Sinir Sistemi Nedir? Sinir Sistemindeki Yapı ve Organların Görevleri Nelerdir?

- Blog Yazısı
Sinir Sistemi Nedir?
Sinir sistemi vücudun komuta merkezidir.[1] Uyarıya göre tepkiler, düşünceler ve refleksler bu sistem tarafından kontrol edilir.[1] Sinir sistemi bunlarla sınırlı kalmayıp aynı zamanda solunum, dolaşım, sindirim, boşaltım, üreme, öksürme, kusma gibi yaşamsal faaliyetler de bu sistem tarafından kontrol edilir.[1]
Sinir sistemini oluşturan yapı ve organlar beyin, beyincik, omurilik soğanı, omurilik ve diğer nöronlardır. Bütün yapı ve organların sinir sisteminde büyük görevi vardır.
Sinir sistemi iki kısma ayrılır. Bunlar merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemidir. Şimdi bunlara detaylıca bakalım.
Merkezi Sinir Sistemi
Merkezi sinir sistemi, vücudun işlem merkezidir.[1] Beyin, beyincik, omurilik ve omurilik soğanından oluşur. Şimdi bu organların görevlerine detaylıca bir bakış atalım.
Beyin
Beyin, sinir sistemimizin en önemli organlarından biridir. Düşünmeyi, hatırlamayı, öğrenmeyi, konuşmayı, susama ve acıkmayı, vücudun duruşunu düzenlemeyi ve hayal kurmayı sağlamakla birlikte kan basıncı ve vücut sıcaklığını da ayarlamaktadır. Beyin sağ ve sol lob olarak ikiye ayrılır. İki lobun da birbirine özel işlevleri vardır. Beynin sağ lobunun daha çok yaratıcılık ve görsel alanda gelişmişken sol lobunun ise mantık ve dil becerileri üzerine geliştiği söylenir.[1] Beynin Serebrum adı verilen kısmı görme, işitme, konuşma, öğrenme, problem çözme, duygu oluşumu, hareket kontrolü gibi işlevlerde rol oynar.[1] Aynı zamanda beyin çevresel sinir sistemi ve omurilik aracılığıyla aldığı uyarıyı yorumlar ve ona göre bir cevap üretir. Aynı zamanda beynimizde 100 milyardan fazla nöron olduğu bilinmektedir.
Beyincik
Beyincik, vücudumuzun denge ve hareket merkezidir. Beynin arka alt kısmında yer almaktadır ve yapısı aynı beyne benzer. Aynı zamanda vücuttaki kas koordinasyonunu sağlar. 50 milyardan fazla nöron(sinir hücresi) barındırır.[1] Küçük beyin olarak da adlandırılır.[1] Beyinciğin göz hareketlerini koordine etmesi, duyguları kontrol etmesi, karar verme sürecinde rol oynaması gibi birçok görevi vardır.[1]
Omurilik Soğanı
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Omurilik soğanı beynin arka kısmında ve beyinciğin arkasında bulunan başka bir organdır. Solunum, boşaltım, dolaşım, üreme ve sindirim merkezlerini denetler. Kusma, öksürme, hapşırma, yutma gibi olayları da kontrol eder. Aynı zamanda omuriliği beyne bağlayan organdır.
Omurilik
Omurilik de sinir sistemimizde çok önemli bir organdır. Omurga tarafından korunmaktadır. Beyinden aldığı bilgileri kaslara ve iç salgı bezlerine iletmek ve refleksleri kontrol etmek görevlerinden bazılarıdır. Omurilik tarafından kontrol edilen reflekslerden bazıları diz kapağı refleksi, göz kapağı refleksidir. Aynı zamanda istemsiz davranışları da kontrol eder. İnsanlarda 43-45 cm civarındadır.[1]
Çevresel Sinir Sistemi
Çevresel sinir sistemi vücudumuzu ağ gibi saran sinir hücrelerinden oluşmaktadır. Çevresel sinir sisteminin temel görevi dışarıdan aldığı uyartı mesajlarını merkezi sinir sistemi organlarına götürmesidir. Aynı zamanda sinir hücreleri bölünemediğinden dolayı felç gibi hastalıklar da ortaya çıkabilmektedir.
- 4
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 09:07:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20091
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.