Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Amerikan Halkı, Apollo Ay Programını Destekliyor muydu?

Halkın Ezici Çoğunluğu NASA'nın Ay'a Gitmesine Karşıydı! Ta ki Görevlerin Üzerinden 20 Yıl Geçene Dek...

6 dakika
691
Amerikan Halkı, Apollo Ay Programını Destekliyor muydu?
Tüm Reklamları Kapat

Eğer geriye dönüp NASA'nın Apollo Ay görevlerinin halk arasında gördüğü desteğin zaman içinde değişimini düşünecek olursanız, sanki halkın bu görevleri her zaman can-ı gönülden desteklediği yanılgısına düşebilirsiniz. Halbuki NASA Ay'a gidene kadar (hatta gittikten sonra bile) halkın bu görevlere desteği inanılmaz düşük seviyelerdeydi: 1961 yılında Gallup tarafından yapılan bir ankete göre, John F. Kennedy bu projeyi gümbür gümbür bir konuşma ilan ettiğinde Amerikan halkının sadece %33'ü Ay görevlerini destekliyordu.[1] Kıyas olması bakımından, ABD Başkanı Kennedy'nin halk arasındaki destek oranları 1961 boyunca %75 civarındaydı.[2]

George Gallup, bulguları ABD genelindeki gazetelere dağıtılan bir makalede yayınlamıştı.
George Gallup, bulguları ABD genelindeki gazetelere dağıtılan bir makalede yayınlamıştı.

Evet, Amerikan halkının 3'te 2'si, Amerika'nın Ay'a gitme çabasının boş bir uğraş olduğunu düşünüyordu.[3] Bunun en büyük nedeni, Amerika'nın Apollo görevlerinin ilk 5 yılında her bir vatandaşın cebinden yılda 225 dolar (veya bugünün parasıyla 2300 küsür dolar) çıkmasını gerektirmesiydi. Her bir yıl! Sokaktaki vatandaş, "Niye Ay'a gidiyoruz ki? Böyle bir şey yapmak için tek bir neden bile göremiyorum!" diyordu.

Kongre Araştırma Servisi'nin bu tablosu, Manhattan Projesi ya da 1973 OPEC petrol ambargosundan sonra enerji Ar-Ge'sinin kısa süreli parlamasıyla karşılaştırıldığında bile Uzay Yarışı'nın finansman seviyelerinin ne kadar aşırı olduğunu göstermektedir.
Kongre Araştırma Servisi'nin bu tablosu, Manhattan Projesi ya da 1973 OPEC petrol ambargosundan sonra enerji Ar-Ge'sinin kısa süreli parlamasıyla karşılaştırıldığında bile Uzay Yarışı'nın finansman seviyelerinin ne kadar aşırı olduğunu göstermektedir.
Congressional Research Service

Çift Taraflı NASA Karşıtlığı!

Bu, Ay görevlerinin tarihiyle ilgili olarak pek sık duyduğumuz bir şey değildir. Daha ziyade bu görevler, günümüzde Amerikalılar arasında "Sovyetler'e karşı kolektif bir zafer hikayesi" olarak anılmaktadır. NASA'nın Ay görevleri, "kamu fonunun gücünün bir örneği" olarak solcuları, "komünist doğuya karşı kapitalist batının bir zaferi" olaraksa sağcıları memnun eden bir anlatıya dönüşmüştür. Halbuki günümüzde Ay görevlerinin başarısı nasıl ki her iki siyasi kanat tarafından da yaygın bir şekilde destekleniyorsa, görevler ilk ilân edildiğinde (ve hatta icra edilirken) siyasi kanatların her ikisi de bu görevlere karşıtlık sergilemişti.

Tüm Reklamları Kapat

Ünlü muhafazakar (ve "mâli şahin") Barry Goldwater, Ay keşiflerinin yüce hedeflerini "savurgan bir çaba" olarak reddetmişti; hoş, bu eleştirilerini, her katılımcının 100 dolar (2023 itibariyle 1000 dolara yakın) ödediği gösterişli bir akşam yemeğinde dile getirdiği göz önüne alınacak olursa, bunun ne kadar ironik bir eleştiri olduğu anlaşılabilir. Aynı yıl Goldwater, Amerika Birleşik Devletleri'ni "Ay sevicilikle" suçladı. Başkan Kennedy'nin daha önceden Ay'a ulaşmak için Sovyetler Birliği ile işbirliği yapma önerisine de Cumhuriyetçiler karşı çıkmıştı. Başkanlığı sırasında NASA'yı kuran Dwight Eisenhower, "Sırf prestij amacıyla girilen bu Ay yarışında 40 milyar dolar harcamak çılgınlık!" diyordu. Diğer Cumhuriyetçiler de Kennedy'nin bu hayaline "Moondoggle" lakabını takmıştı. Bu terim, ilk olarak 1961 yılında, aslen sol görüşleriyle bilinen yapay zeka öncüsü (ve yapay zekaya yönelik felaket tellâllığının başını tarihte ilk çeken kişi olan ) Norbert Wiener tarafından ortaya atılmıştı.[4]

Sadece sağcılar da değil; demokratlar da Kennedy'nin bu yüksek hedefinin hatalı bir öncelik olduğunu düşünüyorlardı. Solcular, Kennedy'nin asıl motivasyonunun komünizmle mücadele olduğunu, işin Amerika'yı ileri götürmekle alakası olmadığını söylüyorlardı. Tüm bunlar, öyle geçici bir karşıtlık da değildi: 1960'lar ve hatta 1970'ler boyunca; yani Ay'a gidildikten sonra bile halk arasında Ay görevlerine olan destek, karşıt grubun hep gerisinde kalmıştı.[5] Sadece tek bir tanecik anket Ay görevlerine %51'lik destek bulabilmişti - ki o anket de, Neil Armstrong'un Ay'a ayak basmasından sadece 1 hafta önce yapılmıştı.[6]

Siyahi Amerikalılara yönelik olarak çıkarılan birçok gazete, çok sayda Afrikalı Amerikalının işçi sınıfının sınırlarında mücadele ettiği bir dönemde Amerikan fonlarının uzay araştırmaları için kullanılmasını sorguluyordu. Örneğin Los Angeles Sentinel'de yayınlanan bir başyazıda, Apollo'ya kesin bir dille karşı çıkılıyor ve şöyle deniyordu:

Görünen o ki, ulusumuzun ataları birkaç bin aç insanın birkaç bin dolar için ölmesine izin verirken, insanlar aç, kötü giyimli, kötü eğitimli (eğer varsa) iken, 'ilerleme' uğruna Ay'ı ve onun sterilliğini kirletecek ve bu süreçte milyarlarca dolar harcayacaklar.

Konu, Amerika'da ırkçı tartışmaların da parçası oldu. 200 siyah protestocu Apollo 14'ün fırlatılmasını protesto etmek için Cape Canaveral'a yürüdüğünde, Güney Hıristiyan Liderlik Konferansı liderlerinden biri şöyle yazacaktı:

Tüm Reklamları Kapat

Amerika aya tembel beyaz çocukları gönderiyor çünkü tek yaptıkları Ay'da taş aramak. Eğer yapılacak bir iş olsaydı, bir zenci gönderirlerdi.

Hatta Columbia Üniversitesi sosyologlarından Amitai Etzioni'nin The Moon-Doggle: Domestic and International Implications of the Space Race başlıklı eserinde yazdığına göre, bilim insanları bile Ay görevlerini tam olarak desteklemiyorlardı:

Takip eden beş yıl içinde uzay bütçesi on kattan fazla artarken, Amerika'nın araştırma ve geliştirme için yaptığı toplam harcama iki katına bile çıkmamıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde 1963 yılında araştırma ve geliştirme için harcanan her üç dolardan biri savunmaya, biri uzaya ve geri kalanı da özel sanayi ve tıbbi araştırmalar da dahil olmak üzere diğer tüm araştırma amaçlarına gitmiştir.

Etzioni, kitabında bilim insanlarının uzay programına karşı çıktıklarına (ya da en iyi ihtimalle ılımlı bir şekilde desteklediklerine) dair kanıtları yığmaya devam ediyor: Science dergisinin NASA ile ilişkisi olmayan 113 bilim insanıyla yaptığı bir anket, 3'ü hariç hepsinin "mevcut Ay programının insanlı aşamaya geçmekte acele ettiğine inandığını" ortaya koymuştu.

İşler Nasıl Tersine Döndü?

Tabii ki Ay görevleriyle birlikte gelen müthiş teknolojik atılımlar, bunu kökten değiştirecekti: Sağlık sektöründe acil durumlarda kullanılan termal battaniyelerden, Ay tozlarıyla yapılan deneylerin sonucu olarak geliştirilen toz alma pırpırlarına kadar; modern kameraların kalbinde yatan minyatür sensörlerden, vakumlanarak saklanabilen yiyeceklere kadar; ayakkabılarımızın şok emici tabanlarından, hayatlarımızı kurtaran itfaiyeci giysilerine kadar; yapay kol ve bacaklardan, Dünya çapındaki yarım milyar şeker hastasının önemli bir bölümünü hayatta tutan insülin pompalarına kadar; çizilmez kontakt lenslerden, su filtreleme sistemlerine kadar; hepinizin kullandığını tahmin ettiğim kablosuz kulaklıklardan, tüm dünyanın enerji dengelerini değiştiren güneş panellerine kadar; yataklarımızdaki hafızalı köpüklerden, her yıl milyonlarca insanı kurtaran CAT ve MRI cihazlarına kadar; şu anda bu videoyu izlemenizi sağlayan elektronik cihazların entegre devrelerinden, o olmadan hiçbir yere gidemediğimiz GPS teknolojilerine kadar... Bunlar, NASA'nın Ay görevlerinin insanlığa kattığı (veya hâlihazırda var olan öncüllerini kullanılabilir şekilde geliştirdiği) pratik ürünlerin kısaltılmış bir listesi!

Ama bunların hepsinden önemlisi, bu program her bir Amerikalıya o gururu yaşama fırsatı vermişti. O günlerde çocuk olan sayısız genç; bilime, teknolojiye, matematiğe yönelerek, ilerleyen yıllarda Amerika'nın bilimdeki liderlik rolünü daha da ileriye taşıdılar. 1960'lı yıllarda fizik sahalarına kaydolan öğrenci sayısı %57, mühendislik kayıtları %71 arttı. Tüm bunlar ışığında, Apollo programına ve Ay görevlerine yönelik destek kademeli bir biçimde artmaya başladı: O biraz önce bahsettiğim anketler, 1979'da (Apollo programı bittikten 7 sene sonra) tekrarlandığında, destek oranları hâlâ %47 seviyesindeydi; ancak aynı sorular 1989'da sorulduğunda, halkın Ay programına olan desteği çoktan %80'lere ulaşmıştı.[7] Az önce de bahsettiğimiz gibi, sağcılar Apollo programını "kapitalizmin mutlak bir zaferi" olarak görüyordu. Solcularsa, programı "halkçı politikaların fonlanmasının başarısı" olarak övüyorlardı. 2019'da yapılan bir ankete göre, vatandaşların %75'i NASA'ya ayrılan fonun arttırılması, arttırılmayacaksa bile aynı tutulması gerektiğini düşünüyordu.[8] The Atlantic'ten Alexis C. Madrigal'ın da yazdığı gibi:

Ay'a gitme yarışı bilim insanları, sokaktaki Amerikalılar ya da siyahi siyasi aktivistler arasında pek popüler olmamış olabilir; ama uzaydan gelen görüntülerin gücünü inkar etmek zordu. Dikkatimiz sürekli göklere ve teknolojimizin insanları oraya götürme kabiliyetine yöneliyordu. Her ne kadar rasyonel benliklerimiz parayı kentsel altyapıya, kanser araştırmalarına ya da mesleki eğitime harcasak daha iyi olacağını görebilse de Ay'a gitmek, saf ve yüce bir şeydi. Amerikalılar uzay programını gerçek hayatta desteklememiş olabilirler; ama televizyonda gördüklerini kesinlikle sevmişlerdi.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
49
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:12:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16580

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Amerikan Halkı, Apollo Ay Programını Destekliyor muydu?. (21 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16580
Bakırcı, Ç. M. (2024, January 21). Amerikan Halkı, Apollo Ay Programını Destekliyor muydu?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16580
Ç. M. Bakırcı. “Amerikan Halkı, Apollo Ay Programını Destekliyor muydu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Jan. 2024, https://evrimagaci.org/s/16580.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Amerikan Halkı, Apollo Ay Programını Destekliyor muydu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 21, 2024. https://evrimagaci.org/s/16580.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close