Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Araçlardaki Güvenlik Sistemleri Yeterli mi?

3 dakika
8
Araçlardaki Güvenlik Sistemleri Yeterli mi?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Gelişen teknoloji ve artan yaşam standartlarıyla birlikte günlük hayatımızın önemli bir parçası haline gelen taşıtların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.[1] Ancak bu artış sadece araç sayılarına değil, kaza oranlarına da yansımıştır. Türkiye’de karayolu ağında 2021 yılında 998 bin 390 maddi hasarlı, 187 bin 963 ölümlü yaralanmalı kaza yaşanmıştır. 2022 yılında ise toplam 1 milyon 232 bin 957 adet trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların 1 milyon 35 bin 696 adedi maddi hasarlı, 197 bin 261 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazasıdır.[2] Dünyada her yıl yaklaşık olarak 1 milyon 190 bin kişi karayolu trafik kazalarında hayatını kaybetmektedir.[3]

Trafik Kazaları Neden Yaşanıyor?

Karayolunda gerçekleşen kazaların çeşitli sebepleri olduğu bilinmektedir.[4] Sürücüden kaynaklanan, araçtaki yolculardan kaynaklanan, yol şartları ve hava durumundan kaynaklanan kazalar yaşanmaktadır. Sürücülerin dikkatsizliği, trafik levhalarına uymaması, aşırı hız yapması, alkollü araç kullanması gibi durumlar sık sık yaşanmaktadır. Bazı durumlarda sürücünün elinde olmayan nedenlerle araç kontrolünü kaybettiği de görülmüştür. Bu sebeple bazı hastaların sağlık testlerinden sonra ehliyet alması mümkün olmamaktadır.[5] Bütün önlemlere rağmen sürüş esnasında yaşadığı sağlık problemleri sebebiyle kazaya karışan birçok sürücü bulunmaktadır. Özellikle trafik kaynaklı stres ve hava kirliliğinin kalp krizini tetiklediği düşünülmektedir.[6] 2019'da tahminen 17,9 milyon kişi kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle ölmüştür; bu, tüm küresel ölümlerin %32'sini temsil etmektedir. Bu ölümlerin yüzde 85'i kalp krizi ve felç nedeniyle gerçekleşmiştir.[7]

Günümüzde Araç Güvenlik Sistemleri:

Kazaları önlemek veya gerçekleştikten sonra can kaybı yaşanmaması için geliştirilen teknolojiler mevcuttur. Araçlardaki emniyet sistemleri aktif güvenlik sistemleri ve pasif güvenlik sistemleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aktif güvenlik donanımları kazaların gerçekleşme ihtimalini en aza indirmek için kullanılan sistemlerdir. Otomatik acil fren sistemi (AEB), anti blokaj fren sistemi (ABS), adaptif hız kontrolü (ACC), şerit takip asistanı (LKA), kör nokta uyarı sistemi (BSW), trafik işareti tanıma (TSR), elektronik stabilite programı (ESP), elektronik denge kontrolü (ESC), aktif mesafe asistanı ve yorgunluk tespit sistemi gibi özellikler günümüzde bazı araçlarda bulunan aktif güvenlik sistemleridir.

Tüm Reklamları Kapat

Pasif güvenlik donanımları ise kazanın meydana geldiği anda araç içindeki ve dışarıdaki kişilerin ölüm ve yaralanma olasılığını düşürmek için kullanılmaktadır. Emniyet kemeri, aktif gergili emniyet kemeri, hava yastığı (airbag), tamamlayıcı sınırlama sistemi (SRS) pasif güvenlik sistemleri olarak bilinen önlemlerdir.

Güvenlik Önlemleri Yeterli Mi?

Araç güvenlik sistemlerinin bazıları maliyeti sebebiyle bütün otomobillerde bulunmamaktadır. Ayrıca kullanılan sistemlerin tamamı sürücünün bilincinin yerinde olduğu baz alınarak tasarlanmaktadır. Ancak kalp krizi, beyin kanaması, epilepsi nöbeti, alerjik reaksiyon, sıcak ve soğuk çarpması, tansiyon ve nabız değerlerinin anormal değişimleri gibi bilinç kaybının anlık yaşandığı durumlarda sürücü aracın kontrolünü kaybettiğinden kaza kaçınılmaz olmaktadır. Üstelik zincirleme kazalara yol açtığı için çevredeki diğer yayalar ve araçlardaki kişiler de hayatını kaybetmektedir. Türkiye karayolu ağında 2022 yılında gerçekleşen trafik kazalarında ölen kişilerin %44,9'u sürücü, %31,8'i yolcu, %23,3'ü ise yayadır.[2]

Gelecekte Nasıl Önlemler Alınabilir?

Geliştirilmekte olan aktif ve pasif güvenlik sistemlerinde sürücünün bilincini kaybetmesi gibi durumlar da hesap edilerek tedbir alınabilir. Günümüzde kusursuz çalışan tam otonom araçlar bulunmamaktadır. Maalesef bu çok kısa zaman içinde mümkün olan bir durum değil çünkü gereken altyapının sağlanması zaman alacaktır. Çünkü otonom araçlar OEDR (Object and Event Detection and Response) olarak bilinen nesne veya olay algılama ve yanıtı ile çalışmaktadır.[8] Kısacası, bu özellik etraftaki nesneleri tanımlamak, yakınlarda meydana gelen olayları tanımak ve daha sonra buna yanıt vermek için kullanılmaktadır. Elbette otonom sürüş kullanıldığında trafiğin sorunsuz ilerlemesi için yol ve şerit işaretlerinin, levhaların, ışıkların eksiksiz olması gerekmektedir. Aksi taktirde kazaları önleyememenin yanı sıra daha büyük çaplı kazalara yol açılacaktır.

Özetle, gün geçtikçe otomobil kullanımıyla birlikte artan kazaların önlenmesi için çeşitli önlemler alınmıştır. Fakat bazı olası durumların ihmali sebebiyle can ve mal kaybı hala mümkün olduğunca düşürülmüş değil. Bu sorunun çözümü için yeni güvenlik sistemleri geliştirilirken sürücünün bilinç kaybı yaşaması gibi ihtimallerin de düşünülmesi gerekmektedir. Gereken önem gösterilerek kısa zaman içinde kayıpların azaltılması oldukça mümkündür. Gelecekte otonom sürüşün her yerde sorunsuz çalışması durumunda ise trafik kazaları nadir olarak karşılaşılan bir durum haline gelebilir.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/10/2024 03:24:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18170

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Karanlık
Şehir Hastanesi
Virüs
Ayak
Hız
Yangın
Albert Einstein
Köpekler
Terapi
Elektron
Mers
Vücut
İnsan
Endokrin Sistemi
Gıda
Uzun
Gün
Göğüs
Sinirbilim
Bilim İnsanı
Yemek
Mikoloji
Gözlem
Kaygı
Ölüm
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close