Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Artrit Semptomlarını Azaltmak İçin Takviyeler veya Diyet İşe Yarıyor mu?

Artrit Semptomlarını Azaltmak İçin Takviyeler veya Diyet İşe Yarıyor mu? Unsplash
5 dakika
913
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Artrit, vücut eklemlerini etkileyen bir hastalıktır. Dünya çapında 350 milyondan fazla insanın etkilendiği 100'den fazla artrit türü vardır. Artrit, ağrıya ve sakatlığa neden olur ve genellikle yaşam kalitesini düşürür. Örneğin sadece 2015 yılında, sadece Avustralya'da, 45-65 yaş arasında yaklaşık 54.000 kişi şiddetli artrit nedeniyle çalışamamıştır. Bu kişilerin ortalama gelirleri, artriti olmayan tam zamanlı çalışanların yalnızca dörtte biri kadardır. Bu nedenle, bu kişilerin, semptomları hafifletip hafifletmediklerini veya durumları üzerinde kontrol duygusu kazanmalarına yardımcı olsun diye farklı diyetler, takviyeler veya tedaviler denemeleri şaşırtıcı değildir.

Bununla birlikte, yayınlanan önemli bir inceleme makalesi, belirli takviyelerin veya gıda bileşenlerinin sertlik, ağrı ve fonksiyon gibi artrit sonuçlarında önemli gelişmelere yol açmasının muhtemel olmadığını bulmuştur. Makalede yapılan ana beslenme önerisi, genel olarak sağlıklı beslenme kalıplarının benimsenmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Artrite Ne Sebep Olur ve Belirtileri Nelerdir?

Artrit gelişimi için risk faktörleri arasında; genetik, cinsiyet ve yaş gibi kontrol edemediğiniz durumlar ve ayrıca sigara, tekrarlanmış yaralanmalar, vücut ağırlığı, meslek ve bazı enfeksiyonlar gibi görece kontrol edilebilir durumlar yer alır.

Artrit türleri arasında osteoartrit, romatoid artrit, ankilozan spondilit, jüvenil artrit, gut, sistemik lupus eritematozus (lupus) ve skleroderma bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Ağrı,
  • Sertlik veya azalmış eklem hareketi,
  • Eklemlerde şişme, kızarıklık ve sıcaklık.

Daha az spesifik semptomlar yorgunluk, kilo kaybı veya kendini iyi hissetmemeyi içerir. Bu konu hakkında çok daha fazla bilgiyi buradaki makalemizden alabilirsiniz.

Kanıtlar, Takviyeler Hakkında Ne Diyor?

Artit konusunda uzman bir Avrupa grubu olan Avrupa Romatoloji Dernekleri İttifakı, yakın zamanda artritte diyet ve takviye kullanımı hakkında ayrıntılı bir eleştiri yayınladı. Mevcut araştırmaların 24 sistematik incelemesinden elde edilen bulguların yanı sıra, 80'den fazla farklı diyet bileşeni ve takviyeleri kapsayan 150 ekstra çalışmadan elde edilen bulguları sentezledi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu ittifak, her bir ürün üzerinde sınırlı sayıda çalışma olduğunu, çalışmaların çoğunluğunun düşük kalitede olduğunu belirledi. Bu durum, çoğu takviye için onları kullanıp kullanmama konusunda tavsiyede bulunamayacakları anlamına gelmektedir.

Takviyeler üzerine yapılan araştırmaların çoğu düşü kalitededir.
Takviyeler üzerine yapılan araştırmaların çoğu düşü kalitededir.
Unsplash

Bununla birlikte, osteoartrit ve romatoid artrit için, çoğu çalışma düşük ve orta kalitede olmasına rağmen birkaç takviyelerin olumlu etkisi olmuştur.

D Vitamini, Kondroitin ve Glukozamin

Osteoartrit için, D vitamini, kondroitin ve glukozamin (her ikisi de kıkırdakta bulunan bileşikler) takviyesi almanın ağrı ve fonksiyon üzerinde küçük bir pozitif etkiyi destekleyen orta kalitede kanıt vardı.

Burada "orta kalite", çalışmaların bazı sınırlamaları olmasına ve sonuçların dikkatle yorumlanmasına rağmen, önerilere rehberlik etmek için kullanılabileceği anlamına gelmektedir. Bu durum, insanların bu yaygın takviyeleri birkaç ay boyunca denemeyi ve herhangi bir fayda sağlayıp sağlamadıklarını görmeyi seçebileceklerini; ancak semptomlarında herhangi bir iyileşme olmazsa, bu takviyeleri almayı bırakabileceklerini gösteriyor.

Balık Yağı

Romatoid artrit için, omega-3 (balık) yağlarının ağrı üzerinde küçük bir pozitif etkisi olduğuna dair orta kalitede kanıt vardı. Yine, insanlar bu takviyeleri birkaç ay deneyebilir ve herhangi bir fayda sağlayıp sağlamadıklarını görebilirler; ancak herhangi bir gelişme olmazsa bu takviyeleri almayı bırakabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer Takviyeler

Diğer tüm artrit kategorileri ve diğer spesifik diyet bileşenleri veya diyet takviyeleri için kanıtlar "düşük" ile "çok düşük" arasında derecelendirilmiştir. Bu durum, artrit sonuçlarındaki herhangi bir iyileşmenin şansa veya yanlılığa bağlı olabileceği anlamına gelmektedir. Örneğin takviyelerin faydaları konusundaki olumlu sonuçlar, olumsuz sonuçlardan daha fazla yayınlanıyor olabilir. Benzer şekilde, bir takviye ücreticisinin araştırmaya sponsor olmasından ötürü yanlılık oluşabilir.

Tüm Bunlar Ne Anlama Geliyor?

Mevcut araştırmalar, belirli gıdaların, takviyelerin, veya gıda bileşenlerinin artrit sonuçlarını büyük ölçüde etkilemesinin olası olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, artrit ile ilişkili kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmek için sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzına sahip olmanız önerilmektedir.

Peki sağlığınızı ve zindeliğinizi nasıl iyileştirirsiniz? İşte dikkate alınması gereken 5 anahtar:

1. Sağlıklı, Çeşitli Bir Diyeti Takip Edin!

Takviye almak yerine, dengeli beslenmenizi; sağlıklı yağ kaynakları, protein, diyet lifi ve sağlıklı bir vücudu korumak için gerekli olan vitamin ve mineraller de dahil olmak üzere gıdaların içerdiği diğer besin maddelerini almanızı öneririz.

Tüm Reklamları Kapat

Artritli kişilere sağlıklı diyet önerilme nedeni; sebzeler, meyveler, baklagiller ve kepekli tahılların artritle ilişkili inflamatuvar süreçlerin tetiklediği oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olmak için gereken bir dizi bitkisel besin içermesidir.

Sağlıklı bir diyet, yağlı balıklar (somon, ton balığı, sardalye), chia tohumları, keten tohumu yağı, ceviz, kanola yağı ve D vitamini (yumurta, balık ve D vitamini ile güçlendirilmiş süt veya margarin) ve vücudun D vitamini üretmesini sağlayan güneşe maruz kalmak gibi omega-3 yağları açısından zengin yiyecekleri içerir.

Takviye almak yerine sağlıklı yiyecekler yemeye öncelik verin.
Takviye almak yerine sağlıklı yiyecekler yemeye öncelik verin.
Unsplash

2. Alkolden Kaçının!

Alkol alımı, diğer tedavilerle etkileşime girebileceğinden, artrit semptomlarınızla ilgili ilaçlarla birlikte alkol alımı konusunda doktorunuza danışmalısınız. Karaciğer hastalığı gibi başka sorunlarınız yoksa veya metotreksat veya leflunomid gibi bazı ilaçlar almıyorsanız, az miktarda alkolün olumsuz etkileri olması olası değildir. Romatoid artrit için orta derecede alkol tüketimi artrit alevlenme riskini arttırabilir. Alkol ayrıca gut alevlenme riskini arttırabilir.

3. Sağlıklı Bir Kiloyu Hedefleyin!

Sağlıklı bir kiloyu hedeflemek, kalça ve diz gibi etkilenen eklemlerdeki yükü azaltarak ve bitkisel besinler açısından zengin sağlıklı gıdaların alımını arttırarak artrite yardımcı olabilir. Eğer aşırı kiloluysanız, iyi yönetilen, kasıtlı kilo kaybı sağlamak için doktorunuzdan destek isteyin. Kişiselleştirilmiş tıbbi beslenme tedavisi için akredite bir diyetisyene veya hareketliliği ve fiziksel aktiviteyi iyileştirmeye yönelik özel yardım için bir fizyoterapiste veya egzersiz fizyoloğuna başvurmanız gerekebilir.

Sağlıklı bir kiloya ulaşmak eklemlere binen yükü azaltır.
Sağlıklı bir kiloya ulaşmak eklemlere binen yükü azaltır.
Unsplash

4. Takviyeler Konusunda Dikkatli Olun!

Belirli ücretsiz tedavileri veya diyet takviyelerini denemeye karar verirseniz, olası yan etkileri veya düzenli ilaçlarınızın etkileşimlerini doktorunuz veya eczacınız ile görüşün. Ürünleri birkaç ay boyunca (veya bir kutu gittiği sürece) deneyin, böylece herhangi bir yan etkiyi sağlık duygunuza, ağrı kesici ilaç kullanımındaki azalmaya ve maliyete karşı izleyebilirsiniz. Eğer herhangi bir fayda elde edemiyorsanız o zaman bu parayı onun yerine daha sağlıklı yiyeceklere harcayın.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFL Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 13:42:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12316

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Collins, et al. Artrit Semptomlarını Azaltmak İçin Takviyeler veya Diyet İşe Yarıyor mu?. (10 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12316
Collins, C., Ömür, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, September 10). Artrit Semptomlarını Azaltmak İçin Takviyeler veya Diyet İşe Yarıyor mu?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12316
C. Collins, et al. “Artrit Semptomlarını Azaltmak İçin Takviyeler veya Diyet İşe Yarıyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sena Ömür, Evrim Ağacı, 10 Sep. 2022, https://evrimagaci.org/s/12316.
Collins, Clare. Ömür, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Artrit Semptomlarını Azaltmak İçin Takviyeler veya Diyet İşe Yarıyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sena Ömür. Evrim Ağacı, September 10, 2022. https://evrimagaci.org/s/12316.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close