Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

BEYNİN YAPISI

Beyin

BEYNİN YAPISI Evrim Ağacı Pexels
EKATERINA BOLOVTSOVA
3 dakika
37
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Beyin bedensel işlevleri denetler ve bilinci sağlar. Bu hassas organ travma, felç ve tümörler gibi çok çeşitli rahatsızlıklardan ve olaylardan etkilenebilir. Belirtiler ve etkiler, hangi beyin alanlarının etkilendiğine bağlıdır.

Beyin, vücudun duyu ve motor sinirlerine omurilik tarafından bağlanır. Beyin ve omurilik zarlarla (meninks) sarılıdır ve beyin omurilik sıvısı adı verilen özel bir sıvı ile beslenir. Ortalama bir yetişkin beyni yaklaşık bir ila iki kilo ağırlığındadır.

Beyin
Beyin
Nöronlar

Beyin, nöron adı verilen özel hücrelerden oluşur ve elektriksel uyarılar bir nörondan diğerine gönderilir. Bir nöronun üç temel kısmı vardır:

Tüm Reklamları Kapat

Hücre gövdesi

Uzun bir “kuyruk” (akson)

Diğer nöronlara bağlanan küçük çıkıntılı dallar (dendritler)

Her bir nöronun yaklaşık 10.000 ila 100.000 nörona bağlı olması durumunda, yaklaşık 100 milyar nöron ağı oluşturulabilir. Bu karmaşık devre, insan beynini tüm vücut sistemlerini denetleyecek ve farkındalık, yargılama, düşünce gibi daha yüksek fonksiyonları kontrol etmesini sağlayacak kadar karmaşık hale getirir.

Tüm Reklamları Kapat

Nöron
Nöron
Beynin Ana Bileşenleri

Beyin, çoklu katlardan oluşan yumuşak, jelatinimsi bir organdır. Beynin ana bileşenleri şunlardır:

Beyin sapı

Beyincik

Talamus

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Beyin korteksi

Korpus Kallosum

Beyin Sapı

Beyin sapı, beyin ve omurilik arasındaki köprüdür. Mesajlar beyinden vücudun duyusal ve motor sinirlerine aktarılır. Beyin sapının üç kısmı şunları içerir:

Medulla oblongata: Solunum, kalp atışı ve sindirim gibi otonom sinir sistemi işlevlerinden sorumludur.

Pons: Uykuyu, uyanıklığı ve nefes almayı düzenler.

Orta beyin: İşitme ve görme reflekslerini denetler (irkilme tepkisi) ve hareketi düzenlemek için önemli olan beyin kimyasalını, dopamini üretir.

Tüm Reklamları Kapat

Beyin Sapı
Beyin Sapı
Beyincik

Beyincik beyin sapının arkasında bulunur. Hareket, koordinasyon ve denge gibi motor becerilerden sorumludur.

Beyincik
Beyincik
Talamus

Talamus beyin sapının üstünde bulunur. Vücuttan gelen duyusal bilgiler talamus tarafından sıralanır ve bu da bilgileri beyin korteksindeki en uygun ‘alıcı istasyonlara’ yönlendirir.

Talamus
Talamus
Beyin Korteksi ve Homefersinler[1]

Beyin yüksek bilişsel fonksiyonlarda rol oynar. Beynin en büyük bölümü olan cerebrum, beynin sağ ve sol hemisferlerin iki yarısına kendinlerine özgü şekli veren yapıdır. Korteks 3 mm kalınlığında bir nöron tabakasıdır ve bu da “gri maddeyi” oluşturur.

Tüm Reklamları Kapat

Beyin korteksi kendi üzerine katlanmaktadır; bu, beynin karakteristik girinti ve çıkıntılarını oluşturur. Nöronlar ve uzak çekirdekler arasındaki bağlantılar, “beyaz maddeyi” oluşturan sayısız akson tarafından sağlanır. Sağ ve sol hemisferler ayrıca dört lob’a bölünmüştür. Bunlar şunları içerir:

Frontal lob: Alnın arkasında bulunur. İşlevleri arasında bilinç, düşünce, duygular, dil ve bellek bulunur.

Parietal lob: Başın üstünde ve arkasında bulunur. Bu loblar duyusal sinirlerden bilgi işler ve gönüllü harekete katkıda bulunur.

Temporal lob: Her iki kulağın üzerinde bulunur. İşlevleri arasında bellek, yüz tanıma, karmaşık nesnelerin tanınması ve çoklu duyusal entegrasyonlar vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
The Odyssey (Homer)

The Odyssey is one of two major ancient Greek epic poems attributed to Homer. It is one of the oldest extant works of literature still widely read by modern audiences. As with the Iliad, the poem is divided into 24 books. It follows the Greek hero Odysseus, king of Ithaca, and his journey home after the Trojan War. After the war itself, which lasted ten years, his journey lasted for ten additional years, during which time he encountered many perils and all his crew mates were killed. In his absence, Odysseus was assumed dead, and his wife Penelope and son Telemachus had to contend with a group of unruly suitors who were competing for Penelope’s hand in marriage.

The Odyssey was originally composed in Homeric Greek in around the 8th or 7th century BCE and, by the mid-6th century BCE, had become part of the Greek literary canon. In antiquity, Homer’s authorship of the poem was not questioned, but contemporary scholarship predominantly assumes that the Iliad and the Odyssey were composed independently, and the stories themselves formed as part of a long oral tradition. Given widespread illiteracy, the poem was performed by an aoidos or rhapsode, and more likely to be heard than read.

Warning: Unlike most of the books in our store, this book is in English.
Uyarı: Agora Bilim Pazarı’ndaki diğer birçok kitabın aksine, bu kitap İngilizcedir.

Devamını Göster
₺230.00
The Odyssey (Homer)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Oksipital lob: Başın arkasında bulunur. Başlıca işlevi duyusal bilgilerin gözlerden yorumlanmasıdır.

Korpus Kallosum

İki yarım küre, korpus kallosum adı verilen kalın bir sinir lifi bandı ile bağlanmıştır. Beyin küreleri, bu "köprü" sayesinde birbirleriyle iletişim kurabilirler.

Diğer Önemli Yapılar

Beynin diğer yapıları şunlardır:

Hipotalamus:Talamusun altında bulunur. Bu yapı sıcaklık, susuzluk, açlık, uyku ve libido dahil olmak üzere birçok bedensel süreci düzenlemede önemli bir rol oynar. Hipofiz bezi olan başka bir beyin yapısıyla el ele çalışır. Hipofiz bezi, endokrin (hormonal) sistemin “ana bezi” olarak kabul edilir.

Limbik sistem:Hipokampus ve amigdala dahil olmak üzere çeşitli yapılardan oluşur. Beynin bu ilkel alanı öfke, mutluluk ve cinsel arzu gibi temel duygulardan sorumludur.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ DİLGEM. Beyin Ve Beyinin Yapısı. (28 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2023. Alındığı Yer: DİLGEM | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2024 12:08:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15207

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nasa
Nükleik Asit
Viroloji
Ağaç
Kilometre
Konuşma
Hafıza
Genom
Kanat
Zehirli Mantar
Sosyal
Köpekler
Virüsler
Olasılık
Karbonhidrat
Boyut
Güve
Basınç
Aşı
Yapay Seçilim
Gıda Güvenliği
Öğrenme Alanı
Vejetaryen
Sürüngen
Nükleer
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close