Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bertolt Brecht'in 'Bay Keuner'in Hikayeleri' adlı kitabından bir alıntı.

2 dakika
9
Bertolt Brecht'in 'Bay Keuner'in Hikayeleri' adlı kitabından bir alıntı. Bridgeman images
  • Blog Yazısı
Bertolt Brecht
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

"Köpekbalıkları insan olsaydı" diye sordu Bay Keuner'a[1] ev sahibinin küçük kızı, "küçük balıklara daha mı iyi davranırlardı?"

"Elbette," dedi. "Köpekbalıkları insan olsaydı, okyanusta küçük balıklar için, içinde hem bitkisel hem de hayvansal her türlü yiyecek bulunan devasa kutular inşa ederlerdi. Kutuların her zaman tatlı su bulundurduğundan emin olur ve genel olarak her türlü hijyenik düzenlemeyi yaparlardı. Örneğin, küçük bir balık yüzgecini yaralarsa, ölmemesi ve vaktinden önce köpekbalıkları tarafından kaybedilmemesi için hemen bandajlanırdı. Küçük balıklar melankoliye kapılmasın diye zaman zaman büyük su festivalleri düzenlenirdi; çünkü neşeli balıklar melankoliye kapılmış balıklardan daha lezzetlidir.

"Elbette büyük kutularda da sürüler olurdu. Bu sürülerde küçük balıklar köpekbalıklarının çenelerine doğru yüzmeyi öğrenirlerdi. Örneğin, bir yerlerde tembel tembel yatan büyük köpekbalıklarını bulabilmek için coğrafya bilmeleri gerekecekti. Asıl konu elbette küçük balıkların ahlaki eğitimi olacaktı. Onlara, küçük bir balığın kendini neşeyle feda etmesinin dünyadaki en iyi ve en güzel şey olacağı ve özellikle de köpekbalıkları güzel bir gelecek sağladıklarını söylediklerinde, hepsinin onlara inanmaları gerektiği öğretilecekti. Küçük balıklara, bu geleceğin ancak itaat etmeyi öğrenirlerse garanti altına alınabileceği öğretilecekti. Küçük balıklar tüm aşağılık, materyalist, egoist ve marksist eğilimlere karşı dikkatli olmalıydı ve içlerinden biri böyle eğilimlerini açığa vurursa bunu derhal köpekbalıklarına bildirmeliydi.

Tüm Reklamları Kapat

"Köpekbalıkları insan olsaydı, elbette diğer balık yuvalarını ve diğer küçük balıkları ele geçirmek için birbirleriyle savaşırlardı. Savaşları kendi küçük balıkları çıkarırdı. Küçük balıklarına, kendileriyle diğer köpekbalıklarına ait küçük balıklar arasında muazzam bir fark olduğunu öğretirlerdi. Küçük balıkların, dilsiz olduklarını bildiklerini, ancak tamamen farklı dillerde sessiz olduklarını ve bu nedenle birbirlerini anlamalarının imkansız olduğunu söylerlerdi. Bir savaşta, kendi dillerinde sessiz olan düşman balıkları öldüren her küçük balığın üzerine yosundan yapılmış küçük bir madalya dikilir ve kahraman ünvanı verilirdi.

"Köpekbalıkları insan olsaydı, elbette sanat da olurdu. Köpekbalıklarının dişlerinin muhteşem renklerle, çenelerinin ise insanın içinde muhteşem bir şekilde oynaşabileceği saf bir zevk bahçesi olarak resmedildiği güzel resimler olurdu. Denizin dibindeki tiyatrolar, kahraman küçük balıkların köpekbalıklarının çenelerine coşkuyla yüzmelerini gösterirdi ve müzik o kadar güzel olurdu ki, orkestranın önderliğinde, müzik eşliğinde küçük balıklar düşsel bir şekilde köpekbalıklarının çenelerine doğru akardı. en hoş düşüncelerle uyutuluyordu.

"Köpekbalıkları insan olsaydı, bir dinleride olurdu elbet. Küçük balıkların ancak köpekbalıklarının midesinde yaşamaya başladığını vaaz ederdi.

Dahası, köpekbalıkları insan olsaydı, şu anda olduğu gibi, tüm küçük balıkların eşit olması sona ererdi. Bazılarına önemli görevler verilir ve diğerlerinden üstün tutulurlardı. Biraz daha büyük olanların küçük balıkları yemesine bile izin verilirdi. Bu, köpekbalıkları için tamamen uygun olurdu, çünkü kendileri daha sık daha büyük lokmalar yerlerdi. Görev yerlerini işgal eden daha büyük küçük balıklar ise, küçük balıklar arasında düzeni sağlar, öğretmen, memur, kutu yapımında mühendis vb. olurlardı.

"Kısacası, köpekbalıkları insan olsaydı, ilk kez okyanusa kültür getirirlerdi."

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Bertolt Brecht. (1994). Bay Keuner'in Öyküleri. ISBN: 9789757468653. Yayınevi: Mitos Yayınları. sf: 30.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/07/2025 21:28:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/21085

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close