Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyaz ve Kahverengi Tavuk Yumurtaları Arasındaki Fark Nedir?

Beyaz ve Kahverengi Tavuk Yumurtaları Arasındaki Fark Nedir? CafeF
3 dakika
88,138
Tüm Reklamları Kapat

Yumurta tüketen hemen herkesin fark ettiği, ancak neredeyse kimsenin nedenini sorgulamadığı bir konudur tavuk yumurtalarının renkleri... Sahiden, yumurtaların bazıları neden beyazdır, bazı diğerleri neden kahverengidir? Bu kabuk renklerini etkileyen ve belirleyen unsur nedir?

Kuş yumurtalarının renklerinin neden farklı olacak şekilde evrimleştiği, bunun neden avantajlı olabileceği sorularının nihai cevabı, evrimsel biyolojide yatıyor. Bu konuyu oldukça kapsamlı bir şekilde buradaki yazımızda işlemiştik; dolayısıyla tekrara düşmeyeceğiz.

Ancak sorunun yakınsak cevabı, tahmin etmiş olabileceğiniz gibi, kabuk renklerini belirleyen genlerde... Beyaz tüylü olan ve kulak lopları da beyaz olan İtalyalı Leghorn tavukları beyaz yumurtalar üretirler. Tüyleri kırmızı, sarı veya kahverengi olup, kulak lopları da kırmızı olan Avusturalyalı Orpington tavukları kahverengi yumurtalar üretirler.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak yumurta renkleri sadece beyaz ve kahverengi ile sınırlı değildir! Kimi yerde Paskalya Tavuğu olarak da bilinen Ameraucana tavukları ise mavi kabuklu yumurtalar üretirler.

Mavi yumurtalar...
Mavi yumurtalar...
Sercadia

Eğer bir tavuk, zeytin yeşili yumurtalar yumurtluyorsa, ona "Zeytin Yumurtlayıcı" denir. Bu tavuklar, anneleri mavi, babaları ise kahverengi yumurtlayan bireylerdir.

Eğer bir tavuk, zeytin yeşili yumurtalar yumurtluyorsa, ona
Eğer bir tavuk, zeytin yeşili yumurtalar yumurtluyorsa, ona "Zeytin Yumurtlayıcı" denir.
Dare 2 Dream Farms

Eğer bir tavuğun ne renk yumurtlayacağını merak ediyorsanız, tavuğun kulak loplarına bakabilirsiniz. Eğer bir tavuğun kulakları beyaz renkteyse, yumurtası da genellikle beyaz olmaktadır.

İşte bu fiziksel özelliklerin birbirine bağlı oluşu da, bu olayın genetik altyapısı olduğu fikrini doğrulamaktadır. Bir genin, bu şekilde birden fazla fiziksel özelliği etkilemesine pleyotropi adını vermekteyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Yumurtaya Rengini Veren Ne?

Bunun için yumurtanın oluşumuna bakmamız gerekiyor. Tavuk yumurtalarının içeriği ve kabukları, üreme kanalının en sonunda oluşur. Yumurtanın oluşumundan yumurtlanmasına kadar geçen süre toplamda 26 saat civarıdır. Bunun 20 saati kabuğun üretimine harcanır.

Yumurtaya rengini veren pigmentler de, yumurtlamadan sadece birkaç saat önce yumurtaya eklenir. O noktaya kadar bütün yumurtalar beyaz renktedir. Son birkaç saatte ise tavuğun çeşidine göre yumurtalar renklerini alırlar.

Kabuklara mavi rengi veren pigmentler oosiyaninlerdir. Bunlar, safranın bir yan ürünüdürler. Kahverengi yumurtalara ise rengini kan hücrelerinin yıkımı sırasında yan ürün olarak üretilen porifirinler verir.

Bu noktada ilginç bir bilgi şu: Pigmentlerin yumurtaya ne zaman eklendiği, yumurtanın kabuğunun içinin rengini de belirler. Örneğin oosiyaninler, mavi renkte olacak yumurtalara henüz kabuk daha sertleşmemişken eklenir. Bu sayede pigment kabuğun içine işleyebilir. Bu nedenle mavi yumurtaların kabuğunun içi de, dışı da mavidir. Ama kahverengi yumurtaya rengini veren protoporifin, yumurtaya daha geç bir evrede eklenir. Bu nedenle kahverengi yumurtaların sadede dışı kahverengidir, içi ise beyazdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu Renklerin Herhangi Bir (Besinsel) Anlamı veya Önemi Var mı?

Eğer basit bir cevap istiyorsanız; hayır, neredeyse dikkate değer hiçbir fark yoktur. Yumurtaların renkleri, bir tavuğun tüy renginden daha anlamlı değildir. Rengi veren pigmentlerin besin değeri ile herhangi bir ilgisi yoktur.

Ancak elbette farklı tavuk çeşitlerinin yumurtaları bir miktar farklı besin değerlerine sahip olabilir; dolayısıyla hiçbir fark yok diyemeyiz. Kahverengi yumurtlayan tavukların omega-3 içeriği genelde daha zengindir; ancak fark önemsenmeyecek kadar azdır.

Aynı zamanda yapılan testlerde, yumurtanın rengine bağlı olarak yumurtanın sarısı ve lezzeti arasında da dikkate değer hiçbir fark tespit edilememiştir.

Kabuk Rengi, Sertliği veya Kaliteyi Etkiler mi?

Cornell Üniversitesi'nden Tro V. Bui şöyle yanıt veriyor:

Kabukların kalitesi tavuğun soyundan, dolayısıyla yumurtanın renginden etkilenmiyor. Ancak daha genç olan tavukların daha sert kabuklu yumurtalar ürettiklerini biliyoruz. Kahverengi yumurtlayan tavuklar daha büyük olmaya meyilliler; bu sebeple daha fazla beslenmeye ihtiyaç duyuyorlar ve yetiştirilmesi için daha çok para harcanıyor. Bu sebeple kimi zaman beyaz yumurtlayan tavukları yetiştirmek daha ekonomik oluyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 24
  • Merak Uyandırıcı! 20
  • Bilim Budur! 9
  • Muhteşem! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Güldürdü 4
  • İnanılmaz 4
  • Korkutucu! 3
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 16:16:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2624

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Beyaz ve Kahverengi Tavuk Yumurtaları Arasındaki Fark Nedir?. (2 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2624
Bakırcı, Ç. M. (2014, September 02). Beyaz ve Kahverengi Tavuk Yumurtaları Arasındaki Fark Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2624
Ç. M. Bakırcı. “Beyaz ve Kahverengi Tavuk Yumurtaları Arasındaki Fark Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2624.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Beyaz ve Kahverengi Tavuk Yumurtaları Arasındaki Fark Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 02, 2014. https://evrimagaci.org/s/2624.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close