Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Asya'daki En Eski Toplu Ritüele Ait Kanıtlar İsrail'deki Bir Mağarada Bulundu!

3 dakika
462
Asya'daki En Eski Toplu Ritüele Ait Kanıtlar İsrail'deki Bir Mağarada Bulundu! Eurekalert
Tüm Reklamları Kapat

İsrail'in Celile bölgesindeki bir mağarada Asya kıtasındaki en eski ritüel buluşmasına dair kanıtlar bulundu. 35.000 yıl öncesine ait olan bulgular, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.[1] Çalışmayı üç İsrailli araştırmacıdan oluşan bir ekip yönetti. 10 yılı aşkın devam eden mağaranın gizemlerini keşfetme çabalarına yardımcı olan ekibin arasında Case Western Reserve Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden araştırmacılar da yer alıyor.

Manot Mağarasını binlerce yıl boyunca hem Neandertaller ve modern insanlar yaşam alanı olarak kullandı. 2015 yılında Case Western Reserve Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından 55.000 yıllık bir kafatası keşfedilmişti. Bu kafatası, her iki türün de özelliklerini taşıdığı için Neandertaller ile Homo sapiens arasındaki genetik etkileşimlere dair somut kanıt niteliği taşıyor. Bu, kafatasının evrimsel tarihimizi anlamakta önemli bir yere sahip olduğu anlamına geliyor.

İnsanların yaşadığı alan, girişe yakın bir bölgedeydi. Mağaranın sekiz kat aşağısındaki en derin ve karanlık kısımda ise büyük bir toplanma alanı vardı. Araştırmacılar yaptıkları yeni çalışmada bu alanın sosyal bağları güçlendirmek için yapılan ritüellere ev sahipliği yapmış olabileceğini belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, mağaradaki en dikkat çekici yapının bir niş içine yerleştirilmiş ve yüzeyine kaplumbağa kabuğu deseni oyulmuş bir kaya olduğunu söylüyor. Üç boyutlu kaplumbağa figürü Fransa'daki en eski mağara resimleriyle aynı çağa denk geliyor. Çalışmayı yürüten Haifa Üniversitesi ve İsrail Eski Eserler Kurumu'ndan Omry Barzilai, şöyle anlatıyor:

Bu taş, bir totemi ya da ruhani bir figürü temsil ediyor olabilir. Günlük faaliyetlerin yapıldığı mağara girişinden uzak ve özel bir yerde bulunması, bir ibadet nesnesi olduğunu düşündürüyor.

Mağara büyük buluşmalara uygun ve doğal akustiğe sahip gibi görünüyor. Yakındaki dikitlerde bulunan odun külü izleri ise tarih öncesi insanların bu odayı aydınlatmak için meşaleler taşıdığını gösteriyor.

Manot Mağarası, 2008 yılında İsrail'in Lübnan sınırına yakın dağlık bir bölgede konut inşasına devam eden işçiler tarafından keşfedildi. Case Western Reserve Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 2012 yılında kazıya dahil oldu. O dönemin dekanı Jerold Goldberg şöyle anlatıyor:

Aldığım eğitim aslında ağız ve çene cerrahisi üzerine olsa da bu desteği vermek istedim. İnsanların diş hekimliği fakültelerinin ne kadar geniş bir kapsama sahip olduğunu ve sağladığı entelektüel katkıları görmesini istedim.

Arkeoloji eğitimi almamış olsalar da diş hekimliği öğrencileri kemik parçalarını kayalardan ayırt etme konusunda oldukça hızlı davranabiliyor. Bu da onların Manot Mağarası gibi kazılarda çok değerli katkılar yapmalarını sağlıyor. Diş hekimliği fakültesi ortodonti bölümü başkanı Profesör Mark Hans ise şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çoğu kişi, bir diş hekimliği fakültesinin arkeolojik bir kazıya katılacağını aklından bile geçirmez. Ancak antik iskeletlerde en iyi korunan yapılardan biri dişlerdir çünkü dişler kemikten daha serttir. Bu, diş antropolojisi adı verilen bir alanın doğmasına yol açmıştır. Bir ortodontist olarak insanların yüzlerinin gelişimiyle ilgileniyorum. Aslında bu konu, antropolojik örnekleri tanımlamak için tam olarak gereken şey.

Üniversite, 10 yıl boyunca her yaz 10-20 kadar diş hekimliği öğrencisini Manot Mağarası kazılarına göndermeye devam etti. Proje koordinatörü Yvonne McDermott, kazının zamanla çok popüler hâle geldiğini, hatta diğer diş hekimliği fakültelerinden ve tıp fakültelerinden öğrencilerin de onların ekibiyle İsrail'e gitmek için başvuruda bulunmaya başladığını belirtiyor.

Üniversite ayrıca birçok farklı çalışma alanından birçok araştırmacı ile de işbirliği yaptı. Örneğin bunlardan biri Kent State Üniversitesi'nden uzmanlık alanı kil kullanarak kişi hayattayken kemiği kaplamış olabilecek dokuları yeniden oluşturmak olan fiziksel antropolog Linda Spurlock. Hans, şöyle anlatıyor:

Bu kazı ile ilgili en çok hoşuma giden şeylerden biri, diğer araştırmacılardan çok şey öğrenmiş olmamızdı. Herkesin oldukça spesifik bir çalışma alan vardı. Biri memeliler, biri uranyum tarihlemesi, maden ocakları hakkında çalışmalar yapıyordu. Ancak hepimiz bir araya geldik ve bilgimizi paylaştık. 10 yıl boyunca birbirimizden çok şey öğrendik.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
10
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Diana Steele
  • Case Western Reserve University

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 01:00:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19241

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Asya'daki En Eski Toplu Ritüele Ait Kanıtlar İsrail'deki Bir Mağarada Bulundu!. (11 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19241
Derin, U. (2024, December 11). Asya'daki En Eski Toplu Ritüele Ait Kanıtlar İsrail'deki Bir Mağarada Bulundu!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19241
U. Derin. “Asya'daki En Eski Toplu Ritüele Ait Kanıtlar İsrail'deki Bir Mağarada Bulundu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 11 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19241.
Derin, Ufuk. “Asya'daki En Eski Toplu Ritüele Ait Kanıtlar İsrail'deki Bir Mağarada Bulundu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 11, 2024. https://evrimagaci.org/s/19241.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close