Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Asla Pes Etmeyen, 2020 Nobel Ödülüne Layık Görülen Bir Bilim Kadını: Andrea Ghez

4 dakika
4,944
Asla Pes Etmeyen, 2020 Nobel Ödülüne Layık Görülen Bir Bilim Kadını: Andrea Ghez Scientific American
Andrea Ghez'in fotoğrafı.
Evrim Ağacı Akademi: Kara Delikler Yazı Dizisi

Bu yazı, Kara Delikler yazı dizisinin 34 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Andrea Ghez, kimsenin işe yarayacağını düşünmediği bir deneyden ötürü nasıl Nobel Ödülü kazandı?Cevap çok basit: Bu deney üzerinde ısrarcı oldu ve Samanyolu'nun merkezinde süper kütleli bir kara delik olduğuna dair kesin kanıtlar buldu.

25 yıl önce ofisimde, yüzünde yarım gülümsemeyle çiçeği burnunda bir astronom duruyordu. Bize, ekibimin üzerinde kapsamlı bir çalışma yaptığı, bizim en önemli ve en çok rağbet gören yazılımımızı daha önce hiç tasarlanmamış bir deney için değiştirmek ve onu bozma riskini göze almak gibi çirkin bir istekle gelmişti. Bunların hepsi Samanyolu'nun merkezinde devasa bir kara deliğin gizlendiğini kanıtlamak uğruna zaman kaybı ve yapılması mümkün olmayan bir deney içindi.

Başlangıçta "mümkün değil" cevabım (muhtemelen sert bir ifade kullandım), onun neşeli ama tereddütsüz kararlılığına giderek boyun eğdi. Bu benim doğanın sıra dışı bir gücüyle, yani Andrea Ghez ile, ilk karşılaşmamdı. 2020 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan üç kişiden biri olan Andrea Ghez, Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki 4 milyon Güneş kütleli devasa kara deliğin varlığına dair ikna edici kanıtlar sağlamak için çalıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kararlılık ve isteklilik her zaman hesaplanmış riskler alan Andrea'nın bir özelliğidir. 25 yıldır neredeyse sadece Sagittarius A (bizim yerel süper kütleli kara deliğimizin adı) kara deliğine odaklandı. Aradan geçen çeyrek yüzyılda, her büyük galaksinin kalbinde böyle canavarların yattığına dair kanıt bulmak için yapılan çalışmaların alanları giderek genişledi ve Andrea, şüphesiz bu arayışın en büyük öncülerinden biri oldu.

Andrea'nın ödülü beraber aldığı bilim insanı Reinhard Genzel, en başından beri Andrea ile aynı araştırma içinde bulundu. Bu iki dehanın Dünya'nın farklı yarım kürelerinde kullandıkları teleskoplarla elde ettikleri etkileyici sonuçlar, Einstein'ın asırlık genel görelilik teorisinin başka bir öngörüsünün daha doğrulanmasını sağladı.

Andrea Ghez
Andrea Ghez
Time

Bilimin pek çok alanında olduğu gibi burada da rekabet yoğun ve acımasızdı. Ama bu rekabet ile çeyrek yüzyıl boyunca tekrar tekrar test edilen konuda sarsılmaz bir sonuç elde edildi. Yarışmanın merkezindeki çalışmalar bilimin, teleskopların ve diğer aletlerin verdiği sonuçlar ile neredeyse mükemmel bir şekilde uyuyordu.

Andrea, çalışmasını W. M. Keck Gözlemevi'nin Havai Maunakea'daki ikiz teleskoplarını kullanarak durgun ve temiz bir havada Pasifik Okyanusu'ndan 4250 metre yükseklikte yaptı. Keck Gözlemevi'nin Yakın Kızılötesi Kamera (NIRC) olarak adlandırılan son teknoloji cihazını ilk o kullanmaya başladı. NIRC, asla Andrea'nın ihtiyaç duyduğu şey için tasarlanmamıştı. Görüntülerin hızlı bir şekilde okunması, ardından atmosferin türbülansının etkilerinin ortadan kaldırılarak sonucun yeniden düzenlenmesi için tasarlanmıştı. Onu reddedemedik ve değişiklikleri yaparak makineyi onun isteğine göre çalıştırmayı başardık. Verileri anlamlandırmak oldukça zor ve zaman alıcıydı, ama Andrea'nın azmi bunun üstesinden geldi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu çabaların sonucunda yıldızların kara deliğin etrafında yörünge edindiğinin kanıtına ulaşıldı. Bu şaşırtıcı bir sonuçtu; ama kesinlikten çok uzaktı. O sıralarda, yeni bir teknoloji olan uyarlanmış optikler (AO), dünya çapındaki teleskoplara konuldu. Keck Gözlemevi, bu ekipman ile donatılan ilk ve en güçlü gözlemevlerinden oldu ve sonuçlar çarpıcıydı. Beklenildiği gibi Andrea, çalışması için hemen uyarlanmış optik kullanmaya başladı. Andrea her zaman daha çok çaba ve çalışma için insanları motive etti ve Keck Gözlemevindeki bilim insanları, mühendisleri ve aletleri inşa eden ekip de buna karşılık verdi. Daha fazla itici güç ve ardından gelen bilimsel ödüller, bugün uyarlanabilir optikleri gayet güçlü bir alet yapmak için yardımcı olan şeylerdi.

Andrea, başarısının nedenlerinden birinin astronomlar ile onların ihtiyaçları sonucunda zorluğa yanıt veren mühendislerin arasındaki sıkı ve hızlı döngüden olduğunu belirtiyor. Matematik ve fizik arasındaki sıkı sinerjiyi anımsatan bir şekilde bilim soruları yeni teknolojiyi doğurur, yeni teknoloji de yeni bilimi doğurur. Andrea her zaman bu erdemli döngünün ön saflarında bulundu ve "Daha fazlasını yapabiliriz." fikrinin hevesli savunucularından oldu.

Andrea harika bir bilim insanı; sadece bilim yapmakla kalmayıp, bunu mümkün hale getirmek için olayları şekillendiriyor. Araştırma yapmaya ek olarak, araştırma ve teknik gelişmeleri düzenlemek için UCLA Galaktik Merkez Grubu'nu kurdu. Bir grup lisansüstü ve post doktora öğrencisine kovalamacanın tutkusu ve heyecanını aşıladı. Andrea'nın her yerde istekli bilim insanlarına kişisel olarak ilham verdiğini; yetenek, cesaret ve bağlılıkla nelerin başarılabileceği ile ilgili bir rol model olduğunu söylemek abartılı bir ifade olmaz.

Bugün, Andrea başarılarıyla bilim dünyasının zirvesinde oturuyor. Ancak onun da kabul edeceği gibi bu zafer birlikte harcanmış birçok çabayı temsil ediyor. Einstein'ın emsali bulunmayan teorik tahminlerinden tutun, basitçe "teleskoplar" dediğimiz şaşırtacak derecede karmaşık makineleri inşa etme vizyonuna sahip olanlara, bu araştırma için Dünya'nın en iyi yerlerinde konuşlananlara, aletleri tasarlayıp kullananlara, operasyonları yönetenlere, araştırmaları yürüten bilim ekiplerine kadar her şey çok gerekli ve bunlar binlerce kişinin emeğinin ürünü.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Sonunda sadece bir kişi araştırma için fikre sahipti. Bu kişi bunu önermeye cesaret etti ve bunu gerçekleştirme kararlılığına, azmine ve odaklanma gücüne sahipti. Bunun zaman kaybı olduğunu söyleyen herkesi görmezden gelip "Hayır!" kelimesini cevap olarak kabul etmeyen, kelime dağarcığında dahi bulundurmayan bu kişi benim arkadaşım ve uzun zamandır meslektaşım.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Kara Delikler Yazı Dizisi

Bu yazı, Kara Delikler yazı dizisinin 34 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Özetini Oku
29
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • Bilim Budur! 14
  • Muhteşem! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Umut Verici! 6
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 20:35:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9591

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Lewis, et al. Asla Pes Etmeyen, 2020 Nobel Ödülüne Layık Görülen Bir Bilim Kadını: Andrea Ghez. (26 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9591
Lewis, H., Zorla, S., Özdil, A. Ş. (2020, November 26). Asla Pes Etmeyen, 2020 Nobel Ödülüne Layık Görülen Bir Bilim Kadını: Andrea Ghez. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9591
H. Lewis, et al. “Asla Pes Etmeyen, 2020 Nobel Ödülüne Layık Görülen Bir Bilim Kadını: Andrea Ghez.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Sena Zorla, Evrim Ağacı, 26 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9591.
Lewis, Hilton. Zorla, Sena. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Asla Pes Etmeyen, 2020 Nobel Ödülüne Layık Görülen Bir Bilim Kadını: Andrea Ghez.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Sena Zorla. Evrim Ağacı, November 26, 2020. https://evrimagaci.org/s/9591.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close