Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bir Sen Eksiktin Koronavirüs: COVID-19 Salgını, Afrika'da da Yayılıyor!

Bir Sen Eksiktin Koronavirüs: COVID-19 Salgını, Afrika'da da Yayılıyor! The Daily Beast
5 dakika
5,579
  • Epidemiyoloji
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın en yoğun şekilde sömürülen, en fakir, nüfusça en hızlı büyüyen ve hastalıklara en açık kıtası Afrika'da da salgının yayılması devam ediyor. Şimdiye kadar birçok salgın hastalıkta hep hastaların ilk görüldüğü (bazen yalnızca görüldüğü) Afrika’dan gelen COVID-19 verilerine göre kıtanın tamamındaki vaka sayısı birçok Avrupa ülkesinden az; ama gidişata göre vakalar Afrika'da da yükselişte.

31 Mart 2020 itibariyle kıtanın durumu
31 Mart 2020 itibariyle kıtanın durumu
African Union

31 Mart 2020’de Afrika’da toplam vaka sayısı 5413 olarak bildirildi ve bu tarihe kadar kıtada 172 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını kaybetti. Afrika Birliği ve Afrika Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi (Africa CDC) verilerine göre 387 kişi ise hastalığı atlatarak iyileşti. 31 Mart 2020 itibariyle kıtadaki 54 ülkeden 48'i COVID-19 olgu bildiriminde bulundu ve bunların 12’sinde olgu sayısı 100’ün üzerinde.

Tüm Reklamları Kapat

Afrika kıtasında en yüksek olgu bulunan ülke, 1353 vaka ile Güney Afrika. Sonrasında Cezayir, Mısır, Fas ve Tunus geliyor. Tahminlerimize göre bu ülkelerin görece yüksek olmasının nedeni, diğer ülkelere göre laboratuvar altyapılarının biraz daha iyi olması. Daha çok test, daha çok vaka bulunmasıyla sonuçlanıyor olabilir. Bir diğer deyişle, kıtadaki diğer ülkelerde vaka bildirilmemiş veya daha az sayıda bildirilmiş olması, sayıların gerçekten o düzeyde olduğu anlamına gelmiyor olabilir.

Asya kaynaklı olup da sonradan Avrupa ve ABD merkezli bir salgına dönüşen COVID-19, işlerin tersine dönmesine de neden oldu: Her zaman salgın hastalıkların Afrika'dan Avrupa’ya girişinin takibi yapılırken, şu anda Afrika'da bulunan COVID-19 olgularının birçoğu Avrupa ülkeleri kaynaklı! Ancak bundan yola çıkarak "Dünya tersine dönüyor!" demek için erken.

Tüm Reklamları Kapat

Afrika ülkelerinde lokal bulaş ve yerel dolaşımın başladığı (seyahat öyküsü olmayan) ülke sayısında ciddi artış var. Bu da Afrika ülkelerinde de seyahat öyküsü sorgulama dışında daha ciddi önlemlere gideceğinin işareti. Örneğin nCoV Africa verilerine göre 30 Mart 2020'de Gana’da 9 yeni COVID-19 olgusu vardı ve bu olguların üçünde, son 14 günde Almanya, Fransa ve Macaristan seyahat öyküsü mevcuttu. Diğer 6 olgunun ise seyahat öyküsü bulunmuyor.

Afrika CDC, şu anda ülkelerde test olanaklarını oluşturmak için çaba sarf ediyor. Afrika’dan henüz yaş dağılımı, altta yatan hastalık ile ilgili bir veri yok. Bu veriler geldikçe, salgının Afrika'daki durumu hakkında daha fazla şey öğrenebileceğiz.

ICRC

Afrika'yı Tanıyın!

Afrika ile ilgili birkaç detay verelim: Bu kıtada, 1.3 milyar insan yaşıyor. Afrika, nüfus artış hızının özellikle de son yıllarda yüksek olduğu, ama yaşam beklentisinin halen düşük olduğu bir coğrafya... Gelecek yüzyıl öngörülerinde dünya nüfusunun %40’ının Afrika kıtasında yaşayacağı öngörülüyor. Sadece Nijerya’nın nüfusu an itibariyle 190 milyonun üzerinde. Gelecekte en büyük artışın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde olması bekleniyor. Bu arada Zaire diye bilinen ülke, aslında 1997'den beri ismi DKC olan ülke...

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Afrika'da doğan bir bebeğin ömür beklentisi, savaşlar nedeniyle daha 90’lı yıllara kadar 50 idi! O yıllarda bazı ülkelerde erkek nüfusun yaşam beklentisi 40 bile değildi. 2010’lu yıllarda yaşam beklentisi ortalama 60 yıl civarına ulaştı; ama tüm ülkelerde durum aynı değil.

Enfeksiyon hastalıkları kıtanın her daim en büyük sorunu. HIV/AIDS son yıllarda, sıtma ise kadim tarih boyunca başına bela olmuş. HIV’nin yüksek olduğu bölgelerde bir başka sorun da tüberküloz. Meningokok enfeksiyonları da “menenjit kuşağında” belki yüzyıl boyunca yüz binlerce insanın ölüm nedeni idi - ta ki yaygın aşılama ile meningokok A enfeksiyonu kontrol altına alınana kadar. Kızamık, pnömoni ve ishal için son yıllarda yürütülen aşı çalışmaları ile kısmen yol alınmakla birlikte, halen ciddi hastalık yükü ve çocukluk çağının en önemli ölüm nedenleri arasında bulunuyor.

Time

İlginç bir detay: Bazı politik komplolar haricinde halk arasında aşı karşıtlığı bulunmuyor; çünkü böyle bir lüksleri yok. Kıta halkı aşılara ulaşamıyor ve bu nedenle aşı ile engellenebilir birçok hastalıkla baş etmek zorunda kalıyorlar.

Kıtanın bir başka sorunu da NTD dediğimiz, Batı coğrafyalarında sorun oluşturmadığından göz ardı edilmiş (İng: "neglected") tropikal ve parazitik hastalıklar. Bu, kıtada halen ciddi problem. Bu hastalıkların bir bölümün tarihi süreci ve insan öyküleri adeta insanlık ayıbı! Bunların halen kıtada bulunuyor olması kabul edilebilir değil.

Ebola da Afrika’nın son 5 yılının önemli kabuslarından birisi idi. Ancak bir yandan Dünya koronavirüs salgını ile kasıp kavrulurken, diğer yandan mevcut stratejiler ile yaklaşık 1 hafta içinde Dünya Sağlık Örgütü'nün Afrika'daki Ebola salgının bittiğini açıklaması bekleniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Buna rağmen enfeksiyon dışı hastalıklarda da son yıllarda kıtada bir artış da görülüyor. Diyabet sıklığında son yıllarda ciddi bir artış var ve tanının gecikmesinden dolayı da sıklıkla ciddi diyabet komplikasyonları ile uğraşıyorlar. Açlık, beslenme yetersizliği, anne ve bebek ölümleri de bu kıtanın yüzlerce yıllık tarihinin belki de "değişmez" kaderi...

Sonuç

Hala yüzlerce farklı dilin, farklı inanışın, farklı kültürel ritüelin olduğu Afrika, dışarıdan bakıldığında çok renkli, ama aslında içerisinde sadece “siyah” ve "yalnız" bir kıta...

Afrika kıtasında COVID-19 salgının seyri birçok açıdan çok farklı olabilir. İleri yaşta kişilerin sayısının az olması, yaşamını kaybeden hasta sayısını belki azaltabilir; ama bu kadar çok altta yatan soruna yetersiz sağlık hizmeti de eklenirse, ciddi düzeyde ürkütücü sayılara da ulaşılabilir.

Bir süre Afrika’nın bir bölümünü, hastalarını, hastalıklarını, sağlık sistemini görmüş biri olarak söyleyebileceğim belki tüm dünya için geçerli ama, Afrika için daha da geçerli:

Bir sen eksiktin koronavirus!
Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
6
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 9
  • Tebrikler! 7
  • Korkutucu! 5
  • Grrr... *@$# 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/06/2023 18:10:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8456

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hominid
Alan
Çocuk
Newton
Biyokimya
Kanıt
Yaşamın Başlangıcı
Makine
Ara Tür
Çekirdek
Mitler Ve Gerçekler
Beslenme Davranışı
Yapay
Antibiyotik
Kan Hastalıkları
Samanyolu Galaksisi
Moleküler Biyoloji
Anne
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Nasa
Viral Enfeksiyon
Evrimsel Psikoloji
Çağ
Psikoloji
Üreme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. D. E. Ç. Dinleyici, et al. Bir Sen Eksiktin Koronavirüs: COVID-19 Salgını, Afrika'da da Yayılıyor!. (1 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8456
Dinleyici, P. D. E. Ç., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 01). Bir Sen Eksiktin Koronavirüs: COVID-19 Salgını, Afrika'da da Yayılıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved June 03, 2023. from https://evrimagaci.org/s/8456
P. D. E. Ç. Dinleyici, et al. “Bir Sen Eksiktin Koronavirüs: COVID-19 Salgını, Afrika'da da Yayılıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8456.
Dinleyici, Prof. Dr. Ener Çağrı. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Sen Eksiktin Koronavirüs: COVID-19 Salgını, Afrika'da da Yayılıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/8456.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close