Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bulgaristan'da Bir Mağarada Bulunan Antik Kemikler, Avrupa'daki Modern İnsanlara Ait En Eski Bulgular!

Bulgaristan'da Bir Mağarada Bulunan Antik Kemikler, Avrupa'daki Modern İnsanlara Ait En Eski Bulgular! Science Alert
Bach Kiro Mağarası'ndaki Erken Üst Paleolitik Dönemi'ne ait taşlar
2 dakika
2,758
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, türümüzün Avrupa'da ortaya çıkışının bilinen en eski kanıtı olan, Homo sapiens'in bulunan en eski kemik kalıntıları, Bulgaristan'daki bir mağarada keşfedildi.

Avrupa'da modern insanların ortaya çıkışı ve yayılması, fosil kayıtlarında tespit edilen antik kalıntıların az olması nedeniyle, araştırmacıların yeniden düzenleme konusunda güçlük çekeceği bir zaman çizgisini temsil ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Modern insanlar ortaya çıktığında, gelişimiz, Avrupa'ya bizden önce ev diyen yerli Neandertaller'in kaderini belirledi ve gelecek birkaç bin yıl içinde hızla onların yerini almaya başladık.

Şimdi ise, Erken Üst Paleolitik Dönem boyunca bu gizemli geçişin kronolojisi, Koca Balkan Dağları'nın eteklerinde bulunan, Bulgaristan'ın merkezindeki Bacho Kiro Mağarası adlı arkeolojik bölgenin derinliklerinde gömülü olan H. sapiens kalıntıları ve diğer yapıların bulunması ve tarihlenmesi sayesinde, daha net bir görünüme kavuştu.

Tüm Reklamları Kapat

Bacho Kiro'nun, 20. yüzyılda yapılan çok sayıda kazı ile, uzun zamandır Paleolitik fosillerin zengin bir yatağı olduğu bilinmekte. Araştırmacılar, yazdıkları yeni bir makalede, 1970'li yıllarda bu kazılardan bazılarında sonradan kaybedilmiş olan, parçalar halinde insan kalıntılarının bulunduğunu açıkladılar.

2015 yılında bölgedeki kazı işlemleri yeniden başlatıldı ve kazı, göçmen atalarımızın şimdiye kadar Avrupa'da görülen en eski kalıntılarını da içeren bir tortu tabakasını ortaya çıkardı. Almanya'da Mark Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden İnsan Evrimi Araştırmacısı Frido Welker şöyle diyor:

Pleistosen'e ait kemiklerin çoğu o kadar parçalanmış ki, gözle hangi hayvan türünü temsil ettiklerini söylemek mümkün değil.

Gerçekten de, keşfedilen insan kalıntıları arasından fiziksel incelemeyle, yalnızca 1 adet dişin modern insanlara ait olduğu anlaşılabildi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Fakat araştırmacılar, yüzlerce tanımlanamayan kemik ve diş parçalarından H. sapiens ile eşleşen protein dizilerini bulmak için ZooMS adı verilen bir kütle spektrometresi kullanarak, Erken Üst Paleolitik dönemine dayanan beş madde buldular.

Fosil kemiklerin yaşını tespit etmek için mitokondriyal DNA'nın hem radyokarbon tarihlemesini hem de dizilimini içeren yöntemlerin bir kombinasyonunu kullanarak, araştırmacılar, bazı kalıntılar 46.940 yıl öncesine kadar uzansa da, bu antik insanların mağarada yaklaşık 45.820 ila 43.650 yıl önce bulunduklarını öne sürüyor. Yazarlar, bulguları açıklayan iki makaleden birinde şöyle diyorlar:

Bu nedenle, bilgimize göre, bu kemikler günümüze kadar elde edilen en eski Avrupa Üst Paleolitik homininlerini temsil ediyor.

İnsan kalıntılarının yanı sıra, araştırmacılar, çok sayıda taş aletler, mağara ayılarının dişlerinden yapılmış kolyeler de dahil olmak üzere 23 farklı hayvan türünden yapılmış ve sonradan Neandertaller tarafından günümüzdeki Fransa'da üretildiği bilinen aletleri anımsatan kemik aletler de buldular.

Araştırmacılar, binlerce yıl boyunca H. sapiens ve Neandertaller arasındaki etkileşimlerin bir sonrakileri etkilemiş olabileceğinin, böylelikle günümüzdeki moda ve teknolojilerine de ilham vermiş olabileceğinin olası olduğunu söylüyor.

Neandertallerin bilişsel karmaşıklığı ne olursa olsun, Bacho Kiro Mağarası bulgularının erken çağları, Neandertal nüfusun azalmasında görülen belirli davranışsal yeniliklerin göçmen H. Sapiens ile temastan kaynaklandığı görüşünü destekliyor.

Başkaları bu hipoteze katılmayabilir; ama kullanılan yeni tarihleme yöntemleriyle birlikte yapılan keşiflerin tümü, bu tarih öncesi dönüm noktasının nasıl göründüğüne dair daha kapsamlı bir resim vermeye yardımcı olduğu açık.

Bulgular, Nature ve Nature Ecology & Evolution dergilerinde yayınlandı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 13:58:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8714

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Dockrill, et al. Bulgaristan'da Bir Mağarada Bulunan Antik Kemikler, Avrupa'daki Modern İnsanlara Ait En Eski Bulgular!. (16 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8714
Dockrill, P., Recep, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 16). Bulgaristan'da Bir Mağarada Bulunan Antik Kemikler, Avrupa'daki Modern İnsanlara Ait En Eski Bulgular!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8714
P. Dockrill, et al. “Bulgaristan'da Bir Mağarada Bulunan Antik Kemikler, Avrupa'daki Modern İnsanlara Ait En Eski Bulgular!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Recep, Evrim Ağacı, 16 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8714.
Dockrill, Peter. Recep, Arzu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bulgaristan'da Bir Mağarada Bulunan Antik Kemikler, Avrupa'daki Modern İnsanlara Ait En Eski Bulgular!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Recep. Evrim Ağacı, May 16, 2020. https://evrimagaci.org/s/8714.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close