Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

BAZI ÜLKELER DAHA ÇOK MU SERİ KATİL ÜRETİYOR, ALTIN DÖNEM YAŞANDI MI?

Seri katil kimdir?

2 dakika
55
BAZI ÜLKELER DAHA ÇOK MU SERİ KATİL ÜRETİYOR, ALTIN DÖNEM YAŞANDI MI?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bilindiği üzere seri katil dendiği zaman aklımıza ülke olarak en çok ABD gelir. İlk bakışta bunun nedeni Hollywood filmleri gibi görünse de, biraz araştırdıktan sonra, özellikle 1960'lar ve 1980'ler arasında kayda geçen bir çok seri katil olduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun ABD'de ortaya çıktığı görülür. Acaba Amerikan polisi ve FBI iyi çalışıp güzel kayıtlar mı tuttu? Yoksa başka şeyler mi var?

Bu konunun nedenleri üzerinde fikirler ileri sürenler oldu; mesela Avrupa'dan Amerika'ya göçen bol miktarda suça meyilli kişilerin olduğu, gibi. Yeni dünya yeni fırsatlar ülkesi olarak, Avrupa'da zor hayatları olan bu tür insanlara daha iyi bir hayat vadetmiştir mutlaka. Elbette yeni dünyanın bundan bir kaç yüzyıl önce Avrupa'dan daha özgür bir ortam sunduğuna şüphe yoktur. Avrupa'da mimlenmiş hırsız olan bir kişi, yeni kıtaya gitmek için can atabilirdi. Bu tür kişiler aile kurarlarsa ve ortaya ideal bir aile yapısı çıkmayabileceği ihtimalini de ileri sürersek, zaten bu ortamlarda doğmuş, genetik olarak suça eğilimli olabilecek bu çocukların, bir de bozuk aile yapısıyla iyice zıvanadan çıkabileceklerini de ileri sürmek kolay olur. Ancak buna dair - en azından - ciddi bir araştırma yoktur.

Sarah Watts'ın blog yazısında Dr. Mike Aamodt'un belirttiğine göre: 1960-80'lerde eyaletler arası ulaşım ağı genişliyordu. Seri katillerin mobilize olması kolaylaşmıştı. Buna, 1960 ve 1970'lerdeki çiçek çocuklarını ve "rock'n roll" döneminde çantasını kapan gençlerin, otostop yaparak eyaletler arası gezmelerini de eklersek, seri katillere fahişelerden önce, otostopçuların kolay hedefler olduğunu görürüz. Ayrıca, Ted Bundy ve Jeffrey Dahmer gibi öne çıkan seri katillerin kurbanları arasında bu tür örnekler mevcuttur.

Tüm Reklamları Kapat

Azgelişmiş bir ülkenin geleneksel toplum yapısında, yetersiz imkânlar içinde ve sıkı gelenekler altında yaşarken aktif bir seri katil olunamayacağı açıktır. Sanayi devrimini görmüş bir ülkede yaşayan, temel ihtiyaç ve imkanlara kolay ulaşabilen bir birey, bir de yaygınlaşmış alkol-uyuşturucu kullanımı altında yaşayan ebeveynler tarafından hatırı sayılır derecede tacize ve şiddete maruz kaldıysa, kendini sokaklarda insan avlamaya çalışırken bulabilirdi.

Bazı seri katillerin ailelerinde II. Dünya ve Vietnam Savaşı gazileri vardır. Gece takipçisi (Night Stalker) olarak bilinen Richard Ramirez'in kuzeni, Vietnam savaşından madalyalı bir kahraman olarak döndükten sonra, 12 yaşındaki Richard'a mahkumlara nasıl işkence ettiğini ve kadınlara nasıl tecavüz ettiğini anlatıyordu. 13 yaşındayken ise aynı kuzeninin, kendisinin gözü önünde karısını öldürmesine şahit oldu.

Yüksek IQ 'lu olarak bilinen Edmund Kemper öldürme isteğiyle ilgili olarak şunu söylüyordu: "Güçlü bir dürtü ve ona ne kadar uzun süre izin verdiysem, o kadar güçlendi, dışarı çıkıp insanları öldürmek için riskler alıyordum...” Bu tür kişilerde narsisizm ve sosyopati yaygın olarak görülmüştür. Bunu elbette empati yokluğu ve pişmanlık hissetmeme takip etmektedir. Kurban sadece bir eşyadır. Ted Bundy ise genç kadın kurbanları hakkında canlarını almanın onlara ”tamamen sahip olma (possession) hissini yarattığını” anlatıyordu. Kurbanlarından hatıra eşya vb. toplamak, yapılan eylemi tekrar hatırlatma unsuru ve tekrar o anı yaşamaya çalışma aracı olarak kullanıyordu.

Son olarak eklemeliyim ki; uzmanlardan herhangi bir ülke veya ulusa dair suç işlemeyle ilgili olarak daha fazla eğilim olduğu gibi bir saptama gelmemiştir. 1970'lerde ortaya çıkan “seri katil” isimlendirmesinin, insan zihninin karmaşıklığının ne tür aksamalara neden olabileceğini ve ne kadar uç noktalara gidebileceğine dair daha ayrıntılı bakmamızı sağlayarak, daha iyi çözümler üretilmesine kolaylaştırıcı etki yapabildiği söylenebilir.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/05/2025 13:36:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14940

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close