan üretere girmesini önler.[1] İdrar kesesinin dışı idrar kesesinin genişlemesine izin veren rugae adlı çıkıntılardan oluşur.[1]
Üretra
Üretra idrar kesesinin dolmasıyla birlikte idrarın vücuttan atıldığı kısma verilen isimdir. Aynı zamanda idrar kesesini vücut dışına bağlayan bir borudur.[1] Ayrıca üretra üreme sisteminde de önemli göreve sahiptir.[1] Üretra erkek ve dişilerde farklılık gösterir.[1]
Dişi üretrası 3-5 cm uzunluğundadır.[1] Klitoris ile vajina girişi arasında bulunan vulva kısmına açılır.[1]
Erkek üretrası ise ortalama 16 cm uzunluğundadır ve penisin ucuna açılır.[1]
İnsanlarda boşaltım sistemi temel hatlarıyla bu kadardı.
- 4
- 3
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 01:41:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20082
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.