Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Berilyum

Berilyum Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Berilyum Wikipedia Commons
Berilyum oksit örneği
4 dakika
17,356
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 4. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Özellikler

Berilyum, sembolü "Be" ve atom numarası 4 olan kimyasal bir elementtir. Evrendeki bolluk oranı diğer elementlere kıyasla daha düşüktür. Aşırı reaktif bir elementtir ve hemen hemen her şey ile tepkimeye girebilir. Berilyum, yıldızların çekirdeklerinde eriyerek ağır metallere dönüşür ve zaman içinde tamamen tükenir. Yalnızca minerallerin içinde bulunan diğer elementlerle bir aradayken saf halde gözlemlenebilen iki değerlikli bir element olma özelliğine de sahiptir. Berilyum içeren değerli taşlar arasında; beril (akuamarin, zümrüt) ve krizoberil bulunur. Berilyum; çelik renginde, güçlü, hafif ve kırılgan bir toprak alkali metaldir.

Bulunma Sıklığı ve Üretimi

Berilyum da diğer elementler gibi yıldızlarda, nükleosentez denen bir süreç sonucunda üretilir; ancak aşırı kısa ömürlüdür, bu sebeple yıldızların içeriğinde ve gezegenlerde çok nadir olarak bulunur. Güneş'te bir milyar parçada 0.1 oranında, Dünya'nın kabuğunda ise 2-6 ppm (milyon parçada bir) bulunma oranına sahiptir.[1] En çok 6 ppm ile toprakta bol miktarda bulunur buna kıyasla Dünya atmosferinde ise eser miktarda berilyum bulunur.[2] Deniz suyundaki bulunma oranı trilyonda 0.2-0.6 kadardır.[2], [3] Berilyumun iki ana cevheri, beril ve bertrandittir. Bu iki ana cevher; Arjantin, Brezilya, Hindistan, Madagaskar, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunur. Dünyanın toplam berilyum rezervi 400.000 tonun üzerindedir.[4] ABD, dünyanın en büyük berilyum yataklarına sahiptir. Çin ve Kazakistan ile birlikte en büyük üreticiler arasındadır. 1998 ile 2008 yılları arasında, Dünya'nın Berilyum ihtiyacının %88'ini ABD karşılamıştır.

Uygulama ve Kullanım Alanları

Mücevherler

Berilyum, nadirliğinden ötürü mücevherlerin önemli bir katkı maddesi haline gelmiştir. "Beriller" olarak bilinen değerli taşlar grubu içerisinde çok yaygın olarak kullanılan zümrüt ve akuamarin bulunur. Normalde saf beril taşları renksizdir; ancak düzensiz kimyasal yapıları özellikle yeşil ve mavi tonlarında, son derece parlak renkler kazandırabilir.

Radyasyon Pencereleri

Berilyumun en eski ve hala en önemli uygulamalarından biri, X-ışını tüplerinde kullanılan radyasyon pencereleridir.[4] X-ışını görüntülerindeki yapay lekeleri önlemek için berilyumun saflığına ve temizliğine ihtiyaç duyulur.

Tüm Reklamları Kapat

Oldukça düşük bir yoğunluğa ve düşük bir atomik ağırlığa sahip olmasından ötürü iyonik radyasyona son derece geçirgendir. Günümüzdeki birçok X-Ray penceresi ve boru sistemi Berilyum ile yapılmaktadır. Bu pencerelerin yapısındaki hatalar, X-Ray görüntüsünü doğrudan etkiler, bu yüzden büyük öneme sahiptir.

Mekanik Uygulamalar

Sertliği, hafifliği ve geniş bir sıcaklık aralığındaki yapısal kararlılığı nedeniyle metal berilyum; yüksek hızlı uçaklarda, güdümlü füzelerde, uzay araçlarında, uydularda, savunma ve havacılık endüstrilerinde kullanılır. Birçok sıvı yakıtlı rokette, saf berilyumdan yapılmış roket nozulları kullanmıştır.[5] Berilyum tozu, bir roket yakıtı olarak kullanılmak üzere denenmiş ancak bu fikir hiçbir zaman hayata geçirilmemiştir.[6] Berilyum ile az sayıda, yüksek kaliteli bisiklet gövdesi de yapılmıştır.[7] 1998'den 2000'e kadar McLaren Formula 1 ekibi, berilyum-alüminyum alaşımlı piston içeren Mercedes-Benz motorları kullanmıştır.[5]

Aynalar

Berilyum içerikli aynalar oldukça ilgi çekicidir. Bal peteği destek yapısına sahip büyük aynalar, düşük ağırlığın ve yapısal kararlılığın kritik olduğu meteorolojik uydularda kullanılır. Daha küçük berilyum aynalar, optik yönlendirme sistemlerinde ve yangın kontrol sistemlerinde kullanılmaktadır. Örneğin; Alman yapımı Leopard 1 ve Leopard 2 ana muharebe tanklarında, berilyum içeren optik lensler kullanılmıştır.

Eski Nükleer Bombalar

Berilyum, eski nükleer bombaların tasarımlarında da bulunmaktadır. Başarılı kimyasal ve mekanik özellikleri onu iyi bir aday yapmaktadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ses Teknolojisi

Akustik özelliklerinden ötürü yüksek teknoloji ses sistemlerinin içerisinde de bulunur. Ancak aşırı pahalı olması ve zehirli olmasından ötürü diğer elementlerle birlikte kullanılmaktadır.

Tarihi

Berilyum içeren beril minerali, Mısır'ın hanedanı Ptolemaios zamanından bu yana kullanılmaktadır.[8] MS 1. yüzyılda Romalı doğa bilimci Pliny the Elder, Natural History ansiklopedisinde beril ve zümrütün benzer özelliklere sahip olduklarından bahsetmiştir.[9]

Etimolojisi

Berilyum kelimesi, Yunancadaki "zümrüt yeşili" anlamına gelen "beryllos" kelimesinden gelmektedir. Minerallerin içerisinde bu element kendisini yeşil-mavi bir renkte göstermektedir.

Berilyum kelimesinin kullanımları birçok dilde görülmektedir. Latince'de "beryllus", Fransızca'da "béry", Antik Yunanca'da "βήρυλλος", "bērullos", Prakrit dilinde "वॆरुलिय‌ (veruliya)", Pali dilinde "वेलुरिय (veḷuriya)", "भेलिरु (veḷiru)" veya "भिलर् (viḷar)" gibi kelimeler berilyumun yerine kullanılan ilk örneklerdir. Kelimenin esas kaynağı, Güney Hindistan kökenli olan ve bugünkü Belur şehrinin adıyla ilişkilendirilen Sanskritçe kelime (vaidurya)'dır.[10]

Tüm Reklamları Kapat

Önlem ve Güven

Berilyum'un bilinen hiçbir canlı için biyolojik bir faaliyeti bulunmaz. Ortalama bir insan vücudunda yaklaşık 35 mikrogram berilyum bulunur ve bu miktar zararlı kabul edilebilecek değerde değildir. Berilyum ve magnezyum aynı ortamda bulunduğu zaman kimyasal olarak benzedikleri için birbirinin yerini alabilirler. Bu da magnezyum içermesi gereken bir enzimin, istenmeyen bir şekilde berilyum ile tepkimeye girmesine ve bozulmasına neden olabilir.[11]

Berilyum elementi, özellikle hücre çekirdeklerini hedefleyerek birçok dokuya ve hücreye kolayca girebilir. Bu elementin zehirleme etkisi, insan vücudunda berilyum seviyelerini kontrol eden bir mekanizma olmadığı için ve berilyumun doku içine girdikten sonra çıkarılamadığı nedeniyle daha da kötüye gider.[12]

Berilyum ile ve ilgili minerallerle aşırı düzeyde temasa geçilmesi "beriloz" denen bir hastalığa neden olur. Berilyum madencilerinde ve Berilyum'un bu alanda kullanılmasının yasaklanmasından önce üretilen flüoresan lambalarına temas eden kişilerde bu hastalık sıklıkla görülür. Nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı ve ateş ile kendini gösteren hastalık, tedavisizdir ancak büyük oranda kontrol altına alınabilir.

İlginç Bilgiler ve Diğer

  • Berilyum oda sıcaklığında kırılgan bir elementtir.
  • Çelik ile karşılaştırıldığında berilyumun sertliği 6 kat daha fazladır.
  • Berilyum yoğunluğu alüminyumun yalnızca 2/3'ü kadardır.
  • Kıvılcıma dayanıklı aletler yapmak için bir bakır ve berilyum alaşımı kullanılır.
  • Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, berilyumun kanserojen olduğunu ve bu elemente uzun süre maruz kalmanın akciğer kanserine yol açabileceğini söylemiştir. Bu, berilyum madenciliğine dahil olan kişilerin daha büyük tehlike altında olduğu anlamına gelir.
  • Günlük olarak kullandığımız cep telefonların, kameraların ve diğer taşınabilir cihazların içeriğinde berilyum vardır.[13], [14], [15]
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 4. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 19
  • Bilim Budur! 12
  • Muhteşem! 7
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Korkutucu! 3
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ M. Publishing. (2021). The Merck Index: An Encyclopedia Of Chemicals, Drugs, And Biologicals. ISBN: 9780911910001.
  • ^ a b J. Emsley. (2001). Nature's Building Blocks: An A-Z Guide To The Elements. ISBN: 9780198503408. Yayınevi: Oxford University Press, USA. sf: 59.
  • ^ M. Winter. Abundance In Oceans. (19 Mart 2011). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: Web Elements | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b J. Emsley. (2001). Nature's Building Blocks: An A-Z Guide To The Elements. ISBN: 9780198503408. Yayınevi: Oxford University Press, USA. sf: 58.
  • ^ a b W. Ward. Aluminium-Beryllium. (19 Mart 2010). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: Ret Monitor | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Emsley. (2001). Nature's Building Blocks: An A-Z Guide To The Elements. ISBN: 9780198503408. Yayınevi: Oxford University Press, USA.
  • ^ mombat.org. Museum Of Mountain Bike Art & Technology. (19 Mart 2011). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: Mombat | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Elvira. Discovery Of The Elements. (19 Mart 1968). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: Internet Archive | Arşiv Bağlantısı
  • ^ [Easton, Pa.] Journal of chemical education. Discovery Of The Elements. (19 Mart 1968). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: Internet Archive | Arşiv Bağlantısı
  • ^ www.etymonline.com. Beryl. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: EtymOnline | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Emsley. (2001). Nature's Building Blocks: An A-Z Guide To The Elements. ISBN: 9780198503408. Yayınevi: Oxford University Press, USA. sf: 57.
  • ^ B. Venugopal. (2013). Physiologic And Chemical Basis For Metal Toxicity. ISBN: 9781468429527. Yayınevi: Springer Science & Business Media. sf: 167-168.
  • ^ periodic.lanl.gov. Periodic Table Of Elements: Los Alamos National Laboratory. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: LANL | Arşiv Bağlantısı
  • ^ beryllium.com. Did You Know - Facts About Beryllium. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: Beryllium | Arşiv Bağlantısı
  • ^ V. A. T. Helmenstine. Beryllium Facts. (19 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: Science Notes and Projects | Arşiv Bağlantısı
  • M. Winter. Abundance In The Sun. (19 Mart 2011). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: Web Elements | Arşiv Bağlantısı
  • D. Lupton. 11 Beryllium. (19 Mayıs 2006). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: Springer Science and Business Media LLC doi: 10.1007/10689123_36. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Schwartz. (2002). Encyclopedia Of Materials, Parts And Finishes. ISBN: 9781566766616. Yayınevi: CRC Press. sf: 62.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 10:51:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9859

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Anlayan, et al. Berilyum. (11 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9859
Anlayan, A., Emektar, D. (2021, February 11). Berilyum. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9859
A. Anlayan, et al. “Berilyum.” Edited by Dilan Emektar. Evrim Ağacı, 11 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/9859.
Anlayan, Alican. Emektar, Dilan. “Berilyum.” Edited by Dilan Emektar. Evrim Ağacı, February 11, 2021. https://evrimagaci.org/s/9859.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close