Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Antropik İlke Nedir? Jüpiter ve Satürn, Dünya'yı Gerçekten "Koruyor" Mu?

Ay, İnsanlar Var Olabilsin Diye mi Oluştu?

8 dakika
6,228
Antropik İlke Nedir? Jüpiter ve Satürn, Dünya'yı Gerçekten "Koruyor" Mu?
Tüm Reklamları Kapat

Evrenin insan yaşamı için özel bir dizayna ve "ince bir ayara" sahip olduğunu iddia eden "antropik ilke", evrenin sadece Samanyolu’ndan ibaret sanıldığı dönemlerde geliştirilmiş bir düşünce biçimidir. Günümüzde ise farklı alanlarda ve formlarda varlığını korumaktadır. Bu ilke dahilinde her şeyin "insan için" var olduğu, insanın her varlığın kalbinde ve merkezinde yer aldığı, var olmuş ve var olacak her şeyin insana hizmet için var olduğu iddia edilir. Aynı dönemlerde, "insanın yaşadığı gezegen" olarak görülen Dünya'nın da her şeyin merkezinde olduğu sanılmış; insan, var olan, var olmuş ve var olacak her şeyin "biricik merkezi" olarak görülmüştü.

Bugün biliyoruz ki, bir bütün olarak "Evren", Samanyolu Galaksisi'nin 100.000 ışık yılı genişliğinden çok ama çok daha büyük, olağanüstü genişlikte bir yer. Görebildiğimiz evrenin çapı 93 milyar ışık yılı ve içinde 300 milyar büyük galaksi, 7-8 trilyon kadar da cüce galaksiden oluşuyor. Güneş gibi yıldızların sayısı katrilyonlarla bile ifade edilemeyecek kadar fazla. Hele ki Dünya benzeri gezegenlerin sayısı, Dünya’daki tüm kum tanelerinin sayısının birkaç kat fazla. Üstelik günümüzde, Dünya'nın Samanyolu Galaksisi'nin veya Evren'in merkezinde yer almadığı tartışılmaz bir netlikte biliniyor. 

Benzer şekilde, evrimsel biyolojiden gelen bilgilerimiz sayesinde insanın da gezegenimizin merkezinde olmadığı, hiçbir şeyin insana hizmet için var olmadığı, tam tersine insan dediğimiz Homo sapiens türünün son derece sıradan bir hayvan türü olarak ekolojik sistemin bir parçası olduğunu ve onun üzerinde olmadığı biliniyor; her ne kadar inatla öyleymiş gibi davransak da...

Tüm Reklamları Kapat

Kozmolojide Antropik İlke

Antropik ilke savunucularına göre Dünya, Samanyolu Galaksisi'nin en uygun yerindeki, en uygun yıldıza, en uygun uzaklıktaki, en uygun boyutta olan gezegendir. Her şeyin "en uygun" olduğu yerde bulunan Dünya haricinde, Evren'de başka bir yerde yaşamın gelişmesi mümkün olamaz. Çünkü üst üste bu kadar mükemmel olasılıkların gerçekleşmesi mümkün değildir. Bir kere olmuştur, o da Dünya’dır. Sayısız kozmolojik bulgu, belki şimdilik doğrudan Dünya dışı yaşamı doğrulayamamış olsa da, başka yaşamların var olabilmesinin pek tabii mümkün olduğunu binbir farklı şekilde göstermiştir. Bu sahada çalışmalar halen sürmektedir. Ancak bu ilke çerçevesinde, çok bilinen bir örnek verelim:

Eskiden kalma ve artık pek doğru sayılamayacak bir bilgi, Jüpiter ve Satürn gibi gaz devlerinin bulundukları konum ve büyüklükleri itibarıyle Dünya’yı göktaşları ve kuyruklu yıldızlardan koruduğu yönündedir. Bugün birçok astronom da halen bunun bu şekilde olduğunu iddia etmekte ve bu görüşü savunmaktadır. Tabi burada ilk sorulması gereken şudur: "Bu sözde 'koruma' görevinin bilinçli bir şekilde yapıldığı mı iddia edilmektedir?" Bu sorunun cevabı üzerinde durmaya bile gerek görmüyoruz, elbette cevap hayırdır. Bu durumda, aklı kurcalayan ikinci soru şu olacaktır: "Dünya'nın 'korunmaya' ihtiyacı mı var?" Bu kadar hassas dengelerden bahsedeceksek, neden bu hassas dengeler içerisine 'korunma ihtiyacı' dahil edilmiş ve gereksiz bir gerilime neden olunmaktadır? Bu sorular da, ilk ve temel sorumuzun cevabının "hayır" olmasından ötürü, otomatik olarak elenmektedir. Zira gezegenler, galaksiler ve evren bir bilinç çerçevesinde var olmamaktadır, bu durumda parametrelerin "hassas" bir şekilde ayarlanmasından söz edilemez. Ancak son bir soru, zaten ne demek istediğimizi net bir şekilde izah edecektir: “E bu gezegenler madem bizi koruyor, o halde Dünya’ya düşen göktaşları nereden geliyor ve neden sayısız defalar canlılığın neredeyse tamamen yeryüzünden silinmesi mümkün oldu?”

Neyse, bu eksik bilginin daha doğru ifadesi bize göre şöyle olmalıdır: Evet, kimi zaman Jüpiter ve Satürn, normalde Dünya'nın yörüngesiyle çakışabilecek ve çarpmaya neden olabilecek bazı göktaşlarını (belki de gerçekten çok sayıda göktaşını) yörüngelerinden saptırarak engelleyebilirler. Ancak aynı çekim kuvveti sebebiyle, normalde Dünya'ya çarpmayacak göktaşlarını da, Dünya'ya yönlendirebilirler. Zira Jüpiter ve Satürn, meteorları ve kuyrukluyıldızları yörüngelerinden bilinçli bir tercihle saptırmamakta, "Evet, sen şuraya git." veya "Hmm dur, sen bu tarafa git." gibi bir tercihte bulunamamaktadırlar. Yani, gezegenimize düşen göktaşlarının bir kısmı, Jüpiter’in (Satürn, Neptün ve Uranüs’ün) kütleçekimi nedeniyle kararlı yörüngeleri bozulmuş ve bize yönelmiş gök cisimlerinden oluşur. Sadece engellenenlere dikkat çekip, bu dev gezegenler sebebiyle bize yönlendirilmiş olan gök cisimlerini görmezden gelmek hata olacaktır.

Özetle, belki Jüpiter Dünya’ya yönelme ihtimali olan bir kuyruklu yıldızı saptırıp bizi kurtarır ama, aynı zamanda Dünya ile uzaktan yakından ilişkisi olmayan başka bir kuyruklu yıldızı doğrudan üzerimize yollar. Kaldı ki, çoğu zaman bu tür gezegenlerin "koruma" görevi yapmaları istatistiki olarak da mantıklıdır. Zira Dünya'nın bir çarpışma noktasında bulunuyor olma ihtimali, bulunmuyor olma ihtimalinden çok çok düşüktür (çünkü uzay son derece geniş bir yerdir ve Dünya son derece küçüktür). Dolayısıyla büyük ihtimalle, herhangi bir saptırma işleminin Dünya'yı "koruması", ister istemez "hedef haline getirmesi" olasılığından çok çok daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla bu süreci bir "koruma" olarak değerlendirmek saçmalık ve hata olacaktır. 

Tüm Reklamları Kapat

Tabii ki Jüpiter'in ve diğer büyük kütleli gezegenlerin zaman zaman Dünya'yı olası bir çarpışmadan kurtardıklarını inkar etmemekteyiz. Ancak kelimelere, olaylara ve olgulara yüklenen anlamlar, hatalı sonuçlara varmamıza neden olabilecektir. Dolayısıyla "gizli koruyucu", "sessiz koruyucu" veya basitçe, "koruyucu" gibi kelimeler, bu gezegenlerin kasti bir müdahalede bulunuyormuş zannedilmesine neden olabilmektedir. Örneğin, bu "koruyuculuğu" test etmek adına International Journal of Astrobiology isimli dergide J. Horner ve B.W. Jones bir seri makale yayınlamış ve simülasyonla bu iddiaları test etmiştir. Yapılan analizlerde, birçok önceki inancın yanlışlandığı görülmüştür. Örneğin, önceki astronomların iddia ettiği "herhangi bir Jüpiter-benzeri gezegenin varlığı, Dünya'nın korunabilmesi açısından Jüpiter'in hiç olmamasından iyidir" düşüncesinin tamamen hatalı olduğu görülmüştür. Benzer şekilde, yine uzun yıllardır sanılanın aksine, Jüpiter eğer daha ufak olacak olsaydı, daha az sayıda göktaşının bize çarpacağı hesaplanmıştır. Dolayısıyla günümüzde var olan Jüpiter, olabilecek optimum kütleden daha büyüktür ve bu, daha fazla çarpışma anlamına gelir. Aynı simülasyon ana kuşak asteroidler ve kısa dönem kuyrukluyıldızlar için tekrar edildiğinde, aynı sonuçlar elde edilmiştir: Jüpiter, bizi koruduğu kadar, bizi tehlikeye de atmaktadır. Jüpiter'in Dünya'yı "koruduğu" en temel cisimler ise Oort bulutsusundan gelen cisimlerdir. Ancak yine Jüpiter'in boyutları, "en iyi koruma" için hassas olarak ayarlanmamıştır; tam tersine, olabilecek en iyi kütleden oldukça uzaktır (ve küçüktür). 

Uzun lafın kısası, bu tür konularda tek açıdan düşünerek, işimize gelen bilgi parçalarını alıp, geliştirdiğimiz hipotezleri desteklemek için kullanmak büyük bir hata olacaktır. Antropik İlke'nin de temel olarak hatası, neredeyse hiçbir bilimsel bilgiye dayanmadan, çok büyük çıkarımlarda bulunmak ve bunları test etme ihtiyacı duymamaktır. Ancak en ufak bir sorgulama silsilesi bile, bu ilkenin temellerin kolayca çürütmektedir. Hiçbir şey insan için var değildir ve insan, hiçbir şeyin merkezinde değildir. Ha, belki ego ve kibrin merkezinde olabiliriz, illa bir şeylerin merkezinde olacaksak...

Ay'ın Oluşumu: Doğanın Amacı Var Mıdır?

Gezegenimizin uydusu Ay'ın oluşumuna dair en olası açıklama, şimdilerde Theia olarak isimlendirilen bir ön gezegenin, bizim gezegenimizin en erken evrelerinde çarptığı yönündedir. Bu çarpışma "kafa kafaya" dediğimiz biçimde, iki gök cismi aksi yönlerde giderken yaşanmamıştır. Tam tersine, iki gök cismi de aynı yöne doğru hareket ederken ve Theia, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesine benzer bir yörüngede yalpalarken yaşanmıştır. Bu sayede gezegenimiz çarpışma sonucunda yörüngeden çıkmamış, Günel etrafındaki yörüngesini belli değişimler çerçevesinde korumuştur. Ancak gezegenimizin yüzeyi bu zamanlarda oldukça sıcak ve eriyik olduğu için (kayalaşma tam olarak yaşanmadığı için), çarpışmanın etkisiyle bol miktarda malzeme uzaya saçılmıştır. Gezegenimizin çekim kuvveti, bu eriyik ve hızla soğuyan kaya parçalarını kendi yörüngesine çekmiştir. Bu süreçte büyük eriyik kayalar, daha küçük eriyik kayaları kendi üzerlerine çekerek onlarla kaynaşmış ve giderek büyüyen bir kaya parçası oluşturmuştur. Küçük parçaların bir araya gelmesiyle oluşan ve bizim yörüngemiz etrafında dönen bu devasa kaya parçasına bugün "Ay" demekteyiz. Ay'ın oluşumu çok da sıradışı değildir; zira gezegenlerin kendileri de, yıldız sistemlerini oluşturan süpernova veya nebulalardan arta kalan gaz ve toz bulutlarının yoğunlaşması ve küçük parçaların bir araya gelerek büyük yapıları oluşturması sonucunda oluşmaktadır.

Bu noktada Erwin Schrödinger'in cümlesi üzerinden yola çıkacak olursak, doğada belli bir amaç arayabilir miyiz? Theia'nın Dünya'ya çarpması ve nihayetinde Ay'ı oluşturması, Theia'nın belli bir amaç içerisinde hareket ettiğini mi gösterir? Eğer ki Theia çarpmasaydı ve Ay oluşmasaydı ne olurdu? Bu olasılığı buradaki yazımızda işlemiştik. Ancak Ay olmasaydı da gezegenimiz muhtemelen kendi yolunu bulabilir, belki yaşam yine de üzerinde başlayabilirdi. Peki ya Theia gezegenimize kafa kafaya çarpsaydı ve onu Güneş'in üzerine doğru veya Güneş'ten uzağa doğru itseydi? Böylece gezegenimiz, "başıboş" bir şekilde uzaya savrulsa veya Güneş'e (veya bir başka gök cismine) çarparak yok olsaydı? Bu durumda canlılık veya biz insanlık hiçbir zaman var olamayacak, biz bu yazıyı yazamayacak, siz bu yazıyı okuyamayacaktınız. Ancak belki de Evren'in uçsuz bucaksız derinliklerinde bir yerde bir başka yaşam formu var olacak, bizim Güneş Sistemi'mizin oluşumu anından saçılan ışığı inceleyerek gezegenimize olanları öğrenecek ve belki de "okul" diyecekleri eğitim sistemleri içerisinde işleyecektir. Bu çocuklar doğru eğitilirlerse doğada eşsiz olmadıklarını öğrenecek, düzgün bir eğitim alamazlarsa "her şeyin kendileri için var olduğunu sanarak" büyüyeceklerdir. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Tıpkı biz insanların birçoğunun şu anda sandığı gibi...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Bilim Budur! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 21:34:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1658

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Antropik İlke Nedir? Jüpiter ve Satürn, Dünya'yı Gerçekten "Koruyor" Mu?. (15 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1658
Bakırcı, Ç. M. (2013, November 15). Antropik İlke Nedir? Jüpiter ve Satürn, Dünya'yı Gerçekten "Koruyor" Mu?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1658
Ç. M. Bakırcı. “Antropik İlke Nedir? Jüpiter ve Satürn, Dünya'yı Gerçekten "Koruyor" Mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1658.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Antropik İlke Nedir? Jüpiter ve Satürn, Dünya'yı Gerçekten "Koruyor" Mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 15, 2013. https://evrimagaci.org/s/1658.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close